"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTe ciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia
Czary - gary w kuchniNie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem
głodny alergikPrzyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż
Świat CiastaWitam serdecznie Propozycja na kruche babeczki z bitą śmietaną, są pyszne i ładnie wyglądają. Na pewno będą smakowały dzieciom i nie tylko :). Będziemy potrzebować : z podanych
Uwaga Babcia GotujeTakie bajaderki pamietam z młodzieńczych lat. U cioci na imienichach zawsze były na stole, ale mozna je było jeść tylko ukradkiem, ponieważ ciocia nie załowała
Życie zaczyna się w kuchniSernik można zrobić w różnej formie. Najczęściej kojarzy się z sernikiem pieczonym lub sernikiem na zimno w dużej formie. Ja dzisiaj zrobiłam mini serniczki na zimno w formie półkul. Do wykonania serniczków wykorzystałam Twaróg z mascarpone firmy President. Twaróg ten jest delikatny, ma aksamitną konsystencję co sprawia, że jest idealny do serników i deserów na zimno. MINI SERNICZKI MALINOWE Składniki(...)sernikowym President oraz ostudzoną żelatyną. Masę przekładamy do silikonowych foremek i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzchu masy śmietankowej układamy po 1 ciastku Oreo. Resztę ciastek bez białej części miksujemy w blenderze na pył. Po wyjęciu serniczków z foremek spód obtaczamy w ciasteczkowym pyłki. (żeby ładnie serniczki odchodziły od formy po wyjęciu
Bon appetit mon amieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieGenialne w swej prostocie i cudne w smaku. Najlepszą rekomendacją niech będzie to iż znikały u mnie jeszcze gorące, prosto z blaszki... Fakt, dawno nie
Smaczne ZdrowePółkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie(...)dzisiaj. Ponoć ciasto kruche nie zawiera spulchniaczy jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. No nie wiem…Ponoć dobrze jest dodać proszek do kruchego ciasta jeśli pieczemy je od razu z nadzieniem. Z kolei ciasto półkruche zaleca się podpiec mimo wszystko, że zawiera proszek do pieczenia… Wszystko więc zależy od tego do czego ciasto kruche
codojedzeniaCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę
Walijskie PichcenieCiasto bardzo przyjemne w wykonaniu, wyrasta bardzo wysokie a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i spróbowałam jeszcze ciepłego - delikatne
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDo tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne połączenie. Tymczasem(...)ciągle mieszając. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone
Symfonia SmakówDrożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na
W garach u Gosi