ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:6/134)

Sernik speculoos 167

pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso Spód: Ciasteczka (pokruszone) wymieszać z rozpuszczonym(...)Wyłożyć dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170C (termoobieg) przez 7 minut. Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w 170C. Wierzch: Espresso (gorące) wymieszać z cukrem

CookYourself
26. Ciasto Kogel Mogel 654

świeże i dobrej jakości. Przed rozbiciem należy je sparzyć wrzątkiem.  Obie porcje żelatyny rozpuścić osobno we wrzątku po 1/2 szklanki na każdą porcje. Ciastka rozłożyć na dnie blaszki. Masło rozpuścić. Żółtka i jajka ubić na parze z cukrem dodać połowę masła i żelatynę. Wylać na ciastka. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i kakao, również dodać

Jadło i czytadło
Ciastka owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem 112

110g płatków owsianych błyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BABKA PIASKOWA Z KAWĄ 139

Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 / 2 szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 3 / 4 kostki margaryny 1 łyżka proszku do

Ciastka - domowe słodkości
ORZECHOWA ZEBRA 136

Składniki: 4 jajka  3 / 4 szklanki cukru 25 dag mąki 10 dag orzechów włoskich 10 dag orzechów laskowych 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml

Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPT CZEKOLADOWY 122

Składniki: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe Przygotowanie: Na spód tortownicy

Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPT ŚMIETANKOWY 98

Składniki: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe Przygotowanie: Na spód tortownicy

Ciastka - domowe słodkości
BABKA CYTRYNOWA 123

Składniki:  6 jajek 1 szklanka cukru 2 cytryny 400 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju cukier puder

Ciastka - domowe słodkości
Maślany wafel ciasteczkowy - druga propozycja świąteczna 158

czasy, kiedy zdecydowanie mniej było ludzi z problemami wagi. Ciekawe dlaczego? ;) Przechodząc do konkretów  należy przygotować: - 300 g masła - 1 szklanka cukru pudru - 400 g ciastek typu petitki/alberty - 3 świeże jajka - z pewnego źródła, najlepiej  jednodniowych - ok. 50 g orzechów włoskich rozdrobnionych - ok. 50 g rodzynków - 2 łyżeczki kakao - sok z połówki cytryny - 3 suche blaty andrutów(...)kilka godzin przed przygotowaniem wafla wyjmuję poza lodówkę, musi być mięciutkie. Herbatniki należy zmielić.  W makutrze lub w misce robota umieszczam masło i rozcieram je z cukrem oraz jajkami. Ucierając w makutrze uzyskuję dość gładką masę maślaną, kiedy używam robota nie jest taka, ale nie szkodzi, za chwilę będę dodawać stopniowo mielone herbatniki i wówczas ich delikatne okruszki wpłyną

I tu będę miała takie te
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 160

kolorowej słodkiej skorupceSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie do  masy dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto(...)pieczemy około 20 minut.W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szybkie Mini Serniczki 242

robi i szybko znikają:) Składniki: 18 ciastek Oreo (zamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla) 1/2 kg gładkiego, mielonego twarogu, temp. pokojowa 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka, temp. pokojowa 1/2 szklanki śmietany(...)szczypta soli Etapy przygotowania: Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papilotkami (12 szt.). Do każdej włożyć po jednym całym ciastku. W misie miksera, na średnich obrotach utrzeć ser, stopniowo dodając cukier. Wmieszać wanilię. Dodać jajka i krótko ubić, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać pokruszone ciastka i wymieszać za pomocą

Domowa Cookierenka Agi
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 213

moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI   90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła  500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie  1 łyżka ekstraktu z wanilii  2 jajka  90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek(...)nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady  * ilość tych składników zależy od Waszych upodobań smakowych, można zmniejszyć lub zwiększyć.  Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać

KUCHARNIA
Fenomenalne Bezglutenowe Ciastka kasztanowo / gryczano orzechowe z jablkami 175

postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone.Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety z cukrem ale coś za coś. Na palonym maśle, z jajkiem dozwolonym, od zielononóżki. Nie przypuszczałam, że ciastka z mąki ryżowej będą aż tak smaczne!Są wręcz FENOMENALNE!!!Przepis z prześwietnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajko sadzone w wersji na słodko 164

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszny deser, który wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/3 łyżki proszku do pieczenia, 1/3 łyżki octu, Krem: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, Dodatkowo: 3 połówki brzoskwiń z syropu. PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijam(...)Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną smaruję wykrojone elipsy. Z połówek brzoskwiń ścinam czubek i kładę go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominał żółtko jajka. Deser przed podaniem schładzam w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
SERNIK Z RICOTTY W MALINACH 171

herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka malin garść płatków migdałowych wykonanie: Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie. Okrągłą blaszkę wykładacie papierem(...)cały czas chodzi, a Wy wsypujecie cukier, potem dodajecie po łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim

GRUBY WAŁEK