ciastka na święta - 1176 przepisów (strona:63/79)

SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 296

szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię(...)może być za cienkie (bo pierogi rozpadną się podczas gotowania) ani zbyt grube (gdyż pierogi będą ciężkie i niesmaczne). 4. WYKRAWANIE (3 min) Ciasto wykrawamy szklanką lub foremką do ciastek o zaostrzonych brzegach. 4. SKLEJANIE PIEROGÓW (10 min) Na środek kółka z ciasta kładziemy łyżeczką farsz, mniej więcej czubatą łyżeczkę na każdy pieróg. Po czym składamy pieróg na pół

Nerds Kitchen
Ciasteczka maślano-cynamonowe 133

Kruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują

Zasmakuj Kuchni
Sernik z mango i bananem 120

Nie za słodki, bez cukru, słodzony tylko owocami sernik na zimno zachwyci każdego. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie Witam Was serdecznie. Wczoraj w bardzo ciepłą niedzielę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik pomarańczowy 194

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki bez leżakowania 376

tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt). Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu(...)pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki. Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie, nie należy jednak pozostawiać ich na dłużej (oczywiście każdy piekarnik jest inny i warto sprawdzić na pierwszej turze pierników

Smakołyki Bereniki
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym (bez żelatyny) 155

świętach trochę odrzuciło mnie od słodkiego. Po prostu przestałam mieć ochotę na na słodycze. Chodzę i podjadam cytrusy i ciągle mam ochotę na wątróbkę :) W domu jest jeszcze mój nastoletni syn, który jak każde dziecko lubi słodycze. To, że ja nie jem słodkiego nie znaczy, że nie mogę przygotować czegoś pysznego osobie, którą kocham. Tym razem postawiłam na ulubione(...)Młody chętnie wróci do smaku tego sernika, a i myślę, że i Wy chętnie zrobicie takie małe co nieco ;) Składniki na formę 35 x 11 cm: Spód: 90 g ciastek maślanych (zwykle używam ciastek Bonitki z Biedronki) 25 g rozpuszczonego masła 15 g  domowego masła orzechowego Ciastka zmiksowałam w blenderze na piasek. Wlałam rozpuszczone masło, wymieszałam

Blondynka Gotuje
Pierniczki jak alpejskie wg Aleex 169

ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki(...)Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. 2. Każde ciastko smarować cienką warstwą białka, aby pierniczki ładnie błyszczały . 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć obok siebie. 4. Piec w temperaturze 175ºC przez 7 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić

W mojej kuchni
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 101

Ciężki i mocno zbity sernik z dodatkiem chałwy. Dostałam od znajomego jakiś czas temu chałwę, która przywiózł z podróży. Lubię czasami kawałek jej zjeść, ale wiadomo

zdrowo i aktywnie
bajaderki, ciasteczka z ciasta 183

Zakalec? Ciasto nie wyrosło? Było zbyt słodkie/za mało słodkie? Nie posmakowało domownikom, a sam nie dasz rady zjeść całej blachy? A może zostały Ci resztki ciast ze świąt czy jakieś imprezy i nie chcesz ich zmarnować? ZRÓB BAJADERKI! Nie znoszę marnowania jedzenia. Te bajaderki powstały z muffinek, które...wyrosły trochę za bardzo. W efekcie wyglądały nieatrakcyjnie. Robiłam(...)zwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka

chili & sugar
Ciasteczka reniferki 211

Zbliżają się święta, mój ulubiony czas bezkarnego pierniczenia i ciasteczkowania ;) W sklepach półki uginają się pod ciężarem przeróżnych świecidełek, foremek i bombek. Dajmy się porwać, niech to będzie wyjątkowy czas, inny od szarej codzienności :) Zapraszam na najprostsze i niesamowicie sympatyczne reniferkowe ciasteczka.  Gwarantuję, że podczas przygotowań będziecie się świetnie bawić! :) Polecam! :) Normal 0 21 false false false(...)cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Chłodzimy przez godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3mm i pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka powinny być lekko zarumienione. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umieszczamy ją w woreczku strunowym, ucinamy róg i malujemy oczy i rogi renifera na ciastkach. Przyklejamy nos i zostawiamy

Czerwona Porzeczka
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 153

Ten przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy

Mieszam w Garnku
PIERNIKI Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI 438

Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników.   Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni

Walijskie Pichcenie
Zdrowe ciastka. Dla każdego 162

Nareszcie po Świętach.   Nie, nie, proszę sobie nie myśleć, że jestem emocjonalnym ekshibicjonistą, który ma zamiar wygłosić tyradę na temat ciekawskich ciotek, czepiających się wujków, nieznośnej rodziny bliższej i dalszej. Nic z tych rzeczy. Do tego kontrowersyjnego stwierdzenia skłonił mnie fakt, że pracowałam sobotę, niedzielę oraz poniedziałek, zaczynając dzień o godzinie drugiej lub pierwszej z uwagi(...)herbaty, na śniadanie (pierwsze albo drugie), na deser. Dla alergików, dla tych na diecie i dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczny sernik wg Aleex 205

Majówka zaczęła się na dobre. Za oknami powiewają flagi narodowe, na ulicach formują się pochody i manifestacje tych, którzy w ten sposób chcą podkreślić uroczysty charakter

W mojej kuchni
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent 152

kupienia mikołaja czy bombonierki. To zobowiązuje do włożenia wysiłku w prezent. Ja dziś chciałam Was zainspirować i podać kilka pomysłów na własnej roboty smakołyki, które można podarować z okazji świąt ale też z każdej innej okazji zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealnie w charakterze prezentu sprawdzi się słoiczek domowej roboty masła orzechowego, ja poniżej podaje przepis na masło migdałowe(...)TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI 2. BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI The post Masło migdałowe i kilka

Cooking for Emily