Mocno cytrynowe ciasteczka rodem z Toskanii. Przepis prosty, a ciasteczka miękkie i aromatyczne - stanowią idealny dodatek do kawy... Składniki: 100 g masła 100 g cukru cytryna jajko 2 szkl. mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier i cukier puder - do obtoczenia ciasteczek Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, ciągle
wyzwania kuchenneKażdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujedelikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto 400 g mąki 200 g masła 80 80 g cukru(...)Dodatki np. t truskawki maliny kiwi r rafaello makaroniki ciasteczka wiórki i płatki kokosowe Szablon Cyfr/liter SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto, i najlepiej schłodzić w lodówce godzinę. – Nie jest
RAROSSAWczoraj był dzień czekolady, więc trzeba było go jakoś uczcić :) Zrobiłam kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka z odrobiną rumu i dużą ilością kakao. Wybrałam ciasteczka ponieważ nie trzeba ich zjeść od razu, można je przechować w szczelnym pojemniku i podbierać kiedy przyjdzie nam ochota :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)spożywczą i schodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto podzielić na 2 części. Każdą część cienko rozwałkować podsypując cukrem pudrem. Wykrawać foremką kształty, ja zrobiłam koła. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. Ściągać z blaszki jak lekko przestygną
Agusiowe smakołykiSmaczne ciastka z płatków owsianych i słonecznika to zdrowsza wersja łakoci. Składniki: (około 20 sztuk) 2 szklanki płatków owsianych (ok. 300 g) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika (ok 100 g) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny lub masła 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka soli Masło lub margarynę roztopić i wystudzić. Do miski wsypać płatki
talerz przyjemnościłyżki zsuwamy je na blachę, z zachowaniem odstępów ( po 9 na jedną partię). Pieczemy około 9 minut, wyjmujemy, gdy są jeszcze miękkie (zastygną, gdy wystygną). Pieczemy drugą partię ciastek
cool and mintysię je ekspresowo i bardzo łatwo. Na pewno fani łakoci będą zadowoleni, a szczególnie Ci, którzy dbają o linię. Ciasteczka owsiane z żurawiną nie są słodkie, ponieważ do 12 ciastek dodajemy wyłącznie 3 łyżki miodu – słodkości nadaje żurawina. Jeżeli lubicie jednak więcej słodyczy, możecie śmiało dosłodzić, zwiększając proporcje miodu. Te ciasteczka upieczecie w 15 minut – wyjdzie
Kuchnia BazyliiSłodkie ciastka z bez grama cukru. Chrupiące z zewnątrz z mięciutkim środkiem. Idealne do porannej kawy. Doskonały przepis dla tych, co lubią słodycze, ale unikają ich, bo wystrzegają się cukru. W tych ciasteczkach nie ma ani grama cukru, a są pysznie słodkie. Wszystko za sprawą batatów, czyli słodkich ziemniaków, stanowiących podstawę ciasta. Poza tym w babeczkach mamy już tylko
Niedzielny kucharzrozpuszczamy w ciepłej śmietance. Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy aby wszystkie pokryły się czekoladą. Tak przygotowane płatki układamy w formie gniazdek na musie owocowym. Ciastka odstawiamy do lodówki na kilka minut. Przed podaniem na środek gniazdek układamy po kilka kolorowych cukierków w kształcie jajek
Bon appetit mon amieBezowe Całuski z Likierem – Zapraszam na pyszne, słodkie bezowe ciasteczka, które powstały przy współpracy z marką Krupnik. Bezy przełożyłam kremem z dodatkiem likieru Krupnik Słony Karmel. Powstał przepyszny, prosty w przygotowaniu, aromatyczny deser. Bezy wyglądają bardzo apetycznie, pięknie i na jednym ciasteczku nie można poprzestać :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezowe(...)dodać sok z cytryny i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut. Dodać wanilię, wymieszać. 3. Z bezy formować płaskie okręgi (to będą spody ciasteczek) i trochę wyższe „kapelusze” ( patrz FILM ) albo przy pomocy łyżki albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 1A). 4. Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkajajkową wersję czyli "egg cake" 😊 W tym ciachu najfajniejsze jest to, że możesz je udekorować czym tylko zechcesz! U na były to przepyszne praliny Delicatea oraz wspaniałe bezglutenowe ciasteczka, które zawsze zamawiamy ze sklepu Kuchnie Świata wraz z innymi produktami potrzebnymi do tego wypieku 😍 Składniki: Mocno kakaowe kruche ciasto -160g mąki z cieciorki GRAM (najlepsza i najsmaczniejsza(...)kremu/pasty kokosowej KTC -100g śmietanki kokosowej (powstałej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego Ral Thai ) -ksylitol (do smaku) Dodatkowo - praliny Delicatea w 5 różnych smakach <3 - ciasteczka bezglutenowe Chocolate O's -maliny/truskawki -migdały w czekoladzie MOCNO KAKAOWE CIASTO W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód/melasę, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników
Candy PandasNastępnie dodać ekstrakt wanilii i cytryny,mąkę ,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Użyć maszynki do ciastek ,lub nakładać łyżka na natłuszczona blaszkę .Piec ciasteczka 6-8minut ,aby nie zbrązowiały. Pierwsze piekłam 8 minut i zbrązowiały,następne po 6 minut. Ostudzić przez kilka minut, przenieść do kratkę . Cukier puder wymieszać z sokiem ,polukrować ciasteczka(...)posypać startą skórką z cytryny opcjonalnie . Ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku
w mojej kuchniWielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe, a do ich nadziewania
Okiem Blondynki by McBlondidłoniach i umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia. 4. Możecie posypać dodatkami wedle uznania i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 ciastka: 110 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzu