ciasteczka - 39423 przepisów (strona:254/2629)

CIASTECZKA CZEKOLADOWE 163

Ciasteczka czekoladowe w kształcie serca idealne na dzisiejsze Walentynki 💗💗💗 Są bardzo proste w przygotowaniu- wszystkie składniki razem ucieramy mikserem, uzyskane ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Można je wykonać w kilku wersjach: pojedyncze z polewą lub podwójne przekładane ulubioną masą. Ja zrobiłam w trzech wersjach - pojedyncze z polewą posypane maczkiem truskawkowym, podwójne małe serduszka przekładane kajmakiem, podwójne ciasteczka z dziurką(...)dużych serduszkach wycinamy małe serduszka wielkości ok. 3 cm, które również wykorzystujemy. Możemy serduszka duże całe i te z dziurką piec osobno lub przed pieczeniem możemy je skleić. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Studzimy. Przygotowujemy polewę: w garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej cukier puder i zagotowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka na piwie. Piwoszki 516

Witajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszne i proste ciasteczka piwoszki. Bez proszku do pieczenia i jajek. Jeśli macie obawy że piwo będzie wyczuwalne to powiem że nie bo w czasie pieczenia odparuje a dzięki niemu ciasteczka będą chrupiące i pulchne. Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 125 ml piwa 1 kostka(...)margaryny Kasi  powidła śliwkowe do nadzienia cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie :   Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dobrze schłodzoną margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy piwo i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.  Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około

Sama słodycz i szczypta chili
Fit oreo 181

Potrzebujemy: 200 g migdałów  80 g miodu 35 g ciemnego kakao 2 szczypty soli 60 g masła kokosowego Planta food to grow plus masło kokosowe do nadziewania ciasteczek  Jeżeli używacie migdałów że skórką należy zalać je na 10 minut wrzątkiem, po czym odcedzić i z łatwością obrać ze skórki. Obrane i lekko osuszone migdały wrzucamy do blendera razem(...)okrąg i układamy na tacce, którą będziemy wkładać do zamrażarki. Kiedy już ulepimy nasze krążki, wkładamy je do zamrażarki na około 10 minut. Po tym czasie upewniamy się, że ciasteczka odchodzą z łatwością od tacki. W razie konieczności możecie sobie pomóc jakimś płaskim i cienkim narzędziem.  Na jedno ciasteczko nakładamy sporą łyżeczkę masła kokosowego i przykrywamy drugim ciasteczkiem

MamaOskarka
Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 220

lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na blacie posypanym mąką na grubość ok pól cm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka (ja użyłam wszystkich misiowych foremek jakie miałam). Układamy ciasteczka na blachach. Wstawiamy blachy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 12 min. Wyjmujemy je, studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu dekorujemy(...)ciasteczka wg uznania, ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i jej strużkami polałam ciasteczka a następnie posypałam perełkami cukrowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka kajmakowe z dżemem 229

zrobić z kajmakiem, który nam zostaje? Dodać do kruchych ciasteczek :-) Tak, zostało mi trochę kajmaku i tak sobie stał w lodówce. Moim panom zamarzyły się ciasteczka więc postanowiłam, że wykorzystam go do nich :-) Ciasteczka wyszły pyszne, kruche, do tego przełożone dżemem porzeczkowym. Polecam, bo fajniutkie :-) Jeśli chcemy wersję bardziej słodką, to możemy dodać około 20 g cukru. Miłego dzionka :-) Składniki(...)wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.  2. Po upływie 30 minut ciasto wyjmujemy, dzielimy na porcje, które po musimy rozwałkować na około 2 mm. Następnie foremkami wykrawamy ciasteczka.  3. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy w 200 stopniach około 7-8 minut. Studzimy na kratce, następnie przekładamy dżemem, nutellą, powidłem :-) Smacznego

kruche babeczki
Ciasteczka cytrynowe 192

Poniższe ciasteczka cytrynowe skradną serce fanom kruchych słodkości 😊 Chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Bardzo łatwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie się pieką i świetnie smakują tuż po upieczeniu.  Składniki na 30-40 ciasteczek: 3/4 kostki masła (150 g) 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) niepełne 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 jajko (rozmiar L) starta skórka(...)części. Z każdej części uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć oraz z jednej strony obtoczyć w drobnym cukrze. Przygotowane ciasteczka przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia (warstwą cukrową do góry). Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu, ostudzić. Przechowywać w zamykanym pojemniku

Ugotować
Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem 232

Dzisiejsze ciasteczka są niebywale delikatne i rozpływające się u ustach, pozostaję takie aż do ostatniego ciacha. Kolor i smak tak naprawdę zależy od tego jakiego budyniu użyjecie, u mnie były zielone o smaku matchy, a truskawkowe czy czekoladowe będą pewnie jeszcze lepsze. Składniki na 16-20 ciasteczek: 1 opakowanie (40 g) dowolnego budyniu 150 g mąki pszennej 100 g cukru(...)przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, lub w zamrażalniku 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec schłodzone ciasteczka 18-20 minut. Niech Was nie kusi sprawdzać paluchami

greenscarf
Ciasteczka półfrancuskie z cukrem 138

Jeśli macie ochotę na ciasteczka to polecam Wam półfrancuskie z cukrem, z zeszytu mojej teściowej. Są przepyszne, a przepis prosty.   Słój zapełnił się już ciasteczkami, spokojnie mogę czekać na Święta;).   Ciasteczka półfrancuskie 2016-12-11 21:26:45 Write a review Save Recipe Print Ingredients 600 g mąki 2 kostki margaryny 4 żółtka 6-8 łyżek śmietany Instructions(...)Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto. Chłodzić 2 godz. w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość ok 4 mm i wycinać kształty. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 10 min, aż do zarumienienia Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł

Rusty Fork
Ciasteczka kakaowe lukrowane - choinki 213

Ciasteczka kakaowe różnej wielkości przygotowałam, pomiędzy którymi lukier dodałam. Stopniowo je posklejałam, dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają.  Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne(...)spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy gwiazdki różnej wielkości.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min.   Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż

Moniki Smakołyki
Kruche ciasteczka na raz 197

Dzieci lubią ciasteczka, takie zwykłe na raz do schrupania,  bo są kruche, słodkie, fajne do zjadania. Dlatego ciasto szybko zagniatajcie i na chwilkę do schłodzenia dajcie. Wy, ciasto rozwałkujcie, piekarnik pilnujcie,  a dzieci niech wzorki wycinają i swój wkład w  pieczeniu ciasteczek mają. Więcej nie będę tu pisała, czasu Wam zabierała, tylko za ciasteczka się zabierajcie(...)użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Ciasto rolujemy, dzielimy na 4 części, każdą zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do schłodzenia. Rada : jeśli od razu będziecie piec ciasteczka, można ciasto na chwilę włożyć do zamrażalnika, albo w zimie na zewnątrz. Pilnujemy, żeby nie zamarzło. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0

Moniki Smakołyki
Cynamonowe ciasteczka z makiem. 167

Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
Piernikowe Ciastka Z Fasoli / Bezglutenowe 190

Jeśli nie możecie pozwolić sobie na upieczenie i zjedzenie pierniczków ze zwykłej mąki to jest to alternatywa dla was. Ciasteczka wychodzą puszyste, mięciutkie i to od was będzie zależeć czy wyczuwalne będą kawałeczki fasoli, czy dacie mąkę kokosową czy ryżową, czy może zamiast jajka, zmielone nasiona lnu. Tutaj jest dowolność w tych ciasteczka :) Składniki na jedną blachę ciasteczek: 1 puszka(...)wszystko i odstawiamy na chwilę aby mąką wchłonęła nadmiar wilgoci. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4. Masę nakładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia za pomocą łyżeczki. Formujemy ciasteczka zamaczając w wodzie łyżeczkę. Pieczemy przez około 15 minut. Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy na blaszce aby trochę przestygły

Gotowanie...to proste !
Najprostsze ciasteczka kruche à la pierniczki 246

Najprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się(...)kwaśna śmietana- 1 łyżka * przyprawa korzenna- 2 płaskie łyżeczki Opcjonalnie do ozdoby: * polewa czekoladowa * lukier * kandyzowana skórka z pomarańczy lub kolorowa posypka W malakserze umieścić wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (ponieważ wykrawane ciasteczka z całości nie zmieszczą się na blaszce więc najlepiej piec w dwóch turach). Zawinąć je w folię spożywczą

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe) 178

Przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie. Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale czego nie zrobi się dla dziecka. Z podanego przepisu wychodzi około 3 blach ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też(...)bardzo się kruszą. Niemniej jednak to są bardzo smaczne ciasteczka, z minimalną ilością cukru, aby nasze bezglutenowe pociechy nie były tak całkiem pozbawione słodyczy. Składniki: 270 g mąki kukurydzianej (z firmy Melvit) 20 g skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25 g miękkiego masła 1/3 szklanki mleka 1 jajko Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie

Kawa z mlekiem