suszonych daktyli – dodajemy 4 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka. POSYPKA: Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy na posmarowanych ciastkach. POLEWA: Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i oblewamy na kratce przygotowane ciastka. Schładzamy w lodówce i podajemy. Smacznego! Artykuł Nagie „Jeżyki” – ciasteczka
Be Fit Be Strongłyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant o wysokości 5-6 cm. Spód wstawiam
Słodki sentymentwyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym mąką, by nie kleiło się zarówno do blatu jak i wałka, na grubość około 2 mm. Wyciąć około 40 pojedynczych okrągłych ciastek, w połowie z nich mniejszymi foremkami wyciąć środki – małe oczka lub na przykład serduszka. Położyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 - 12 minut w temperaturze(...)krócej w zależności od piekarnika, do zarumienienia ciastek. Wyjąć, wystudzić na kratce, przełożyć powidłami lub dżemem. inspiracja: moje wypieki
Calzonella.comciastkami Goplany, które są spoko także solo 😉 Ten najeżony przekładaniec składa się z kilku warstw: kruche z pysznym domowym kajmakiem przełamane dżemem porzeczkowym no i rzeczone ciastka- czekoladowe, z ciągutkowym karmelem w środku.. Mniam- jednak pozwólcie mu poleżeć noc w lodówce- jak zmięknie będzie kruche i idealne do łapki na kilka hapsów 😊 Do wykonania(...)mleka 300 g cukru 4 czubate łyżki masła Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem. dodatkowo: dżem porzeczkowy opakowanie ciastek „Jeżyki” lub innych kruchych wykonanie: połowa blatu ciasta kruchego 4 łyżki dżemu ½ masy kajmakowej blat ciasta kruchego ½ masy kajmakowej jeżyki Schładzamy w lodówce całą
Domowe ciastarobiąc większe odstępy pomiędzy ciastkami. Nie ma potrzeby wyrównywania masy na blasze, gdyż ciasto pod wpływem temperatury w piekarniku, uformuje się samo. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut. UWAGA! Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie i nie nadające się jeszcze do zjedzenia, dlatego najlepiej zsunąć papier z ciastkami na blat kuchenny i pozostawić je na 15-20 minut
NiePieprz.plszklanki brązowego cukru 1 jajko 1/2 szklanki świeżych malin (można pominąć) * Ciastka są dość duże, można upiec 18 mniejszych. Wówczas nabieramy po 1 pełnej łyżce masy na 1 ciastko i pieczemy w dwóch partiach, skracając czas pieczenia do około 12 minut (wyciągamy, gdy zaczną rumienić się po bokach). WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę(...)Przekładamy do miski z płatkami, mieszamy. Dodajemy jajko i maliny. Mieszamy łyżką do połączenia. Nabieramy 2 łyżki masy i w dłoniach formujemy kule. Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch ciastek spłaszczamy dłonią lub spodem szklanki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy na blat, zostawiamy na blaszce do przestygnięcia
cool and mintywiśnie, nakryć kołem z krzyżykiem i zlepić brzegi, dodatkowo widelcem zrobić wzorek na brzegach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą w odstępach, ciastka urosną. Widelcem roztrzepać białka jajek na lekką piankę, białkiem smarować ciastka i posypywać cukrem. Blaszki od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około
Kocham..lubię..gotuję..proponuję sięgnąć po kawałeczek orzeźwiającego sernika z cytrynowym lemon curdem. Delikatny, aksamitny sernik z kremowym musem cytrynowym posmakuje każdemu. CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki: spód: 200 g ciastek kokosowych 70 g masła masa serowa: 500 g sera białego z wiaderka 150 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 1 galaretka cytrynowa(...)szkl wody wierzch: (lemon curd) 2 żółtka 1 jajko sok z 2 cytryn 120 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: spód: Ciastka rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy do dna. masa serowa: Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i skórką cytrynową
Bon appetit mon amiesamo..;). A zamiast borówki amerykańskiej możecie tu wykorzystać jagody leśne lub maliny ( a w sezonie truskawki i wiśnie, one też będą świetnie pasować ). Bardzo polecam :). Spód: około 180 g ciastek kokosowych 40 g wiórków kokosowych 70 g masła Masa jogurtowo - kokosowa: 800 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) 130 g cukru pudru 100 ml likieru kokosowego(...)pieczenia, boki natomiast folią spożywczą lub folia rantową. Wiórki kokosowe wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i podprażyć, cały czas mieszając, do zezłocenia. Następnie zmielić je w blenderze razem z ciastkami na piasek. Masło roztopić i dodać do zmielonych wiórków i ciastek, dokładnie wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Masę wysypać na spód przygotowanej formy
Opowieści z piekarnikasobie na odrobinę słodkości to wypróbuj ten przepis bez modyfikacji Na pewno nie pożałujesz Kulki mocy a’la kasztanki przepis na 16 kulek 220 g herbatników lub innych ciastek 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki miodu 2 krople olejku waniliowego 3 łyżki kakao wiórki kokosowe lub gorzka czekolada Herbatniki przełóż do misy malaksera. Zmiksuj je dość(...)woreczka foliowego i zmiażdżyć je za pomocą wałka. Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawaj do niej kolejno kakao, miód oraz pokruszone ciastka. Miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z ciasta formuj małe kulki, a następnie każdą z nich otocz w pokruszonych orzechach, wiórkach kokosowych, cukrze pudrze lub rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Kulki
365 dni dookoła kuchnibrzoskwiń. Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia. Na prawie stężałą galaretkę pokruszyć na kawałki ciastka, delikatnie je przycisnąć w tężejącą galaretkę, do lodówki do mocnego stężenia. Czekoladę połamąć na kawałeczki, żelatynę deserową rozmieszać rózgą w gorącej wodzie z cukrem pudrem, esencją waniliową i wystudzić(...)lodówki najlepiej na całą noc - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président również idealnie pasuje do serników na zimno, najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśmietankowy można zastąpić mąką, wówczas zamiast budyniu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej i kilka kropli aromatu śmietankowego lub innego ulubionego. Spód sernika 150 g ciastek typu petit beurre 60 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny(...)zrobić spód sernika Ciastka połamać na mniejsze kawałki, dodać miękkie masło i zblendować, tak, żeby będą miały konsystencję grubego piasku. Jeśli nie macie dostępu do blendera, to pokruszone ciastka możecie wsypać do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z masłem. Polewa czekoladowa - przepis 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodróżnieniu od Zadaru to wybór słodkich wypieków i pieczywa jest tu o wiele większy. No cóż Zadar to małe miasto, a Wiedeń jakby nie było stolica. Znane austriackie ciastko to jabłkowy strudel i tort Sacher koniecznie podane z bitą śmietaną. W Wiedniu jest mnóstwo restauracji o międzynarodowym profilu. W pierwszym dniu wybraliśmy się do włoskiej restauracji. Następnego dnia chciałam jednak(...)Szwecji gdzie wszędzie można płacić kartą, a są nawet sklepy gdzie tylko można płacić elektronicznie. Deser zjedliśmy między innymi w Cafe Aida. Mają tam bardzo dobry wybór lodów, ciastek i ciastek tortowych. Można skosztować zimne prosecco lub wypić dobre piwo. Mój mąż był bardzo zadowolony z austriackiego piwa. Poza tym wypróbowaliśmy domową lemoniadę z granatu i lemoniadę miętowo
codojedzeniałyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny masa śmietankowa: 125 g śmietany 30% 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny dodatkowo: 2 opakowania ciastek Oreo (po 176 g.każde) Przygotowanie: wkładka malinowa: Maliny przekładamy do garnka z wodą, gotujemy, aż się rozpadną, wtedy dodajemy cukier. Całość przecieramy przez sitko. Galaretkę rozpuszczamy(...)następnie łączymy z twarogiem sernikowym President oraz ostudzoną żelatyną. Masę przekładamy do silikonowych foremek i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzchu masy śmietankowej układamy po 1 ciastku Oreo. Resztę ciastek bez białej części miksujemy w blenderze na pył. Po wyjęciu serniczków z foremek spód obtaczamy w ciasteczkowym pyłki. (żeby ładnie serniczki odchodziły od formy
Bon appetit mon amieDomowe lody to wyśmienity deser dla całej urodziny. W upalne dni są niezastąpione. W szafce zalegało mi kilka paczuszek z ciastkami oreo, więc postanowiłam wykorzystać je do lodów. Ich przygotowanie jest banalnie proste, wystarczą tylko 3 składniki, chwila pracy, potem tylko mrożenie i można cieszyć się doskonałym smakiem domowych lodów. Słodkie, orzeźwiające, zachwycą zarówno tych małych jak i tych(...)dużych :) Składniki na pojemnik 1200 ml: * 650 ml śmietany kremówki * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 15-16 ciastek oreo Wykonanie: Zimną śmietanę kremówkę wlać do miski, dodać również mleko skondensowane. Ubijać mikserem do momentu aż powstanie gęsta masa. Ciastka oreo pokruszyć, dodać do ubitej masy, wymieszać łyżką. Tak przygotowane lody przełożyć do pojemnika lub do foremek do lodów
Zrób to smacznie