ciasteczka - 38923 przepisów (strona:505/2595)

Mus śliwkowy z jogurtem greckim 137

jogurtu greckiego (340 g)kruszonka (u mnie rozdrobnione w malakserze ciastka Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe i masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków)WYKONANIE: Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę cynamonu i duś pod przykryciem przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik na zimno Straciatella 409

Składniki na spód ciasta:160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową:250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekoladyNa zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk(...)blogu mojewypieki, troszkę je przerobiłam i efekt okazał się wyśmienity. Ciasto nie jest zupełnie pracochłonne - a za to przepyszne - polecam :) Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1). Docisnąć i wyrównać

Świat Ciasta
Ciastka z białek 281

Ciastka z białek (BARDZO SŁODKIE - idealne do kawy ) Nie masz co pochrupać przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu! Składniki: (na ok. 18 sztuk) - 5 białek - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki bułki tartej  - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej  - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml) Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek(...)masę na blachę tak aby powstały kółka o średnicy ok. 5-7 cm. Na mojej blaszce nie zmieściła się cała masa i pieczenie rozdzieliłem na dwie części (raz 9 ciasteczek i drugi raz też 9 ciasteczek ). Blachę wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. Po czym odstawić ciasteczka do wystygnięcia , aby troszkę stwardniały. Pozdrawiam  Michał

Gotuj Z Muzyką
Serniczki Oreo z mascarpone 516

Oreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru ! Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę! SKŁADNIKI: ( na 5 foremek ) - ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch(...)cukier waniliowy – 2 lyżeczki – mąka – 1 łyżka – białko – 1 szt – olejek śmietankowy – 5 kropel – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka Oreo kruszymy ( możemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę serniczków. Obydwa serki mieszamy z mąką i białkiem. Dodajemy cukier i olejek , mieszamy. Masę wykładamy na pokruszone ciasteczka

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1175

się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
Rafaello z białą czekoladą i wafelkami 357

wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy nie mam dość ;)Jakiś czas temu robiłam już 2 wersje Rafaello ( obydwie bez pieczenia ) :- jedno na zimno – Rafaello- drugie z malibu – Rafaello na krakersach z malibuDziś mam dla Was kolejną jego wersję(...)wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną białą czekoladę.Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy.Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy.Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( umieszczony w obręczy tortownicy ).Delikatnie wygładzamy i posypujemy lekko podprażonymi wiórkami ( + ew. płatkami migdałów ).Wkładamy do lodówki

Ostra na Słodko
SERNIK OREO 374

prawdę cały czas zastanawiam się jak to jest , że zrobiły taką furorę?! Zdecydowanie bardziej smakują mi zwykłe markizy! No, ale te zwykłe markizy nie zastąpią mi kruczoczarnych ciasteczek , które to właśnie są jednym z głównych składników pysznego sernika. Dziś mam dla Was przepis na sernik , który ostatnio wyszedł spod moich łapek. Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym(...)spodzie smakuje obłędnie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD; * ciasteczka Oreo – 15 szt * masło – 50 g MASA : * ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g * jajko – 2 szt * cukier – 150 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO : * ciastka

Ostra na Słodko
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 277

Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)folie.  Wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone

Kulinarne przygody Gatity
Efektowne Pikowane Babeczki 195

cukru pudru. Z masy wykrawamy kółka o średnicy większej niż nasze ciastka.  Następnie przenosimy je na przygotowane babeczki, dopasowując tak, aby przykryć krem. Delikatnie dociskamy do wierzchu ciastka, tak aby masa cukrowa przyległa do babeczki. Za pomocą noża delikatnie rysujemy na powierzchni babeczki "kratkę". W miejsce skrzyżowań wbijamy kolorowe perełki cukrowe.   źródło inspiracji: masa i krem

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 412

Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.  Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)wykrawaczki w kształcie ducha wycinamy ciasteczka (jeżeli nie posiadamy odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty).   Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.  Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą

Słodka Strona
Czapeczki Św.Mikołaja 129

pięknego co zachwyca już dużo wcześniej niż samego 24 grudnia. Dla mnie żadne inne święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać. Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu. Do wykonania potrzebne będą: Kruche ciasteczka z żurawiną pół(...)pieczemy ok. 15-20 minut. *Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł dżem, ale delikatnie, żeby ich nie połamać. Może nie za dobrze wyglądają, ale nie miałam nic lepszego pod ręką jeśli chodzi o składniki. Musze zasilić swoją szafkę

Moje pyszne gotowanie
Manna z ciasteczkami jęczmiennymi 157

dzisiaj pora na pyszne śniadanko. Ciasteczka już były więc teraz mam dla was smaczną propozycję na śniadanko. Cudowna manna z ciasteczkami, naprawdę polecam. Składniki: 2 ciasteczka szklanka mleka 4 łyżki manny Wykonanie: Mleko zagotować. Zestawić z ognia i wmieszać kaszę i jeszcze chwilę podgotować. Następnie wykruszyć ciasteczka i wymieszać. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 248

ANIA www.razadobrze.blogspot.com  JUDYTA www.escapeintokitchen.blox.pl ...i ja :) No i w tym miejscu muszę przeprosić moje koleżanki (może mnie nie wykopią z grupy), bo znowu zapomniałam sfotografować ciastka wraz z kartką z nazwą naszej akcji. Jak myślicie, wykopią mnie, czy nie wykopią?.... ;) Moje ciasteczka to amoniaczki. Stare, dobre i chyba troszkę(...)zapomniane obecnie. Piekłam je pierwszy raz, ale wiem że nie ostatni, bo są bardzo smaczne i mogą długo postać. No, powiedzmy...o ile nie zostaną zjedzone przez łasuchy. Moje ciastka nie postoją do świąt na pewno ;) Składniki: 125 gramów margaryny , 2 jajka , 150 gramów cukru , cukier waniliowy , 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku , 1/2 kg mąki , 1/2 szklanki mleka , przyprawa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 348

minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki masła do dekoracji: polewa karmelowa wiórki czekoladowe Herbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać(...)herbatników razem z masłem. Utrzeć razem na jednolitą masę. Można to wszystko zrobić używając blendera z dzbankiem lub pojemnikiem. Formę natłuścić lekko masłem lub wyłożyć papierem. Przełożyć masę z ciastek na dno formy, zakładając lekko brzeg. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Bezy pokruszyć i dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polvorones de chocolate 188

wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca, gdyż(...)podczas pieczenia troszeczkę zwiększą średnicę. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi o to, że ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka. Gdy tylko zapełnisz blachę polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo na dwóch

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania