zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, a cynamon dodatkowo pozwala naturalnie regulować poziom glukozy w organizmie. Niektóre badania wykazały, że obniża(...)mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 190 stopniach. (Brzegi powinny być lekko zarumienione
Di gotujeprostu hit tygodnia. Lekko słodkie i pożywne. Ciasteczka z musli Składniki: na 16 ciasteczek 200 ml tahini lub dowolnego orzechowego masła 6 łyżek miodu, więcej jeśli wolicie ciastka bardziej słodkie ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 duże jajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji(...)piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka prze
codojedzeniaśrodek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy(...)włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości
Tradycyjna kuchnia Kasiklops... No i musiałam wygarniać z półek kuchennych to co na nich zastałam. Tak czy inaczej ciasteczka wyszły przepyszne... i nawet tata kilka schrupał, choć bananów nie znosi ;-) Ciastka z płatków i bananów CIASTECZKA Z PŁATKÓW I BANANÓW Składniki na około 26 sztuk: 1 szklanka płatków jęczmiennych 1 szklanka płatków owsianych(...)kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi ciasteczkami zamknęłam biegowy styczeń z wynikiem przebiegniętych 81 km. Zabrakło trochę do mojego miesięcznego rekordu, ale poszło
peggiwkuchniCiastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed(...)owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka
Trzeci talerzciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki płatków migdałowych skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy(...)się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki
Bon appetit mon amieOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne:) Ślicznie będą wyglądały na wielkanocnym stole! Ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 150g białego półtłustego sera, jajko, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku(...)Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia. Dodatkowo: 400ml mleka, budyń waniliowy bez cukru (40g), 60g cukru, 6 połówek brzoskwiń z puszki. W 50 ml mleka rozrobić
Z miłości do słodkościSzybkie i proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i kruchy charakter wypieku. Zapraszam! Kruche ciasta ze śmietaną Składniki: 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek marmolada(...)kwadrat, pokroić na średniej wielkości kwadraty. Na każdą porcję nakładać około 1 małą łyżeczkę marmolady. Sklejać przeciwległe rogi (bardzo mocno pościskać, aby w piekarniku się nie rozkleiły). Tak przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika 150'-160'C na około 10-15 minut. Po tym czasie wystudzić. Gotowe
Tagebuch po polskuCiasteczka owsiane są bardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć. (Z podanych proporcji wychodzą 24 spore ciastka, które piekłam w dwóch turach na największej blasze z wyposażenia piekarnika.) Jeśli zasmakujecie w tych ciasteczkach (a jestem pewna, że tak się stanie), to spróbujcie także i innych z płatkami
Codzienna kuchnia niecodziennapopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję(...)prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie paski. Pasy ciasta układam na ciastkach w kształt litery X, brzegi dociskam. 3. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam serduszka i gwiazdki. (function
Kuchnia Danusilekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym lepiej - będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej(...)strukturze. Grube ciastka mają miękkie wnętrze i są niedopieczone w środku
Di gotujeOstre ciastka z chilli i całymi migdałami. Pyszne, chrupiące i o genialnym, intensywnym smaku. Składniki: 200g masła 150g brązowego cukru 1 jajko 500g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki suszonego chilli 4 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki mleka całe migdały od Symbio Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek ciasta i wstawiamy go do lodówki na 60 minut. Ostrym nożem tniemy ciastka, układamy na papierze do pieczenia i wciskamy po jednym migdale w każde ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek
Gotowanie i blogowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ciasteczkowy-potwór.pl . Zmodyfikowałam niektóre składniki i sposób przyrządzania ciastek. Wyszły przepyszne! Jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Są kruche i takie mocno serowe. Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków(...)schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 200 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Można użyć dowolnych przypraw - wg smaku
Di gotujelodówki na 30 minut. Każdą część osobno rozwałkowujemy cienko na stolnicy lekko wysypanej mąką. Tniemy w pasy nie szersze niż 5 cm . Pasy układamy na sobie i dociskamy, żeby ciastka(...)upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Schłodzone ciasto kroimy na ciastka nie grubsze niż 1 cm , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka studzimy
Trzeci talerz