połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie. Jak masa będzie gotowa przekładamy ją porcjami do szprycy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy różne wzorki ciasteczek. Możemy je położyć też łyżeczką, ale nie będą aż takie ładne. Na środku ciasteczka nakładamy trochę marmolady, lub zostawiamy bez niczego - również będą doskonałe. Ciasteczka pieczemy około 20 minut, może
Piekę, bo lubięWyśmienite ciasteczka z miodem i melasą na żytniej mące. Najlepiej smakują po 2 dniach zamknięte w słoju, zaraz po upieczeniu twardnieją i można je jeść maczane w mleku, są bardzo aromatyczne i wodzą człowieka na pokuszenie....Robiłam zimowe wydanie tych ciasteczek w formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi(...)wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie lecz po kilku minutach stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień
Apetyczna babeczkakogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia(...)białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12-15 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut i zdejmować z blachy. Ciasteczka będą popękane i będą pięknie błyszczeć od cukru - wyglądają jak posypane brokatem. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu ze strony www.marthastewart.com
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów prostych wypieków dla szukających walentynkowej inspiracji dla "ciasteczkowych potworów" Składniki na ciasteczka: 200g margaryny 5 jajek 700g mąki szklanka cukru (ok. 200g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku Składniki na dekorację: mleko (ok. szklanki) cukier Wykonanie: Do miski wrzucić margarynę, jajka i cukier. Zmiksować lub rozrobić ręcznie. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuścić amoniak Dodać amoniak(...)ciasta. Wsypywać partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ugniatać, aż powstanie gładka masa. Wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać ciasteczka. Smarować ciasteczka mlekiem (z jednej strony) z posypać cukrem. Ja użyłam kolorowego cukru, na który przepis znajdziecie tutaj. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Inspirację do tego przepisu
Mania WypiekaniaPrzepis na dzisiejsze miodowe ciasteczka wziąłem z bloga Kasi gdyż uważam, że jest dość prosty, a efekt bardzo miły dla podniebienia a przecież o to najbardziej chodzi żeby smakowało – co nie? Najpierw składniki: - 250g mąki pszennej - 70g cukru - 125g masła - 1 jajko - 2 łyżki płynnego miodu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)blachę i delikatnie spłaszczamy. Ja je jeszcze troszkę posypałem cukrem ale nie jest to konieczne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy do ostudzenia i delektujemy się ich miodowo maślanym smakiem Z wyszczególnionej ilości składników będziecie mogli upiec ok. 20-25 ciasteczek więc nadstan można schować do metalowej puszeczki i konsumować
Kuchenne Wariacjeciasteczka to dobry sposób na zagospodarowanie białek, których ja mam zawsze nadmiar. Są to co prawda bardzo słodkie ciasteczka, ale za to nie zawierają cholesterolu. Długo zachowują świeżość i można je przechowywać nawet do kilku miesięcy. Najważniejszą sprawą przy ich pieczeniu jest dobre ubicie piany z cukrem. Wówczas mamy gwarancję, że ciasteczka w trakcie pieczenia nie rozpłyną się lecz zachowają
Wiem co jemCiasteczka z maszynki wychodzą mi coraz ładniejsze. Jak widać trening robi swoje. Większość zazwyczaj pochłaniają moi synowie, a że dla nich liczą się tylko kakaowe, toteż takie właśnie są . Dzisiaj wyjeżdżają na dwutygodniowy obóz, a ciasteczka były na osłodę naszego rozstania. Kruche, z porzeczkowym nadzieniem. Najlepszy jest do tego dżem domowej produkcji dobrze wysmażony i przetarty, aby nie miał pestek(...)Nakładam go jeszcze przed pieczeniem. Takie ciasteczka można wtedy dłużej przechowywać, nawet do miesiąca. Może osłodzą także nasze rozstanie. Jutro z samego rana wyjeżdżam do Wrocławia na konkurs , a stamtąd na urlop. Trochę się tym denerwuję, bo to mój pierwszy konkurs "na żywo", ale jednocześnie bardzo się cieszę na spotkanie z pozostałymi uczestniczkami znanymi dotychczas tylko z sieci
Wiem co jemmałe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk(...)nagle koleje życia stały mu się obojętne, klęski błahe a krótkość złudna. W Illiers-Combray, miasteczku uznawanym za pierwowzór proustowskiego Combray miesięcznie sprzedaje się turystom ponad 2 tys. tych ciasteczek. Do dziś nie ustalono, kto jest ich autorem. Jedne źródła wskazują na XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa Madeleine Paulmier, inne podają, że tą osobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo
Wiem co jemśniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk: 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki(...)ponieważ było to absolutnie niewykonalne, nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa). Piekłam ok. 18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjęłam dopiero, kiedy ciasteczka całkowicie wystygły
Kuchenne zapiski Edytydawna chodziły za mną lawendowe ciasteczka, a kiedy zupełnie niespodziewanie przyjaciółka podzieliła się ze mną przywiezionymi z zagranicy suszonymi kwiatami lawendy, uznałam, że chyba czas je w końcu upiec. Przepis podpatrzyłam tutaj , zmieniłam rodzaje mąki na takie, jakimi akurat dysponowałam i ekstrakt waniliowy na cukier z prawdziwą wanilią. Ciasteczka okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę(...)lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem dominuje w ciasteczkach i nadaje im nutkę goryczki, za którą nie każdy przepada. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNiedawno przypomniałam sobie o lawendzie od Skworcu ...od razu też pomyślałam o tych ciasteczkach! Jeśli lubicie aromat lawendy na pewno Wam posmakują. Oprócz suszonych kwiatów lawendy dodaje się do nich także miód lawendowy - są kruche i na prawdę lawendowe! Przepyszne :) W dodatku robi się je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :) KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ przepis autorski // 20 ciastek(...)ciasto (ew. dodać trochę zimnej wody jeśli nie będzie chciało się skleić). Następnie z ciasta uformować wałek o długości ok. 20-22cm i pociąć je na 1cm kawałki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego do 200*C piekarnika. Piec ok. 12-15 minut. Studzić na kratce. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę
chili & sugarfilmik! Dzisiaj mam kolejny, tak samo jak tydzień temu znajduje się na końcu wpisu, zapraszam do obejrzenia :) A co przygotowałam na dzisiaj? Dzisiaj mam dla Was wypiek, który przypomina ciasteczka, ale czy na pewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada(...)jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły (lecz nie gorący, coby się nie poparzyć :)) kroimy w równe prostokątne ciasteczka. Smacznego
chili & sugarListopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają. W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;) Składniki 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 10 dag miałkiego cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki(...)się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto. 2. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek . 3. Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi
Wanilia i KardamonWitajcie po krótkiej przerwie :) miałam awarię internetu i teraz nadrabiam zaległości :) Zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z kaszki ryżowej z powidłami śliwkowymi firmy Orzech - http://www.orzech.com.pl/ oraz posypki z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa . Te ciasteczka przypominają mi smaki z dzieciństwa , często piekła je moja mama , były pyszne , dzisiaj(...)Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili