serka mascarpone 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: dowolna konfitura wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz rozmiksowany serek i miksujemy na gładki krem. Ciasteczka podajemy na ciepło lub ostudzone kremem i konfiturą. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla
Domowy Smak Jedzeniabudyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta(...)budyniem smarujemy przy użyciu pędzelka mlekiem. Następnie ostrożnie nakładamy górne prostokąty (z nacięciami). Brzegi ciastek dociskamy palcem miejsce przy miejscu, aby się skleiły. Wierzch ciastek smarujemy delikatnie mlekiem. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do zarumienienia. U mnie około 25 minut (ale czas zależny jest od piekarnika). Podajemy oprószone cukrem pudrem. Uwaga! Należy
Słodkie okruszkiZaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania. Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie. Słodkie i kwaskowe... Pyszne! przepis z książki "Mamuszka". Berlinskie ciasteczka twarogowe 80 g margaryny 200 g twarogu 200 g mąki 1 łyżeczka proszku doi pieczenia 50 g cukru Ucieramy w misce masło z serem, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i zagniatamy(...)cukru jedna stronę pół krążka i składamy cukrem do wewnątrz. Na koniec przytykamy jedna stronę gotowego ciastka (ćwiartki krążka) i układamy je na blaszce cukrem do góry. Pieczemy ciasteczka ok 30-40 minut aż będą ładnie rumiane
Dzieje kuchennej WiewióryZdrowy deser na bazie płatków owsianych i mąki graham, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Niezastąpione ciasteczka gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Smakują rewelacyjnie z mlekiem lub kawą. Na drugie śniadanie i na przekąskę jak znalazł. Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych niż inne mąki pszenne, witaminy z grupy B oraz błonnik, a także obniża poziom cholesterolu. Natomiast płatki owsiane(...)stopniach. Studzimy na kratce. Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia. Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo kruche
słodki brateksmacznych ciasteczek nie robiłam chyba nigdy... ba! nawet chyba nie jadłam! nie, to nie brak mojej skromności. Raczej jestem krytyczna wobec własnych poczynań. ONE są po prostu przepyszne! chrupiąco ciągnące i jeszcze to niebiańsko dobre nadzienie... Zrobiłam je po raz pierwszy na moje urodziny i na pewno powtórzę ten wypiek. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Amaretti z ganaszem czekoladowym(...)ciasteczka: 200 g mielonych migdałów 180 g cukru pudru 30 g maki pszennej 10 g maki ziemniaczanej 2 białka krem: po 100 g czekolady deserowej i mlecznej 100ml śmietanki UHT 30% 30 ml amaretto 20 g miękkiego masła Mielone migdały łączymy z cukrem pudrem i makami. Dodajemy białka i całośc dokłądnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i układamy
Dzieje kuchennej WiewióryMalutkie, niezbyt słodkie ciasteczka, z ulubionymi owocami. W sam raz na jeden kęs, bardzo szybko znikają z talerza. Przepis jak zwykle niezawodny od mojej mamy. Bardzo nam posmakowały te ciasteczka pierożki. U nas wersja z jabłkami, ale równie dobrze smakują z innymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią. 2 kostki masła 60 dag. mąki pszennej 7 żółtek 7-8 łyżek śmietany(...)jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCynamonowe gwiazdki 2016-04-06 15:43:01 Ilość porcji: 40 Podczas świątecznych przygotowań lubię przysiąść na kanapie z kubkiem gorącej kawy bądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują(...)składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Dekorujemy polewą czekoladową, cukrem
Wędrówki po kuchniMałe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :) CIASTO: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 1 jajko 100 g masła 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki cukru pudru(...)czas mieszając. Tak przygotowaną masą napełniać połówki wypieczonych orzeszków i zlepiać w całość. Gotowe orzeszki można polać dodatkowo polewą np czekoladową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamMimo, że Święta Wielkanocne już za Nami ja wracam do znakomitych maślanych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne dla małych i dużych. Polecam. Smacznego :) SKŁADNIKI: 200 gram miękkiego masła 150 gram cukru ja dałam brązowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 500 gram mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło(...)koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty. Na pergamin wykładam ciasteczka. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 min góra-dól w 160 stopniach. Po wystygnięciu dowolnie dekoruję
Gotowanie Patkikruche ciasteczka serduszka, będą stanowić słodki upominek dla ukochanej osoby SKŁADNIKI Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek: 250 g mąki 1/2 kostki margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1 żółtko aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę(...)rozwałkowujemy obie części na placki grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w środku serduszka przy pomocy odpowiedniej foremki. Serca poprzekładamy na przemian, aby powstały dwukolorowe ciasteczka. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 min. w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni
słodki bratekCIASTECZKA AMARANTUSOWE Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ Oto przed wami ciasteczka w zdrowszej odsłonie. Wbrew pozorom nie są chrupkie, nie są twarde, lecz delikatnie miękkie i rozpływające się w ustach. Są bardzo pożywne i stanowią doskonałą przekąskę w ciągu dnia, zamiast niezdrowych batonów, czy pustych kanapek. Serdecznie polecam je dzieciom i osobom uczulonym na gluten. Nie każdy jednak lubi amarantus(...)jego lekki orzechowy posmak. W tych ciasteczkach jest on lekko wyczuwalny, a z dodatkiem żurawiny i orzechów doskonale się z nimi komponuje. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, suszone morele lub śliwki, a zamiast orzechów włoskich, można dodać swoje ulubione. Przepis na około 20 ciastek 1/2 szklanki mąki z amarantusa (może być zwykła pszenna) 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
Calzonella.comczasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności(...)oprószenia) Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. W każdym rogu zrobić nacięcie w kształcie litery L. Złapać za róg ciasta i umocować na środku ciasteczka. Tak samo postąpić z każdym rogiem. Powstanie nam wówczas kształt kwiatuszka. Na środek wyłożyć marmoladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią
zadanie-gotowanieciasteczka z pewnością zaskoczą Waszych gości. Z daleka wyglądają jak jajka faszerowane, a to kruche ciasteczka jajeczka. Nie ukrywam – jest przy nich trochę pracy, ale zapewniam, że dla takiego efektu warto! U mnie trafiły też do świątecznego koszyczka. Składniki: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru(...)kilka kropel aromatu cytrynowego konfitura brzoskwiniowa kilka łyżeczek gładkiego Czytaj dalej... Artykuł Kruche ciasteczka jajeczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszne, kruche ciasteczka, które niekoniecznie muszą być pieczone w okresie świątecznym. Tu zostały wystylizowane na jajeczka, ale równie dobrze można wykrawać serduszka, okręgi - czy inne kształty. (25-30 sztuk) 125g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko (duże) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Lukier(...)najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty (najlepiej jajeczka). (W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ponałuwać (inaczej porobią się bąbelki) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce i udekorować
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny(...)stopniach. (Brzegi powinny być lekko zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Moje ciasteczka powstały z myślą o mamie. Serduszka upiekłam szczerze od serca, bo kocham... jej serduszko. Chcę dla niej udowodnić, że nie musi rezygnować z wszystkich przyjemności i w jej diecie mogą znaleźć
Di gotuje