jest wykonana z mocnej mąki o dużej zawartości białka, wody, cukru, jaj, drożdży oraz smalcu wieprzowego zwanego tutaj Saim. Ponieważ moja powierzchnia robocza była dość ograniczona zrobiłam 4 małe ciastka i tutaj pełna dowolność, można zrobić jedno ciasto lub kilka mniejszych ciastek. Na Majorce sprzedawane są w każdej szanującej się cukierni. Oryginalny przepis pochodzi z blogu divinaCocina. Zachęcam
Moje Małe CzarowanieSałatka z brokułami i serkiem wiejskim, z dodatkiem ziaren słonecznika oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Pyszna sałatka w
Kuchnia MagdaLenygęsty 4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń 5. Na dnie tortownicy 24cm x 24cm układamy namoczone mleku herbatniki 6. Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej 7. Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową 8. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników(...)Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną 10. Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą 11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny 12. Ciasto gotowe 13. Smacznego
Kulinarna ChwilaFilety z kurczaka z boczniakami i cebulą w sosie musztardowym. Soczyste i kruche mięso w ciemnym i aromatycznym sosie pełnym boczniaków. Sos musztardowy można wykonać w
Kuchnia MagdaLenybaldach kwiatu czarnego bzu. Do tego balkonowe bratki i gwiezdne kwiaty ogórecznika :) Na maślanym cieście z kakao i migdałami cała kwiatowa gawiedź świetnie się odnajdzie w formie rustykalnych ciasteczek. We wczesnym lipcowym słońcu przy herbacie w ulubionym kubku lub filiżance aromatycznej kawy sprawdzą się idealnie jako słodka, chrupiąca przyjemność. Tak urocze ciasteczka z pewnością umilą niejedno popołudnie, czy spotkanie(...)przyjaciółmi, gdzie zachęcą do snucia wakacyjnych marzeń albo do opowiadania o wojażach, które już sie spełniły :) Chodźcie więc na łąkę poszukać pięknych smakowitości! Kakaowe ciasteczka z kwiatami Potrzebujesz: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao w proszku 1/3 szklanki cukru pudru 100g masła 1 jajko szczypta soli garść pokruszonych płatków migdałów kwiaty jadalne (tu: czarny bez, bratki, ogórecznik, chabry bławatki) Sposób
Kuchnia w Słońcu SkąpanaParzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności
Kuchnia MagdaLenyMakaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech
Kuchnia MagdaLenyKotlety inne niż wszystkie... siekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty, z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej
Kuchnia MagdaLenyjeżeli za dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam(...)budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło trochę rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia
Waniliowe ImprowizacjeSernik na zimno przygotowany na spodzie gofrowym, z masą serową z serków homogenizowanych waniliowych oraz naturalnych i musem truskawkowym na wierzchu. Masę serową można również wykonać
Kuchnia MagdaLenyNaleśniki - któż ich nie lubi?! Nieograniczona ilość wariantów, w jakich możemy je wykonać z pewnością zadowoli każdego. Można je podać ze słodkim lub słonym nadzieniem, a
Kuchnia MagdaLenystrzał w dziesiątkę. Sernik jest przepyszny, aksamitny, po prostu rewelacja! Idealny na wszelkie uroczystości, ale tylko dla dorosłych Jeśli jesteście fanami kawowych wypieków, musicie spróbować Składniki: Spód: 180 g ciastek kakaowych 70 g masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Pianka(...)śmietany kremówki 30% 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku 3 i 1/2 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: pokruszone ciasteczka kakaowe do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść
Oryginalny smakPieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu
Kuchnia MagdaLenyPoduszki na piwie z dżemem wiśniowym to świetne ciastka z nadzieniem, które zachwycą wszystkich. Są super proste i super smaczne. Przepis znalazłam w zeszycie „z sentymentem”, ale nie pamiętałam ich smaku. Muszę przyznać, że są rewelacyjne. Jest duży urok w tej prostocie. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 słoik dżemu(...)mnie to akurat prostokąty z falbankami, ale mogą być też inne formy). Na jeden prostokąt kładę łyżeczkę dżemu, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim prostokątem. Boki dociskam i ciastko odkładam na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Poduszki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Lekko ciepłe poduszki posypuję cukrem pudrem. Gotowe Smacznego Artykuł Poduszki
Słodki sentyment