Kolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo
kuchnia doskiSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która
Oryginalny smakprzyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha
Z Kuchni Do KuchniPo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doskiwkładamy do worka foliowego (lub zawijamy szczelnie w folię aluminiową) na 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, zostawiamy do ostygnięcia. Do przygotowania mini kanapek użyłam małej, okrągłej foremki do ciastek. Z chleba, bryndzy i papryki wycinamy takiej samej wielkości kółka. Na jedną porcję będą potrzebne po 2 kółka z chleba, 1 z bryndzy i 3 z papryki. Podstawę (pumpernikiel
mojewypiekiinietylkododatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka
PatchworkDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko
Ciastkozercywyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy ciastka ), wykładamy nim spód formy, równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ moja tortownica
mojewypiekiinietylkoPasta z ciecierzycy i awokado Nagotowałem ciecierzycy na ciastka z ciecierzycy to teraz coś z pozostałej musiałem wykombinować. Nie miałem ochoty na hummus, a na szafce kątem oka spoglądało na mnie awokado… I nagle wpadłem na pomysł połączenia tych dwóch wspaniałości i dopieszczenia ich musztardą, którą również darzę wielkim uczuciem. To połączenie delikatnej ciecierzycy i kremowego awokado
Blendmanmleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Przełóż płatki na tackę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub do foremek na ciastka "brownie" (wyłożonej papierem pergaminowym) i ugniataj do dokładnego rozprowadzenia masy. Ostrym nożem wytnij batoniki, zanim włożysz formę do piekarnika. Pomoże to rozdzielić je po upieczeniu. (Ja zazwyczaj wycinam
Menu Zdrowiabiałek do wykonania bezików na wierzchu. Resztę pozostawiłam bez zmian. Sernik jest przepyszny, delikatny, niezbyt słodki i wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki na spód: 170 g ciastek Petit Beurre 85 g rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 500 g twarogu na sernik 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 50 ml śmietanki 30% Warstwa truskawkowa: 150 g truskawek
Świat CiastaTruskawki znajdziecie w większości moich tortów, oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy
Ciastkozercyskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzenia