Kokosanki, bezy kokosowe. Bez dodatku mąki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Ciasteczka wychodzą pyszne :) Jest jedno, małe ale... najlepsze są, gdy chwilę odpoczną, najlepiej
królestwo garówZrobiłam mleko kokosowe i zostały mi wiórki. Namoczone, wypłukane - wydawałoby się - do niczego. Ale jest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc
Smakuje zdrowowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja ze strony: slowlyveggie.pl . Co prawda te szkockie ciastka słyną z kruchości i maślanego smaku, więc nie jest to oryginalny przepis, ale w wersji z olejem kokosowym są pyyyszne. Użyłam oleju nierafinowanego, dzięki czemu wyczuwa się w nich niesamowitą, kokosową nutę. Dodatkowo rozpływają się w ustach, ponieważ charakteryzują się delikatną strukturą
Di gotujeSmaku nie został przeze mnie w żaden sposób zmodyfikowany i dobrze bo jest idealny !!! Składniki : Spód : 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych (użyłam herbatników kokosowych Łakotki) 70 g roztopionego masła Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)świeżych truskawek pokrojonych lub rozgniecionych widelcem 250-300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania wafelek kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarce Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski
cucinareKeksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie
Zakamarki mojej kuchniubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając po 1 łyżeczce cukier - białka ubijać do uzyskania gęstej, lśniącej masy jak na bezę - pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną - do wiórków kokosowych w kilku partiach dodać ubite białka, delikatnie ale dokładnie wymieszać - blachę wyłożyć papierem do pieczenia - na blachę nakładać łyżeczką masę, tworząc nieregularne w kształcie ciasteczka - masę nakładać w niewielkich odstępach(...)razu wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - kokosanki po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia, gdyż ciepłe są miękkie i delikatne - ciastka po ostygnięciu są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku - przechowywać je w szczelnym pojemniku
Smakołyki BerenikiHepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia. Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence. Mocno kakaowe, z czekoladowym sercem. Miękkie, duże, pachnące.Okazały się jeszcze lepsze.S(...)części:)Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄSkładniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
Gotowanie to kochanietych na pewno będziemy wracać. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 12 muffinek (my wykorzystaliśmy ten przepis na muffinki ) 1 ½ tabliczki białej czekolady ½ opakowania wiórków kokosowych Rodzynki w czekoladzie 12 ciastek w czekoladzie (u nas delicje) Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej (umieszczamy metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, czekolada pod wpływem ciepła się rozpuści. Musimy pamiętać(...)mieszać inaczej może się przypalić). Z delicji wycinamy mniejsze kółka (samą galaretkę) Muffinki smarujemy czekoladą, przyklejamy delicje, a resztę posypujemy wiórkami kokosowymi. Pomiędzy wiórki delikatnie przyklejamy rodzynki w czekoladzie (niedźwiedzie mają po 5 palców, ale jeśli przyklejcie mniej, nikt się nie zorientuje ;). Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego
Kolizje Smakówukładamy na niej porcje ciasta. Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut. Wyjęte ciastka studzimy posypujemy jeszcze szczyptą kokosowych wiórków i podajemy
Miód i pieprzcukru szczypta soli czereśnie wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc(...)między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmażone lody. Rzadko kto wierzy, a jednak! Troszkę zachodu będzie, ale warto. Więc zaczynamy! Potrzebować będziemy Herbatniki, Mogą być też dodatkowo wiórki kokosowe. Ulubione lody, Jajko, Olej do smażenia. Więc zaczynamy. Robimy kulki z lodów i wkładamy do zamrażarki na ok 2 godz. Kruszymy herbatniki w miseczce. Wyjmujemy lody ( najlepiej pojedynczo )z zamrażarki i panierujemy wciskając jak największą ilość okruchów(...)kulki lodów. I ponownie kulki znów lądują w zamrażarce na 2 godz. Teraz roztrzepujemy jajko i kolejno obtaczamy kulki w jajku i ciastkach (do okruchów ciastek możemy dodać np wiórki kokosowe). I do zamrażarki najlepiej na całą noc. Wlewamy do garnka tyle oleju aby kulki mogły pływać. I bardzo dobrze go rozgrzewamy. Smażymy 20 sek. Po 10 sekundach
Malinowe Pocałunkizainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini . Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia! Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą obejść się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini lub do pobliskiego sklepu
Blendmanszklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe i krowie), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości kaszy. Wanilię rozkroić wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać je wraz z cukrem(...)strukturze desery, wtedy można tak ugotowaną kaszę zmiksować blenderem. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklanek, salaterek lub pucharków. Na ciastka wylać ugotowaną kaszę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi deser. Podawać na ciepło lub na zimno. Kiedy deser postoi trochę, to ciasteczka zmiękną. Podawany
Codzienna kuchnia niecodziennaSuchość spowodowała mąka kokosowa. Rzeczywiście jest dość ciężka, a jej dodatek do ciasta sprawia, że się kruszy, sypie podczas krojenia. Dodatek do ciastek natomiast, że są bardziej suche. Zatem jeśli nie chcecie ryzykować, pomińcie mąkę kokosową i dodajcie trochę więcej orkiszowej. 90 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 50 g erytrolu lub innego słodziwa 3 łyżki mąki kokosowej
Kucharzycateż nie wymaga ona pieczenia.Wypełniona po brzegi fantastycznym kokosowym kremem. Słodka, ale zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna! Jest fantastycznym pomysłem do kawki. Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * herbatniki zwykłe – ok. 100 g * ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g * pierniczki(...)szkl KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 200 g * cukier puder – ok.4 łyżki * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie ciastka bardzo drobno siekamy albo mielimy w malakserze.Dodajemy marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wyciągamy na folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 ( wymiary aboslutnie nie muszą być dokładnie takie
Ostra na Słodko