odróżnieniu od Zadaru to wybór słodkich wypieków i pieczywa jest tu o wiele większy. No cóż Zadar to małe miasto, a Wiedeń jakby nie było stolica. Znane austriackie ciastko to jabłkowy strudel i tort Sacher koniecznie podane z bitą śmietaną. W Wiedniu jest mnóstwo restauracji o międzynarodowym profilu. W pierwszym dniu wybraliśmy się do włoskiej restauracji. Następnego dnia chciałam jednak(...)Szwecji gdzie wszędzie można płacić kartą, a są nawet sklepy gdzie tylko można płacić elektronicznie. Deser zjedliśmy między innymi w Cafe Aida. Mają tam bardzo dobry wybór lodów, ciastek i ciastek tortowych. Można skosztować zimne prosecco lub wypić dobre piwo. Mój mąż był bardzo zadowolony z austriackiego piwa. Poza tym wypróbowaliśmy domową lemoniadę z granatu i lemoniadę miętowo
codojedzeniałyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny masa śmietankowa: 125 g śmietany 30% 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny dodatkowo: 2 opakowania ciastek Oreo (po 176 g.każde) Przygotowanie: wkładka malinowa: Maliny przekładamy do garnka z wodą, gotujemy, aż się rozpadną, wtedy dodajemy cukier. Całość przecieramy przez sitko. Galaretkę rozpuszczamy(...)następnie łączymy z twarogiem sernikowym President oraz ostudzoną żelatyną. Masę przekładamy do silikonowych foremek i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzchu masy śmietankowej układamy po 1 ciastku Oreo. Resztę ciastek bez białej części miksujemy w blenderze na pył. Po wyjęciu serniczków z foremek spód obtaczamy w ciasteczkowym pyłki. (żeby ładnie serniczki odchodziły od formy
Bon appetit mon amieDomowe lody to wyśmienity deser dla całej urodziny. W upalne dni są niezastąpione. W szafce zalegało mi kilka paczuszek z ciastkami oreo, więc postanowiłam wykorzystać je do lodów. Ich przygotowanie jest banalnie proste, wystarczą tylko 3 składniki, chwila pracy, potem tylko mrożenie i można cieszyć się doskonałym smakiem domowych lodów. Słodkie, orzeźwiające, zachwycą zarówno tych małych jak i tych(...)dużych :) Składniki na pojemnik 1200 ml: * 650 ml śmietany kremówki * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 15-16 ciastek oreo Wykonanie: Zimną śmietanę kremówkę wlać do miski, dodać również mleko skondensowane. Ubijać mikserem do momentu aż powstanie gęsta masa. Ciastka oreo pokruszyć, dodać do ubitej masy, wymieszać łyżką. Tak przygotowane lody przełożyć do pojemnika lub do foremek do lodów
Zrób to smacznieupalne dni ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem. Dzisiaj zapraszam Was na serniczek z dużą ilością truskawek i bitą śmietaną. Składniki (blaszka 23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka(...)truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku 2 szt, dodatkowo: mleczna czekolada do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy na piasek. Najłatwiej to zrobić za pomocą malaksera. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Ser dwukrotnie
kulinarne odsłony paticiągu dnia. Deser jest wyjątkowo prosty w wykonaniu i smakuje wyśmienicie. składniki na 2 porcje 3/4 szklanki mleka 4 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 6 ciastek ( typu pieguski ) 125 g borówek amerykańskich przepis Do miski wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia oraz miód i wszystko mieszamy łyżką, po czym wstawiamy(...)lodówki na pół godziny. Po tym czasie wszystko ponownie mieszamy i wstawiamy jeszcze raz do lodówki tym razem na 3 godziny. W pucharkach umieszczamy połamane ciastka, na ciastka nakładamy masę z nasion chia a wierzch dekorujemy borówkami amerykańskimi i melisą. Tak przygotowany deser od razu podajemy. Artykuł Deser z nasionami chia i borówkami + film pochodzi z serwisu
Smakowite Daniapobawić się też w warstwy. składniki: 300 g truskawek 1 duży jogurt grecki (400 g) 2 galaretki truskawkowe dekoracja ok 200-250 ml śmietanki 30 % 1-2 kruche ciastka lub herbatniki listki mięty Jogurt i truskawki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml wody, każdą osobno i odstawić do wystudzenia. Jogurt przełożyć(...)Zmiksowane truskawki połączyć z drugą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę jogurtową. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ubić śmietankę i udekrować deser. Na wierzchu posypać pokruszonym ciastkiem, uderować listkiem mięty
Monia miesza i gotujewyrastając na wszystkie strony, albo zdarzała się inna niespodziewana akcja. Wszystko do czasu aż trochę pokombinowałam z proporcjami składników i tak powstał oto ten przepis. Chodzi mi o kruche ciasteczka maślane, zwane też ciasteczkami wyciskanymi, lub ciastkami z maszynki. Jeśli nie macie maszynki sprawdzi się zwykła szpryca, jakiej używacie np do lukru, z odpowiednią końcówką. A jeśli i tego(...)zabraknie wystarczy że wytniecie je najzwyklejszymi w świecie foremkami i udekorujecie. Kruche ciasteczka wyciskane z maszynki to taki bajer dla dzieci, bo w chwilę dwie powstają różne ich kształty. Do zestawu z maszynką dołączono kilka różnych końcówek. My postawiliśmy na ciastka kwiatuszki a środki ozdobiliśmy marmoladą. Oczywiście możecie kupić takie gotowe w sklepie ale cała zabawa polega na ich robieniu
Arbuziakilekkie, delikatne i kremowe w smaku, a do tego jest mega owocowe. Poza tym, dodatek świeżych owoców sprawia, że nie jest ono przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto
Kuchnia MagdaLenySPÓD : 300 g ciastek zbożowych 50 g masła POLEWA : 100 białej czekolady + 3- 5 łyżek mleka 2 łyżki z czubkiem mascarpone(...)PRZYGOTOWANIE : SPÓD -Ciastka mielimy mikserem lub drobno rozgniatamy. Masło rozpuszczamy i wlewamy do ciastek i ugniatamy. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem i równo je rozprowadzamy, lekko dociskając. SER - w rondelku podgrzewamy białą czekoladę ze śmietanką, do momentu aż czekolady się rozpuszczą. Masę studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie wlewamy biała, i dalej miksując dodajemy czekolady
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto dla miłośników włoskiego likieru i ciasteczek "Amaretti", składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru. Niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku ciasto, które zaspokoi najbardziej wymagającego gościa i wielbiciela słodkich migdałów ;) **** Ecco una torta fatta apposta per gli amanti del liquore italiano e dei biscotti “Amaretti(...)masła 50 g cukru 8 g proszku do pieczenia 50 ml mleka 30 ml likieru amaretto 1 jajko szczypta soli Warstwa ciasteczkowa 250 g ricotty 200 g ciasteczek amaretti 50 g cukru 2-3 łyżki migdałów w płatkach 1 jajko **** INGREDIENTI Pan di spagna 200 g di farina 100 g di burro 50 g di zucchero 8 g di lievito
La grande e la piccola cuocaalkoholową nutę. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao
Kuchnia MagdaLenyBardzo smaczne kruche maślane ciasteczka, przełożone prostym i szybkim w wykonaniu kremem czekoladowym. W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi u mnie przybrały formę zajączków i jajeczek ;), ale rzecz jasna do wycięcia ciasteczek możecie użyć takich foremek na jakie macie ochotę :). Polecam :). Składniki na ciasteczka: 3 szklanki mąki krupczatki ( lub zwykłej mąki pszennej ) 250 g masła, zimnego pół szklanki cukru(...)wrzenia, następnie zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania jednolitej czekoladowej masy. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc. Ciasteczka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną tworzyć kruszonkę
Opowieści z piekarnikajest płynny środek, który niczym lawa wylewa się po przekrojeniu ciastka. Ten płynny środek śnił mi się po nocach, na jawie natomiast był niemal nieosiągalny. Za każdym razem ciastka przypominały raczej brownie, niż lawę, środek był ścięty, jakby półsurowy, brakowało mu efektu wypływającej lawy. Mississipi mud bardziej:) Klasyczny przepis Gordona Ramseya polega na jednakowych ilościach masła, czekolady(...)następnym razem;) Dziś Lubelski Kociołek świętuje Dzień Czekolady, dlatego na blogach będzie czekoladowo;) Zerknijcie też do dziewczyn po pyszne czekoladowe łakocie. Lava cake, czyli czekoladowy fondant Składniki (na 4 ciastka): 2 jajka 2 łyżki brązowego cukru 1 kopiasta łyżka mąki 100g gorzkiej czekolady 70% 50g masła 1 łyżka śmietanki 30% 2 łyżki rumu masło i kakao do posmarowania foremek
Obiad gotowy