Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchnibędą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę z Mikołajem..ciasteczko po upieczeniu fajnie wygląda, a jeszcze fajnie będzie wyglądać jak to ciasteczko się udekoruje np.lukrem , posypką i śmiało wtedy można dać(...)mąkę, wanilię i wodę , zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Rozwałkować ciasto .Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć w mące, znów odcisnąć trochę, po 3 oprószeniu odcisnąć do końca.Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem
Moje domowe kucharzenieZapraszam Was do wyjątkowego lasu. Słodkiego. Gdzie czapy śniegu są kremowe, słodkie rozpływające się u ustach. 300 gram mąki 150 gram prawdziwego masła 83% 40
AZgotuj!Coraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja. Składniki: ciasto 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Smacznego
Niezły MłynekCoraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja. Składniki: ciasto 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku(...)rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynekpiekła serniki z dodatkiem sera mascarpone. Zdecydowanie był to jeden z najlepszych serników jakie jadłam w życiu. Jak widzicie na zdjęciach - sernik nie opadł, ani trochę! Niedługo już Święta Wielkanocne, może ktoś z Was skorzysta z tego przepisu? Gorąco polecam! Dla kogo: dla tych, którym tradycyjne serniki się przejadły dla fanów czekolady <3 dla chcących spróbować(...)masło o zmiksować raz jeszcze. Tortownicę o średnicy 23 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by trochę papieru wychodziło poza obręcz. Na spód tortownicy wyłożyć masę z ciastek i mocno docisnąć. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki. Wykonanie masy serowej: W dużej misce umieścić sery (dwa rodzaje), cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką masę. Dodawać
Mania Wypiekaniawybrać najpierw...no i wybrałam nowy przepis znaleziony na blogu Łukasza ..Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie wcześniej przed świętami, aby zamknięte w puszce zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków,.Moje schowane już do puszki...a przed świętami polukruję i jakoś ozdobię.. 80 g masła 80 g cukru pudru 200 g naturalnego miodu (ok. 3/5 szklanki(...)godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji.Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Odpoczęte ciasto, podzielić na mniejsze porcje. Porcje ciasta rozwałkować na grubości 3-4 mm. Wycinać ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrobić i zrobić kolejną porcję ciastek
Moje domowe kucharzenieTradycyjne uszka z grzybami Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych uszek z grzybami, pierogów, czerwonego barszczu i innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą
Słodkie okruszkiMoje dzieci są wielkimi fanami muffinek (jak chyba każde dziecko ; )) Nieustannie namawiają mnie na nowe wypieki, które koniecznie chcą ozdobić w jakiś fajny, kreatywny sposób. Razem
Kolizje SmakówW tym roku ominie mnie kilka przyjemności, które normalnie robiłabym z rodziną w okresie świątecznym. Coroczną niemalże tradycją jest dla nas odwiedzanie marketów adwentowych. Na tychże
MeCooksZimowe gwiazdki 2016-04-06 22:54:49 Ilość porcji: 80 Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru(...)miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest
Wędrówki po kuchnidzisiaj dla Was propozycję przepysznych ciasteczek migdałowych z nutką goździków i cynamonu oraz kandyzowanej skórki cytrynowej . Kiedy piekłam te ciasteczka zapach aromantycznych przypraw roznosił się po całym domu Te ciastka obowiązkowo królują na moim świątecznym stole . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta gożdzików 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej(...)temperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor . Zimne ciasteczka przekładamy do metalowego pojemnika i zamykamy .Wtedy dłużej nam postoją . Można je upiec w tydzień lub 2 przed świętami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwłaśnie oto jest pytanie, gdzie się podziała ta wspaniała magia świąt? Nie wiem czy tylko ja tak mam ale nie czuję w ogóle, że już w sobotę zasiądziemy do wigilijnego stołu. Może to przez ten brak śniegu? Chociaż nie powiem, dzisiaj trochę popruszyło, ale to tak tylko minimalnie :) A może po prostu przyczyną jest to, że nie jestem(...)moje ozdoby choinkowe, które szyłam przez kilka dni :) Mi osobiście się podobają :) a oto one : i coś na wtopienie się w świąteczny nastrój : http://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY&ob=av3n Przepis na dziś : Ciastka owsiane : Składniki: 500g płatków owsianych 250g cukru 125 g masła 1/2 łyżki proszku do pieczenia 3 jajka 10 kropelek olejku migdałowego garść rodzynek 2-3 łyżki płatków
charlotte gotujeJest to podstawowy przepis na kruche ciasteczka Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki
W królestwie smaków Beatytemu był Dzień Kobiet , każdy facet wybrał obiekt z kwiatkiem w rękach powędrował swoją lubą obdarował , a dziś święto naszych panów tych aniołków i szatanów właśnie dzisiaj Dzień Mężczyzny niechaj los wam będzie żyzny więc korzystam z sposobności życzę ciepła i miłości ,dużej dawki jasnych myśli niech się spełni co się przyśni i esencji namiętności niech na twarzy uśmiech(...)Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem. Krem Składniki 200 g śmietany
w mojej kuchniIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;) Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam(...)żółtka - sok świeżo wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki na piankę: - 4 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - szczypta soli Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. 2. Mikserem w dużej misce łączymy
Kraina Tysiąca Smaków