"Tymczasem przyszedł grudzień. Kocham grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza". Krystyna Siesicka
My simple kitchenniczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię i bardzo Wam polecam. To są ciasteczka bez cukru i bez jajek . W swojej pierwotnej wersji wypiekane na margarynie, ja jednak wybieram masło , na margarynie i śmietanie sojowej będą to ciasteczka wegańskie . Do tych ciasteczek dodajemy odrobinę drożdży , najwygodniej będzie użyć drożdży suchych , jednej(...)tworzymy w bardzo prosty sposób, po prostu łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je, a następnie lekko dociskamy w dół i ciastko gotowe. Ważne by dobrze docisnąć te rogi, bo ciastka lubią otwierać się w trakcie pieczenia. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 8. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego
Kawa z mlekiemteż warzywami i składnikami dla dbających o figurę. Co ważne? Można tu znaleśc duży wybór przysmaków bezglutenowych!!! Wszystko czytelnie opisane , dzięki czemu wiemy na co możemy się skusić , bez obaw o to , że w środku nam trafi się coś na co nie mieliśmy ochoty czy też coś na co jesteśmy uczuleni. Ściana wypełniona przeróżnymi wafelkami , batonami i cukierkami(...)otwartej kuchni , którą widać za ladą. W kącie regał z książkami , które umilą nam „Posiadówkę” Miałam okazję spróbować Brownie z oreo – intensywny , ale nie „zamulający” smak , duże widoczne kawałki ciastek … Chałwowego latte i Chubby Sun z masłem orzechowym - totalnie podbiły moje serducho!!! Po zrobieniu im kilkunastu zdjęć miałam ochotę ‘duszkiem” wypić do dna! :D Totalnie trafione w mój gust
Ostra na Słodkojuż człowiek zacznie - to przepadł. Gdy więc Shinju zaproponowała wspólne pieczenie tych pyszności z bloga Javaholic , zgodziłam się bez wahania. Podejrzewam, że Maggie również nie brała pod uwagę innej opcji, jak niemal natychmiastowe przystąpienie do pieczenia. Na zdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą(...)cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy. Piec w 200 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Smacznego! Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj
Smak mojego domuDzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze
Smaczne ZdrowePieguski mocno czekoladowe Składniki na 2 i 1/2 blachy ciastek: 3/4 kostki masła (150g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego! 2 łyżki masła orzechowego - czubate(...)się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną” w pieczeniu
Grunt to przepis!wiedziałam jaki kolor ciasta uzyskam po upieczeniu. Udało się, kolor jak widać:). Upieczony biszkopt można wykorzystać w inny sposób. Wycinamy z biszkoptu kwadraty lub koła, przekładamy kremem robiąc ciastka wielkości sklepowych wuzetek. Nie należę do osób, które mają cierpliwość i wprawę w różnego rodzaju słodkościach. Dla mnie ta rolada była wyzwaniem. Tu dominował u mnie bardziej upór niż(...)wspomnę. W tym przepisie bardziej chcę zachęcić do upieczenia biszkoptu z sokiem ze szpinaku. Można upiec tradycyjny biszkopt, wykorzystując go do tortu. Piękny, oryginalny kolor i co ważne bez dodatku sztucznych barwników. Smak biszkoptu? Jak dla mnie rewelacyjny! Nie czuje się zupełnie szpinaku a smak orzeźwiający, taki typowo letni. Biszkopt do rolady 6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej / pół
Leśny ZakątekDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotuj Się Kto MożeTo ciasteczka z kategorii „brzydkie a dobre”. Są lekko słodkie, miękkie w środku, ale z zewnątrz mają chrupiąca skorupkę. Miśka zachwycona, a to dla
greenscarfBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym
Kulinarne InspiracjeObiecany przepis na mega pyszny torcik potrójnie orzechowy. Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy
Kuba GotujeObiecany przepis na mega pyszny torcik potrójnie orzechowy. Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy
Kuba Gotuje