ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:21/67)

Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek 132

dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek(...)ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych

moj przepis na
Vanillekipferl 158

tego orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki  200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka Dodatkowo: cukier puder  1 opakowanie(...)Jeśli ciasto będzie się za mocno lepić, należy go ponownie schłodzić, bądź blat podsypać cukrem pudrem (raczej unikać podsypywania mąką). Piec 15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasteczka przestudzić, a następnie suto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego

My sweet a life
Kajmakowe kuleczki 282

naturalnego 100 g masy kajmakowej szczypta soli morskiej zmielone migdały Masę kajmakową lekko podgrzać, by była płynniejsza. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, masę kajmakową i sól. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w zmielonych migdałach. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 139

pewno zasmakują dużym i małym.  SKŁADNIKI * z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :) CIASTO -175g masła lub margaryny -2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3 łyżki śmietany gęstej 12 lub 18% -3/4 szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 171

więc obowiązkowo i regularnie goszczą w mojej kuchni. Te są pyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie.     (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru  1 jajko (małe) 70g mąki pszennej(...)sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce

Di gotuje
Czym zagryźć stres?, ciasteczka zdrowia! 157

cukru trzcinowego 15 dag mielonych orzechów brazylijskich, można je zastąpić orzechem włoskim 3 jaja 10 dag błonnika jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa szczypta soli 1. Orzechy zmielić. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść zwarte ciasto.2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać ciasteczka lub pasy ciasta. Układać na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.3. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Domowe pralinki OREO 144

typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa   W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw do lodówki na 20 minut, by nieco stężała. Następnie formuj dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstaw do lodówki na około pół godziny. W tym czasie rozpuść(...)chłodnym miejscu (np. lodówce).             Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra

Kulinarny S.O.S.
Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem (moje ulubione, kruche i delikatne) 106

prostu rozpływać się w ustach. Nie wiem dlaczego teraz je prezentuję, ponieważ już dawno opracowałam poniższą recepturę i z kilkanaście razy upiekłam. Polecam! Ps. Zerknijcie na moje majonezowe ciasteczka z nutą wanilii - klik , które także okazały się hitem, a przepis na nie znalazł się w kilku pismach i na innych blogach kulinarnych.  (około 16 sztuk) 85g masła/margaryny 100g(...)lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)   Piec

Di gotuje
Pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami 98

będę szukała kolejnych przepisów na jej wykorzystanie. Mam nadzieję, że Wam pełnoziarniste wypieki zasmakują tak bardzo jak mnie. Dla kogo: dla fanów mąki pełnoziarnistej dla szukających przepisu na zdrowe ciasteczka dla lubiących sobie pochrupać Składniki: 160g mąki pełnoziarnistej pszennej 80g cukru (najlepiej drobnego) 120g masła 4 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki posiekanych migdałów 4 łyżki żurawiny(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Między ciastkami należy zostawić dość duże odstępy gdyż podczas pieczenia ciastka rozleją się trochę na boki. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 190 stopni. Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 ciasteczek. Przepis znalazłam na opakowaniu mąki pełnoziarnistej Basia i minimalnie go zmieniłam

Mania Wypiekania
Ciastka owsiane z lawendą 119

który kusi już podczas pieczenia. Użyłam kwiatów z gotowej herbatki i początkowo miałam obawy, że będą one twarde i wyczuwalne podczas gryzienia, ale na szczęście tak się nie stało. Ciasteczka okazały się istnym hitem, który piekłam dwa razy pod rząd! Polecam! (około 24-25 sztuk) 150g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150g płatków owsianych 150g brązowego cukru 150g(...)końcu do masy - wmieszać roztartą w palcach lawendę. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w temperaturze 180 stopni. (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją

Di gotuje
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 141

użycia takiego rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada. Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek(...)będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce

Di gotuje
Ciasteczka jęczmienne z pastą tahini i czekoladą 174

naszej skóry, a z awarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.    Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe.  Wracając do ciasteczek... Wyszły cudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku. Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie! Sami spróbujcie!  (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 2-3 łyżki(...)najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce

Di gotuje
Kruche ciasteczka z bezą 221

podwójnej ilości składników 😍. Kruche ciasteczka z bezą Czas przygotowania:  1,5 godziny Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru wanil 100 g masła 100 g margaryny 100 g smalcu Beza: 3 białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: orzechy laskowe lub włoskie Wykonanie: Zimny tłuszcz siekamy, następnie dodajemy(...)uzyskania bardzo sztywnej masy. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dosyć cienko wałkujemy i wykrawamy z niego różnego kształtu ciasteczka. Na wierzchu kładziemy niewielką ilość bezy - trzeba pamiętać, że ona sporo urośnie w trakcie pieczenia. Na wierzchu układamy po jednym orzechu. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, lub do momentu kiedy beza się ładnie

Kulinarne przygody Gatity
CZEKOLADOWE CO-NIECO 149

wszystkich wielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki *   dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 i 1/4 szklanki(...)wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.10-15 minut na termoobiegu.  Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy do lekkiego przestudzenia (są bardzo miękkie), dopiero wówczas zdejmujemy je z blaszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne/chili 109

pierwszym razem powstały z pewną dozą obojętności... Efektem było kolejne i kolejne pieczenie - i to zawsze z podwójnej porcji składników! Od tamtego momentu pokochałam słodycze z nutką pikanterii. Brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący.  Taka konsystencja naprawdę kuuusi! Dodam, że możecie je również przygotować w wersji bezglutenowej (*). Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze(...)stopniowo z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu ułożyć je (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 9-10 minut w 190 stopniach

Di gotuje