zaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :) Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu, ale myślę
Marder&Marder ManufactureMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacturejestem mamą, ale z opinii koleżanek, które poczęstowałam tymi ciasteczkami, dowiedziałam się, że są idealne do zabawy z dziećmi w kuchni. Toczenie kuleczek z ciasta i nakładanie dżemu to fajna zabawa, którą przetestowała jedna z moich przyjaciółek: dzieciaki piszczały z radości, że mogły pomóc mamie. Kolejnym plusem tych ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka
Marder&Marder Manufacturefrancuskie rozwijamy. Kroimy na pół wzdłuż i w niewielkie kwadraty. Na każdą część pośrodku wykładamy jedno lub dwa jabłka i przykładając do siebie przeciwległe rogi, formujemy kopertę. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na pergamin wysmarowany tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Kiedy ciasteczka przestygną, posypujemy cukrem pudrem przesianym z cukrem waniliowym. Smacznego
ChilliJemydodać do jabłek). Jabłka połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić sytuacje dwukrotnie, układając tak by herbatniki leżały równo pod sobą. Trzecia część masy przykryć czwarta warstwą herbatników. Do niedużego rondelka
ChilliJemyskładniki: 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa) mleko skondensowane nie słodzonego (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 8 rurek makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente
Domowy Smak JedzeniaDzisiejsze babeczki robiłam razem z moją małą (nie, nie taką małą znowu – bo pewnie się właśnie oburza ;)) kuzynką Anią. Najważniejszy element to żelki ośmiornice –
Ciastkozercyskładniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2
Domowy Smak JedzeniaSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakjeszcze chwilka... Jeszcze odrobinę w tym magicznym świecie chcę trwać... Przyrządzając jakiś czas temu masło dyniowe ( klik ) obiecałam, że niebawem je wykorzystam. I w ten oto sposób powstały te ciasteczka. Mięciutkie, z aromatem przypraw i dyni. Na pewno je powtórzę. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas by takie masło sobie przyrządzić, dlatego spokojnie zamiast masła dyniowego(...)pozostałe składniki i wymieszać. Za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje ciasta na blaszkę i lekko je spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka dodaję do akcji
My simple kitchencukru pudru krem czekoladowo - orzechowy (np.taki - klik ), lub nutella Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie
My simple kitchenminut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto, w którym będą wycinane serduszka, najlepiej przełożyć na osobną blachę lub deskę i wtedy wyciąć kształty. Wówczas łatwiej będzie przykryć wierzchnią
My simple kitchensposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach i odkąd ją zobaczyłam wiedziałam
My simple kitchen