ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:23/67)

Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami i wiśniami 125

macie wiśni można je zastąpić żurawiną.  Ciastka śmiało można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Wytrzymają na pewno kilka dni o ile domownicy powstrzymają się przed ich zjedzeniem.  Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami  i wiśniami           Składniki na około 30 sztuk: ·       200g mąki pszennej(...)orzechów włoskich ·       50g suszonych wiśni Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i płatkami owsianymi. Suche składniki dodać do masy, zmiksować wszystko dokładnie. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Orzechy drobno posiekać. Do masy dodać czekoladę, wiśnie i orzechy, wymieszać. Z masy formować ciasteczka o średnicy

Mania Gotowania
Ciasteczka owsiane z bananem ala batoniki musli 144

niej ciasteczka owsiane z poniższego przepisu oraz świeży sok z marchewki ;) Takie ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do szkoły i pracy ;) Składniki (na około 9 dużych ciach): 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki cynamonu garść rodzynek garść orzechów włoskich opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu kostka gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel 64% masy(...)rodzynki, pokrojone drobno orzechy, posiekaną czekoladę oraz w razie potrzeby po spróbowaniu dosładzamy miodem/ksylitolem/syropem z agawy wszystko mieszamy przy pomocy łyżki formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka ;) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, pieczemy przez 15 minut następnie przekładamy na druga stronę i pieczemy przez 10 minut po tym czasie przekładamy ciasteczka na kratkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka orkiszowo-orzechowe ze wzorem (pełnoziarniste) 121

wzory (*), które nie znikają podczas działania wysokiej temperatury. Koniecznie spróbujcie, bo wbrew pozorom ciasteczka są baaardzo szybkie w przygotowaniu! (około 32 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 125 cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) 1 jajko 50g orzechów (u mnie brazylijskie; robiłam tez w włoskimi) 240g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna) 1 łyżka karobu (można użyć kakao) 1 łyżka mąki(...)orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką).  Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać (foremką lub np. szklanką) dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć

Di gotuje
Kokosanki 189

Dziś na deser przygotowałam bardzo dobrze wszystkim znane ciasteczka: chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kokosanki. Smakują dokładnie tak samo jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia zawsze miała w zanadrzu kokosanki (i landrynki w pudrze, ale ich nie będę przygotowywać ;)) Uwielbiałam je wtedy i uwielbiam je nadal! Idealnie pasują do popołudniowej herbatki lub kawki. Zapraszam do pieczenia(...)papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy  kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 172

zrobić, żeby zawsze się udawała? Jaki jest jej sekret? I jak zrobić fantastyczne lody bezowe z orzechami, które zachwycą każdego wielbiciela słodkości ? O tym dziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się(...)misy. Przy robieniu bezy włoskiej ważne jest, by gorący syrop cukrowy, który lejemy do ubitych białek ( i zaparzamy je! ) lał się prosto do białek – nie na mieszadło i nie na ściany. Lejąc po mieszadle syrop rozpryskuje się po ścianach przez co znaczna jego część nie spada do białek, a osiada na ścianach – beza włoska nie jest stabilna

Ostra na Słodko
"Popękane" ciasteczka czekoladowe 119

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozprowadzonej w 2 łyżeczkach wody) 1/2 szklanki cukru pudru (do obtoczenia ciasteczek) Wykonanie: Czekoladę gorzką i deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Do drugiej, większej miski wbijamy jajka(...)Czekoladowe ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie nabierając porcje łyżką formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najlepiej formować ciasto w zwilżonych dłoniach, co zapobiegnie przyklejaniu się go do rąk. Obtaczamy każdą kulkę bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 minut, aż wyrosną i popękają. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę

MyCookBook.pl
Ciasteczka amarantusowe 158

Ciasteczka są pyszne i delikatnie, przez dodatek banana nie są chrupiące ale idealnie mokre. Są świetną alternatywą dla popołudniowej przekąski, w wersji o wiele zdrowszej, która posiada wartościowe składniki odżywcze. Możemy zrobić je według własnych upodobań dodając kokos, czy inne bakalie albo słodząc miodem, nie dość ze nadamy im wyraźniejszego smaku to jeszcze staną się naprawdę chrupiące. Składniki(...)pomarańczy, olej. Całość dokładnie mieszamy lub wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika 10 minut. Pozostawiamy na blaszce do przestygnięcia, a następnie za pomocą szpatułki odklejamy ciasteczka od papieru

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną 170

mąki 100 g tartych orzechów włoskich 50 g płatków osianych, np. górskich 100 g drobnego cukru 110 g masła 80 g suszonej żurawiny (zamiennie mogą być rodzynki, suszone figi, wiśnie, morele, pokrojone w kostkę) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zainspirowana przepisem Ani Starmach z lekką modyfikacją podjęłam się przygotowywania ciasteczek i słodkiego pieczenia. Oto co będziemy robić

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka jaglano - kokosowe 170

Wspaniałe,chrupiące i do tego bardzo zdrowe ciasteczka,które można jeść bez większych wyrzutów sumienia.  Przepis pochodzi z bloga Ania gotuje  ,trochę przeze mnie zmodyfikowany.   200 g płatków jaglanych pełnoziarnistych 70g wiórków kokosowych  2 jajka 100 g masła 2 łyżki miodu prawdziwego 30 g mąki jaglanej 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciastek Wsypać(...)minut. Następnie wsypać mąkę jaglaną i dłońmi lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdą lekko posypać odrobiną cukru trzcinowego. Piec w temp. 170* C przez 20 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Z tej porcji wychodzą 24 ciasteczka

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych 121

ciasto zabrakło im spoiwa. Dodałam swoje składniki: mąkę bananową, syrop klonowy zamiast cukru, sodę i dodatkowe białko. Pyszne ciasteczka do kąpania w wannie gorzkiej czekolady. Czas na przygotowanie i upieczenie to 5 minut i 20 minut pieczenia 150 gram mielonych orzechów laskowych 3 białka 60 gram mąki kasztanowej lub bananowej lub pół na pół 3 łyżki syropu klonowego wanilia(...)się gęsta masa odrywamy od niej kawałeczek i robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczamy każdą w cukrze kokosowym i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w sporej odległości os siebie. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do naczynka i maczaj ciasteczka

AZgotuj!
Wieniec makowy 129

ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej

nietylkopasta.pl
Ciasteczkowe kokosanki - wegańskie i bezglutenowe / Cookie coconuts - vegan and gluten-free 134

kulę, jest kruche i sypkie. Bierz w dłonie po porcji ciasta i zlepiaj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj do miseczki z wiórkami do obtaczania i naciskaj palcami z jednej a następnie z drugiej strony, aż trochę wiórek się przyklei a ciasteczko będzie miało grubość 1 cm. Układaj ciastka na suchej blaszce w bardzo małych odstępach od siebie. Piecz

Delicious Place
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 192

Dzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To

Oryginalny smak
PYSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 126

jeśli tylko składniki się połączą przekładamy je na stolnicę (blat kuchenny) i zagniatamy kulę. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały dokładnie tę samą wielkość możemy każde ciasteczko docinać małym kieliszkiem od wódki. Widelcem na wierzchu każdego ciastka wyciskamy delikatną kratkę. Ciasteczka są bardzo kruche

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka brownie 172

tego by poczekać na nie kilka minut. Czas przygotowania 10 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 25 ciasteczek Składniki: 170g gorzkiej czekolady + 50g gorzkiej/deserowej czekolady 150g cukru 60g masła 50g mąki 2 jajka 2 ½ łyżki kakao ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 50g orzechów włoskich W małym garnuszku umieszczamy masło i zaczynamy podgrzewać. Kiedy większość się stopi dorzucamy 170g czekolady i mieszamy

Kolizje Smaków