miałam na to zbyt wiele czasu. Wymyśliłam więc szybkie ciastka francuskie z wiśniami w czekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne(...)Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościwyrzucić. Tak powstały pyszne, wilgotne bajaderki, które smakują tak samo, jak te kupne, a przynajmniej wiemy, co znajduje się w środku. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a ciastka wychodzą po prostu bajeczne. Zapraszam na przepis. Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu(...)dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 50 ml słodkiej śmietanki 30-36% Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną
Ratunku obiadhomogenizowanym. Przygotowanie zajmuje 5 minut, a następnego dnia smakuje równie dobrze, więc można przygotować od razu więcej ;) Deser przygotowany na konkurs belVita. Składniki (3 porcje): - 100 g dowolnych ciastek belVita (użyłam kakaowych) - 200 g twarożku sernikowego - 200 g świeżych lub mrożonych truskawek - 50 ml mleka - opcjonalnie: cukier puder do smaku - świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie(...)blenderze mielimy ciastka. Można też pokruszyć je ręcznie, ale będzie to trwało dłużej lub połamać je na mniejsze kawałki. Rozdzielamy po równo do szklanek 2. Ser słodzimy do smaku cukrem pudrem. Układamy delikatnie na warstwie ciastek. 3. Na koniec blenderem miksujemy truskawki z mlekiem na mus. Można zmiksować świeże, rozmrożone lub po prostu wyciągnięte bezpośrednio z zamrażalnika
Kraina Tysiąca SmakówPora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;) Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie(...)oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka
Smakołyki Berenikikulki. Jeżeli się nie da, ewentualnie dodać odrobinę masła orzechowego. Następnie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego mocno dociskając masę. Schłodzić w lodówce. Smacznego To też może Cię zainteresować: Żytnie ciasteczka z suszonymi śliwkami Ciasteczka z morwą, czekoladą i płatkami owsianymi Ciasteczka z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami Suszone morele faszerowane orzeszkami ziemnymi i daktylami
Oryginalny smakMyślicie, co by tu zrobić z nadmiarem białek? Może ciasteczka? Upiekłam takie z dodatkiem orzechów i wyszły naprawdę smaczne. Można do tych ciastek wykorzystać zamrożone białka, należy je oczywiście wcześniej całkowicie odmrozić. Składniki: 150 g białek (około 1/2 szklanki) - u mnie z pięciu małych jajek 150 g cukru (nieco ponad pół szklanki) 350 g dowolnych orzechów (u mnie połowa włoskich(...)reszta mix orzechów prażonych niesolonych) szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy zmielić, 3 łyżki odłożyć na wierzch ciasteczek. 2. Do białek dodać szczyptę soli, ubijać dodając po łyżce cukru. Dodać też sok z cytryny. Ubijać do momentu, aż beza będzie szklista i gęsta (około kilkunastu minut). 3. Do ubitych białek dodać zmielone
Kuchnia domowa AniMagda Mega chrupiące i smakowite wytrwane ciasteczka z orzechami i parmezanem to mój ostatni hit towarzyskich spotkań. Świetnie nadają się do podgryzania, pasują do wina czy piwa czy po prostu same. Do tego bardzo prosto i szybko można je wykonać i równie szybko zjeść. Składniki (na około 30 ciasteczek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka obranych orzechów włoskich szklanka tartego(...)ciasto z ciasny rulon dochodzą do połowy aby dwa wałki spotkały się pośrodku – lekko dociskamy je wtedy do siebie, aby się nie rozkleiły. Tniemy tak przygotowane ciasto na ciasteczka – około centymetrowej grubości. Ciasteczka rozkładamy na blaszce, w lekkich odstępach. Żółtko rozkłócamy widelcem z odrobiną wody i smarujemy ciasteczka z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smaczna StronaPrzepisy na szybkie i proste desery, ciasteczka oraz ciasta sylwestrowe! Te słodkie propozycje będą idealne do przygotowania na imprezę Sylwestrową. Poniżej sprawdzisz następujące przepisy na desery i ciasta sylwestrowe: 1. Ciasto Coca Cola 2. Deserek Kinder Bueno 3. Tradycyjna kremówka 4. Ciasto Knoppers 5. Ciasteczka Snickers 6. Brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia 7. Kokoski w jasnej polewie 8. Miętowe ciasto(...)Ciasto Knoppers Ciasto na bazie batona orzechowego Knoppers to wystrzałowa propozycja! Ciasto składa się z trzech kremów – mlecznego, nugatowego i karmelowego. Całość obalana jest czekoladą. ZOBACZ PRZEPIS 5. Ciasteczka Snickers Te ciasteczka to świetna mała przekąska podczas imprezy Sylwestrowej. Ciastka Snickers składają się z kruchego ciasteczka, kremu orzechowego oraz aksamitnej polewy czekoladowej. ZOBACZ PRZEPIS 6. Brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia
Via GustoWiecie, że to jedyne zdjęcie tych ciastek jakie zrobiłam? Stało się tak dlatego, że początkowo sądziłam, iż ciasteczka mi nie wyszły i nie będzie chętnych na to by je zjeść. Na szczęście okazało się inaczej Ciasteczka robi się błyskawicznie i śmiem twierdzić, że to jedne z najszybszych ciastek jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pewne obawy może budzić fakt, że one po upieczeniu(...)baaardzo miękkie. Ja je nawet potrzymałam kilka minut dłużej, niż zalecono w przepisie. Właściwej konsystencji ciasteczka nabrały dopiero po całkowitym przestudzeniu, ale nawet wtedy były przyjemnie mięciutkie. Jeżeli chcecie otrzymać typowo orzechowy smak, pomińcie dodatek skórki pomarańczowej. Jest ona bardzo mocno wyczuwalna. Wg mnie zdecydowanie zdominowała ona ciasteczka, ale mojemu M. bardzo smakowały w tej właśnie wersji. Wręcz nie mógł
Smaki Na TalerzuMince pies to kruche ciastka , którymi Anglicy zajadają się na potęgę w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka składają się z warstwy kruchego ciasta, w którym to cieście zamknięte jest aromatyczne nadzienie z owoców . Wbrew pozorom mince pies są bardzo proste do przygotowania i wcale nie takie pracochłonne jakby się to mogło wydawać. Nadzienie dobrze jest sobie zrobić wcześniej zwłaszcza(...)formie na muffiny lekko wysmarowanej margaryną. W środek każdej babeczki wkładać nadzienie mincemeat, na wierzchu którego układać wyciętą z ciasta małą gwiazdkę i smarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Ciasteczka mince pies włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 22-24 minuty. Po upieczeniu wystudzić je na metalowej kratce i posypać cukrem pudrem. Mince pies Warto wiedzieć robiąc mince pies
MeCooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hitowy przepis na bardzo smaczne, pachnące, kruche ciasteczka budyniowe. Łatwe w przygotowaniu o delikatnej strukturze, które wprost same rozpływają się w ustach. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Zachęcam do pieczenia. Skladniki: 120 g miękkiego masła 40 g budyniu waniliowego bez cukru ( proszek budyniowy) 40 g cukru pudru 120 g mąki 2/3 łyżeczki(...)puszystej masy maślanej. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia składników. Z powstałej masy formujemy małe kulki. ( jedna około 20 g) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ukladamy kuleczki w odstępach, ponieważ ciasteczka urosną. Za pomocą widelca spłaszczamy nasze kuleczki robiąc jakiś wzorek. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. przez około 10-12 minut do zarumienienia. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Super pyszne
Olcia gotuje!Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na najprostsze na świecie ciasteczka i kilka słów o afiliacji. Chciałabym pokazać Ci, jak świetnie może sprawdzić się afiliacja na Twoim blogu. Nawet jeśli większość Twoich wpisów to przepisy i wskazówki odnośnie gotowania! Pewnie zaciekawiły Cię wspomniane ciasteczka! Nic dziwnego, są przepyszne! Zacznijmy od przepisu a do afiliacji przejdziemy później. Ciasteczka Oszinki Składniki : 1 opakowanie(...)żółtego odcienia. Po ostygnięciu, zagłębienia wypełnić konfiturą, używając do tego rękawa cukierniczego z odciętą końcówką lub po prostu małej łyżeczki. Z podanej ilości składników uzyskałam dwa duże talerze wypieków. Ciasteczka mamy gotowe, czas na dalszą część wpisu. Poznajmy afiliację Czym jest marketing afiliacyjny? W afiliacji chodzi o zarabianie przez promowanie produktów lub sklepów, które są oferowane przez reklamodawcę. Jako wydawca
Zdrowy Styl JoannyMakaroniki (fr. macarons) to pyszne migdałowe ciasteczka , które zachwycają swoim smakiem. Już od dawna zajmują szczególne miejsce na stołach włoskich lub francuskich . Choć ciasteczko to oryginalnie pochodzi z Włoch i pierwotnie wcale nie było uznawane za danie wykwintne. Z czasem w przebiegu lat przepis ewoluował. Tak powstały obecne makaroniki, które zostały rozpowszechnione na całym świecie przez francuzów . Dlatego część osób(...)uważa makaronik za francuski deser. Makaroniki to moje ulubione ciasteczka Uwielbiam je robić, a jeszcze bardziej lubię je jeść :)). Mniam…. mniam…. Jakim kremem sklejać makaroniki? Makaroniki jak dla mnie, smakują jeszcze lepiej, gdy są zbalansowane goryczką ciemnej czekolady . Do makaroników pasuje też lemon curd , lub masy na bazie białej czekolady , np. malinowa . Makaroniki można przyrządzić, również ze świeżymi
SmartBake.plCakepops to pyszne ciasteczka na patyku, które podobają się każdemu. Niemniej jednak smakują, a przy tym wszystkim są bardzo łatwe w wykonaniu. Mnie w ich wykonaniu pomagały córeczki, 5cio i 6cio-latka i muszę przyznać, że szło im bardzo dobrze . Zaletą cakepops-ów jest też ich ekonomiczność. Ja do ich przygotowania użyłam pokruszony i wysuszony biszkopt, który kiedyś zrobiłam nadmiarowo(...)Jeśli nie masz żadnego zbytecznego biszkoptu możesz, albo zrobić nowy z tego przepisu , albo pokruszyć herbatniki kupione w sklepie. Ciasteczka te można udekorować wedle własnego gustu, są dobre na każdą okazję, a szczególnie na dziecięce przyjęcia. W tym przepisie wykorzystuję serek mascarpone do połączenia ciasta, ale równie dobrze można wykorzystać nutelle i różne smakowe ciasteczka. Kompozycje smakowe są ograniczone tylko
SmartBake.plKruche ciasteczka marchewkowe Delikatne, wilgotne, maślane ciasteczka z dodatkiem startej marchewki. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: 250g mąki pszennej 100g marchewki – 1 średnia 5 łyżek cukru pudru 1 jajko 100g zimnego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach(...)Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny *** *** Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4-5 mm *** *** Za pomocą foremek lub szklanki wycinamy ciasteczka *** *** Gotowe ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu ciasteczka oprószamy
Blog z Apetytem