składniki na ciasto kruche: 150g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 35 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak Jedzeniagarnku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych
Kuchnia Ellieskładniki: ok. 250 g truskawek 1 pomarańcza 1 banan 2 kiwi 1 nektarynka 12 szt. czereśni świeże liski melisy wykonanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy
Domowy Smak JedzeniaDziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Idealny na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :) Moja forma
CiastkozercySkórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową
Kuchnia PrezydentowejBardzo smaczne, kruche ciasteczka z kremem. Mocno kawowe, nie za słodkie, ze śmietankowym nadzieniem. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, ciasto jest pachnące, miękkie i łatwe w obróbce, a krem szybko się robi i łatwo nakłada. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo(...)lodówce. 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej lekko mąką, na grubość 0,5 cm i wycinać kółka o średnicy 3 cm (ja lubię małe ciasteczka, ale można dowolnej wielkości). 3. Kłaść kółka na 2 blachy, wyłożone papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy
Kuchnia Prezydentowejpoza brzegi kokilek i woda nie dostała się do kremu) i wkładamy na najwyższą półkę w piekarniku, pod sam grill. Do piekarnika wkładamy dodatkowo obie duże blachy, jak na ciastka (zazwyczaj są w komplecie), żeby jeszcze od dołu opóźnić topnienie lodu w blaszce z kokilkami. 4. Pieczemy od 8-12 minut, w połowie czasu kontrolujemy stan karmelu
Kuchnia Prezydentowejbyły lekko przykryte i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, odcedzić (kompot można zachować). Odstawić na sicie do odsączenia i wystudzenia. 2. Tortownicę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć wałkiem w woreczku do zamrażania "na mączkę", mikserem połączyć z masłem i solą. Mieszankę wyłożyć do tortownicy i dość ściśle ubić w blaszce, można to zrobić za pomocą tłuczka
Kuchnia Prezydentowejciasteczka to wynik ponownej wspólnej inicjatywy z Pyzą i Olą . Po obiadowym penne all'amatriciana słodkie ciasteczka-markizy z kremem żurawinowym. Bardzo dobre, choć uważam, że przepis trzeba nieco zmodyfikować; krem z masła nie wzbudza mojego entuzjazmu, a podana ilość żurawin w kremie jest zdecydowanie za mała. Reszta właściwie nie wymaga zmian, duże, przełożone kwaskowym kremem ciacha idealnie nadają się
Kuchnia Prezydentowejskładniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy
Domowy Smak Jedzeniawtorkowe popołudnie mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z truskawkami i rabarbarem. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 15 sztuk truskawek, 15 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe(...)kilku miejscach. 2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru. Oprószam cukrem. Owoce przykrywam ciastem z nacięciami. Dociskam lekko brzegi, aby się skleiły. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki na babeczki: 155 g mąki 120 g cukru 60 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka kwaśnego 1/4 szkl mleka słodkiego 1/4 szkl oleju 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak Jedzeniaprzepisami z warsztatów kulinarnych, w których będziemy brać udział abyście również i Wy mogli spróbować zrobić to co my przygotowujemy podczas wspólnych zabaw z garami Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka z nadzieniem daktylowym zrobione podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich , które przygotowaliśmy razem z Marysią Niziołek z JCC. Składniki na ciasto: - 200g masła - 1/3 szklanki cukru - 4 szklanki mąki - 1/2 szklanka
Kuchenne WariacjeShortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego
Wiem co jem