jednocześnie bardzo wciągający ;). Myślę, że będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu/kolacji. Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z kanału Home Cooking Adventure z serwisu YouTube . Spód: 140 g ciastek Oreo lub Neo 30 g masła Żelka żurawinowa*: 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150 g cukru skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 30 ml świeżo wyciśniętego soku(...)łyżka miękkiego masła Dodatkowo: około 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru, do wykonania rozetek opcjonalnie - żurawina w cukrze oraz plasterki pomarańczy do dekoracji Wykonanie: Spód: Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej
Opowieści z piekarnikaschłodzeniu odrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę (wielkości sporego orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy, jedną stronę maczamy w pudrze i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciastka będą rosły). Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 15 minut, aż uzyskają odpowiednio popękaną strukturę. Po upieczeniu(...)ciastka zostawiamy do całkowitego wystudzenia (gorące są bardzo miękkie i mogą się połamać) i dopiero zdejmujemy z blachy. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiestygnie, a masło mięknie, przygotowuję spód ciasta. W tym celu dużą blachę o wymiarach 25cm x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Układam pierwszą warstwę jasnych herbatników . Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy. PS. Jeśli chcesz przygotować tort, to upiecz 2 biszkopty (1 jasny, a drugi kakaowy) w tortownicy o średnicy 32-34cm. Herbatniki zastęp(...)Wykładam 2 warstwę kakaowych herbatników i smaruję masą czekoladową. Wyciągam blaszkę z lodówki i na wierzchu kremu orzechowego wykładam drugą warstwę tym razem kakaowych herbatników. Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy. Masa czekoladowa. Na warstwę herbatników za pomocą łyżki wykładam przygotowaną przed chwilą masę czekoladową i wyrównuję. Następnie układam trzecią warstwę jasnych herbatników. Blaszkę z ciastem
Ania gotujePalmiery czyli francuskie ciastka z marmoladą są szybkie i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy ciasto francuskie i dowolne nadzienie. Może nim być np cynamon, marmolada, masło orzechowe, masło czekoladowe, powidła śliwkowe... możliwości jest bardzo wiele. Palmiery można upiec jako szybką słodką przekąskę do kawy . Palmiery czyli francuskie ciastka z marmoladą - składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego(...)Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około 1 cm kawałki. Poukładać ciastka na papierze od ciasta francuskiego. Piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut na złoty kolor
Zrób to smacznieSkładniki: 600 g twarogu sernikowego z wiaderka (np. "Mój Ulubiony" Wieluń) 300 g białej czekolady 3 łyżki mleka 350 ml śmietany kremówki 30% (schłodzoną) 2 łyżki żelatyny 185 g ciastek owsianych 50 g masła (roztopionego) 1 galaretka wiśniowa 400 g wiśni lub czereśni Ciastka owsiane przełożyć do misy blendera i zblendować na "piasek". Roztopione i przestudzone masło dodać(...)ciastek i dokładnie wymieszać, do momentu otrzymania konsystencji mokrego "piasku". Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Na dno wyłożyć papier do pieczenia i założyć obręcz, pozostawiając końce papieru na zewnątrz tortownicy. Do formy wysypać masę ciasteczkową. Ugnieść i wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Białą czekoladę rozpuścić
Świat Ciastaustach, jest puszysty i w sam raz na upały. Możecie zmodyfikować przepis w zależności, czy macie ochotę piec spód czy pominąć proces pieczenia i przygotować go na spodzie z ciastek oreo czy biszkoptów. Wersję bez pieczenia przygotujesz w 30 minut, sernik schłodzisz nocą. Składniki na masę serową: - 1 kg sera z wiaderka - 500 g słoik dyni w zalewie(...)łyżeczce w masę biszkoptową, po to ,aby po upieczeniu uzyskać łaciatą fakturę i podbić smak. Oczywiście na takie upały możecie kompletnie pominąć krok pieczenia spodu i wykorzystać, albo ciastka oreo albo biszkopty nasączone zalewą słodko kwaśną, która zostanie Wam po wyciągnięciu kulek dyniowych ze słoika. Dynia to sezonowe , delikatne i bardzo zdrowe warzywo. Pojawia się często w mojej
Z Kuchni Do Kuchnisposób się oprzeć... Na samym spodzie oraz na wierzchu deseru znajduje się własnoręcznie zrobiona kakaowa kruszonka maślana, która jest mega chrupiąca. Takiego efektu oraz smaku nie uzyskamy dając gotowe ciastka. Do tego waniliowa masa budyniowa przygotowana z domowego budyniu (bez proszku z torebki!) oraz serka mascarpone, o bardzo kremowej konsystencji. Orzeźwiającą nutę wprowadza tu frużelina o smaku jabłka
Kuchnia MagdaLenyFacet w Kuchni – gotowanie pod wpływem Oczywiście potrzebujemy kilku zdrowych produktów Jogurt grecki o podwyższonej zawartości białka bez cukru – 1 kg Mrożone borówki – 650 gram Ciastka owsiane o obniżonej zawartości cukru z borówkami – 200 gram Płatki owsiane – 40-50 gram Daktyle suszone – 100 gram Batony proteinowe Browni – 3-4 sztuki Erytrol(...)gram Świeża mięta Jeśli mamy już składniki, Jogurtowiec z borówkami czas zrobić Po pierwsze daktyle włóż do miski i zalej gorąca wodą na jakieś 10 minut. Po drugie ciastka owsiane i owsiankę włóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. W międzyczasie jogurt wymieszaj z erytrolem. Po trzecie pokrój batony proteinowe w kostkę. Zostaw kawałek, by go zetrzeć
RafalCookkarmelem - to idealna propozycja deseru do popołudniowej kawki. Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi czekoladkami, jakie wam tylko przyjdą do głowy - nie ma żadnych ograniczeń :) Składniki na spód: 300 g ciastek Hit (smak waniliowy) 5 łyżek masła (roztopionego) Masa marmurkowa: 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego(...)śmietankę i szczyptę soli. Wyłączyć kuchenkę i mieszać całość przez około pół minuty, aż uzyskamy jednolitą masę. Zdjąć z kuchenki i przelać do miseczki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciastka przełożyć do misy blendera i zblendować na "piasek". Roztopione i przestudzone masło dodać do ciastek i dokładnie wymieszać, do momentu otrzymania konsystencji mokrego "piasku". Przygotować formę do tarty
Świat CiastaDzisiaj przepis na pyszny, owocowy deser majówkowy. Duet wiśniowo-brzoskwiniowy to puszysty sernik na zimno w delikatnych, pastelowych kolorach na chrupiącym, kruchym spodzie z ciastek i odrobiny orzechów. DUET WIŚNIOWO-BRZOSKWINIOWY Składniki: spód: 250 g herbatników 100 g masła 80 g drobno posiekanych orzechów masa serowa: 500 g serka mascarpone 500 g sera białego sernikowego 250 ml śmietany(...)brzoskwiń z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa warstwa wiśniowa: 150 g wiśni mrożonych 4 łyżki cukru Przygotowanie: spód: Pokruszone na "piasek" herbatniki mieszamy z posiekanymi orzechami oraz rozpuszczonym masłem. Ciastka wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy do dna i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Podpieczony spód studzimy. masa serowa: Obydwa sery
Bon appetit mon amieodstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, odkryj misę i w sam środek ciasta uderz pięścią uwalniając bąbelki powietrza. Miseczkę z ciastek okryj tym razem przezroczystą folią spożywczą i wstaw na kolejną godzinę do lodówki. Pod koniec schładzania ciasta, rozpocznij ucieranie miękkiego masła. Masło utrzyj pałką lub mikserem na puszysty krem(...)u017c swoj\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107, odkryj mis\u0119 i w sam \u015brodek ciasta uderz pi\u0119\u015bci\u0105 uwalniaj\u0105c b\u0105belki powietrza. Miseczk\u0119 z ciastek okryj tym razem przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw na kolejn\u0105 godzin\u0119 do lod\u00f3wki.","text":"Kiedy ciasto podwoi ju\u017c swoj\u0105 obj\u0119to
ProstePesto.plnaszym wykonaniu nie zawiera kremu na bazie mleka w proszku. Jak zrobić ciasto góra lodowa? Zapraszamy na przepis! Blaszka 24 x 38 cm Ciasto góra lodowa bez pieczenia Składniki: Ciastka: herbatniki: 300 g biszkopty podłużne: 250 g mleko: 200 ml Krem: mleko: 1 litr budyń waniliowy z cukrem: 3 op. (3 x 40 g) żółtko jaja: 3 szt. masło(...)temperaturze pokojowej i mieszaj, aż skończy się masło, a krem stanie się jednolity bez grudek. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników (nie mocz ich w mleku). Ciastka i przejmą część wilgoci z masy i zmiękną, a ciasto dzięki temu będzie stabilniejsze. Następnie dodaj połowę przygotowanej masy i wyrównaj. Ponownie połóż warstwę herbatników i rozprowadź pozostały krem
Kuchnia Na Wypasiezrobić go dzień wcześniej żeby porządnie zatężał. . Sernik na zimno z jeżynami Sernik na zimno z jeżynami Proporcje na formę o średnicy 18-19 cm Składniki: Spód 150 g ciastek owsianych 50 g rozpuszczonego masła olej do formy Masa owocowa 50 g jeżyn z syropu 500 g tłustego sera na sernik z wiaderka 200 g kremówki 30% 8 łyżek(...)cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Masa biała 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Masło blendujmey z ciastkami w blenderze na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą, boki smarujemy tłuszczem. Wsypujemy ciasteczka, dociskamy do dna i wkładamy do lodówki. Cztery łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatity