Danii mieszkam już długo, ciasto duńskie nie jest mi więc obce. Duńczycy je wprost kochają! W każdej piekarni można kupić całe mnóstwo różnorakich ciastek i ciast upieczonych na podstawie ciasta duńskiego właśnie. Choć, muszę przyznać, na początku czułam się nieco zdezorientowana, tutaj bowiem ciasto duńskie to wienerdej , czyli... Ciasto wiedeńskie. Skąd ta różnica? Otóż w latach pięćdziesiątych XIX wieku(...)będzie rosło podczas naszej z nim pracy. Kiedy wykorzystujemy część ciasta, resztę trzymamy w lodówce, pod przykryciem - z tych samych powodów co wyżej. Kiedy już jednak przygotujemy nasze ciastka, należy dać im godzinę na wyrośnięcie przed włożeniem do piekarnika, inaczej będą ciężkie i niesmaczne. Przy wałkowaniu należy pamiętać o konsystencji - ciasto ma mieć taką samą jak masło. Co oznacza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDoskonały deser dla fanów krówek :) Coś wspaniałego! Ciasteczkowy spód, puszysty sernik i słodki sos krówkowy. Niebo w gębie! Polecam :) Składniki Ciasteczkowy spód: 150 g kruchych ciastek/ herbatników 40 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperat urze pokojowej 200 g masła w temperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej(...)mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżki mąki ziemniaczanej Sos krówkowy: ¼ szkl. śmietanki kremówki 36% 100 g krówek Dodatkowo: kilka posiekanych krówek do dekoracji Przygotowanie: 1.Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać
Nastoletnie Wypiekaniejest za rogiem! To jak- gotowi na pożegnanie truskawek? SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI (wg Green&Black's Organic "Ultimate Chocolate Recipe- The New Collec tion") 175g ciastek maślanych 50g miękkiego masła 250g białej czekolady 300g serka na sernik (tradycyjnie u nas Delfiko, można trochę odsączyć) 200g gęstej kwaśnej śmietany (18%) 225g truskawek (nasze!) Ciastka miksujemy
les mirabellestruskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na weekend. :) Składniki: Spód 175 g ciastek owsianych 50 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem lub zmiksować razem w malakserze. Przełożyć
Pełny talerzkawałki rodzynki i żurawinę. Następnie mieszam wszystkie suche składniki, dodaję jajko, masło i odrobinę wody, aby uformować klejącą masę. Uformowane ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę ok. 20 minut w temperaturze 150 ° C. Smacznego
Kuchenne innowacjepoczątek lata. Biszkopt upieczony wg dowolnego przepisu z 6 -8 jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku z limonki Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Biszkopt przekroić(...)krążki. Każdy nasączyć syropem z wody i cukru. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/3 masy, powciskać połamane drobno ciastka i połówki truskawek, przykryć drugą częścią masy i drugim krążkiem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować truskawkami i czekoladą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna plAmerykany to ciastka z mojego dzieciństwa. Tak dawno ich nie jadłam i nie robiłam, że musiałam przypomnieć sobie smak. I powiem Wam, że dalej mi bardzo smakują . Pyszne! Składniki na 20 szt 120 g masła 120 g cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru(...)kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut Wystudzić na kratce, a następnie każde ciastko od spodu posmarować lukrem. Odłożyć do zastygnięcia i gotowe. amerykany
O kuchni z uczuciemalbo czekających na urlop z niecierpliwością... mam ciasteczka. Słodkie, wilgotne, kokosowe i bardzo proste w przygotowaniu. Poza masłem wszystko odmierzamy szklankową miarą, moja szklanica miała 300 ml. Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj 250 ml mąki pszennej (niepełna szklanka) 1 płaska łyżeczka sody po 150 ml wiórków kokosowych i płatków owsianych 100-150 ml cukru(...)Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 15 minut by były lekko rumiane. Ja studziłam je na blasze
Dzieje kuchennej Wiewióryzależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive 150 g masła 1 czubata łyżka kakao Ciasteczka kruszymy w blenderze, wałkiem lub ręcznie. Dodajemy kakao i mieszamy. Masło rozpuszczamy. Wlewamy do ciasteczek wymieszanych z kakao. Całość mieszamy(...)Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wysypujemy ciasteczka na spód, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 100 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kwaśnej 18 % 500 g serka kremowego np. Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka startej skórki
Made By Mom And Sonmasłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka Pavlova -bo są tak małe. Są na 2-3 gryzy jak małe ciasteczka. Malutkie pavlove, piankowe w środku z chrupiącą bezikową skorupką, śmietaną bądź mascarpone z dodatkie truskawek i czereśni- pyszności! :) Składniki: Gniazdka (na około 15-20 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli pół łyżeczki octu pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: po łyżce serka mascarpone(...)piana będzie ubita dodawać po 1 łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz 3. Pod koniec dodać odrobinę octu oraz mąkę ziemniaczaną 4. Wyciskać okrągłe bezikowe ciasteczka -1 koło o średnicy około 3-5 cm a następnie na wierzchu kolejne- tak by ciasteczka miały 2 poziomy- przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką okrągłą na blachę wyłożoną
KreatywnePinyBardzo lubię piec ciasteczka podczas Adwentu, ta czynność idealnie wpisuje się według mnie w ten czas radosnego oczekiwania... Napiekłam już sporo w tym roku, niektóre nawet dwu- trzykrotnie, gdyż jakoś dziwnie znikały. Kto chociaż raz piekł ciasteczka wie, że mają one przedziwną tendencję do znikania, przy czym znikanie to jest na tyle tajemnicze, że nikt z domowników zupełnie(...)cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy je zrobiłam. A to dlatego, że piekłam pierwszy raz i chciałam się przekonać, jak będą się przechowywać. Udało się i już mogę powiedzieć, że stały się bardzo
Kuchnia Prezydentowej(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki(...)maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą). 4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapieczenie – w końcu trzeba coś robić i na zimno i na ciepło żeby się wprawiać w projekt Od początku roku chodziło coś za mną cynamonowego więc padło na ciasteczka cynamonowe, na które przepis znalazłem na blogu Kingi Powiem Wam, że zapach unoszący się podczas pieczenia rewelacyjnie podrażnia nozdrza i powoduje ślinotok ale może zamiast opisywać Wam swoje doznania przedstawię(...)przepis i tym samym zachęcę do zrobienia tych smacznych ciasteczek Składniki: Ciasto: - 250g mąki pszennej - 125g miękkiego masła - 100g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego Posypka: - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżki cukru No to zaczynamy Najpierw musimy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę ale pamiętajcie aby masło było miękkie . Następnie dodajemy cukier
Kuchenne Wariacje