Mój mąż uwielbia kajmak i wszystkie wypieki z tym składnikiem są specjalnie jemu dedykowane. Te ciasteczka są wprost idealne - rozpływają się w ustach, kajmak dodaje słodkości, całość wyszła idealnie. Przepis znalazłam na stronie Chowhound.com , zmodyfikowałam go pod siebie, jak zawsze. Mam tylko jedną uwagę - ciasto jest raczej luźne, niełatwo je wałkować i wycinać, ale kiedy obficie podsypie się mąką - daje(...)radę :) Składniki: 200g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 200g mąki pszennej (+ do podsypywania) 1 jajko 150g miękkiego masła 50 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można spokojnie pominąć, ja tak zrobiłam) kajmak do przełożenia Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, nadal ucierać do otrzymania gładkiej masy. Do masy przesiać mąki z proszkiem, dodać ekstrakt. Ciasto
Cakes By Kejtwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Feerie Smaków . Masło orzechowe w łatwy sposób można przyrządzić samemu ( klik ). Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać(...)zamkniętym pojemniku. (około 24 sztuk) 225g mąki pszennej 180g cukru 140g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami - jest rewelacyjne) 100g masła/margaryny 1 jajko aromat waniliowy 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo: cukier do obtaczania Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie
Di gotujeCzas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej
Kulinarne przygody GatityPyszne delikatne ciasto biszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku. Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd . Ciasto na pewno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKruche ciasto z przepisu , który jest już na blogu - Ciasto owocowe a'la skubanek tym razem z brzoskwiniami ,słodką pianką i posypką kakaową. Ciasto: 4
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabiałego cukru. Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję. Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek . Ciastka owsiane bez mąki i jajek Składniki: 100g płatków owsianych 50g płatków żytnich 50g łuskanego słonecznika 50g orzechów ziemnych 50g rodzynek 50g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) Wykonanie(...)można dłonie moczyć w wodzie, jeśli masa bardzo się klei), układać na papierze i bardzo mocno spłaszczać, jednocześnie dłonią lub łyżeczką formując brzegi, aby były okrągłe, a nie postrzępione - ciasteczka układać w niewielkim odstępie od siebie, gdyż nie rosną podczas pieczenia - uformowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez około 12-15 minut lub do lekkiego
Smakołyki Berenikimasłem orzechowym, ale również z czekoladą, to już nie zastanawiałam się ani chwili:) Zrobiłam i powiem tyle, że dawno tak pysznych ciastek nie jadłam! U mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham(...)łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego brązowego cukru * 1 jajko * aromat waniliowy - kilka kropli * 50 g płatków owsianych * 100 g grubo poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych - dałam czekoladę gorzką roztopioną Czekoladę połamałam, stopiłam na parze i odstawiłam do przestudzenia. Wg przepisu
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepyszne, niesamowicie chrupiące ciasteczka maślane. Z ciastem dobrze się pracuje - łatwo wyrabia, lekko wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego kształtu! Po prostu przepis idealny:) Nie wiem sama ile przepisów wcześniej wypróbowałam, ale każdy z nich miał jakieś "ale" - albo ciasto było ciężkie w obróbce, albo po upieczeniu okazywały się twarde(...)miękkiego masła 200 g cukru 2 jajka 400 g lub więcej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam dałam trochę cukru wanilinowego i kilka kropel aromatu waniliowego) 1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować. 2. Dodać suche
Kto ugości moich gości?Kokosanki to bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka na bazie białek, z dużą ilością wiórków kokosowych. Przyrządza się je tak samo jak bezy, z tym że wzbogaca się je dodatkowo o tłuszcz i wspomniane już wiórki. Jeśli lubicie dość słodkie smakołyki z akcentem kokosowym, ten przepis jest dla Was :) Z podanych proporcji składników można upiec około 25 sztuk . Kokosanki Składniki(...)białka 120g drobnego cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 50g oleju kokosowego 200g wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni - olej kokosowy rozpuścić, jeśli jest w postaci stałej - do wiórków kokosowych dodać olej kokosowy, wymieszać dokładnie - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
Smakołyki Berenikiprzegryzienia, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Biszkopcikowe ciasteczka dyniowe z dodatkiem chrupiących pestek. CIASTKA DYNIOWE z CHRUPIĄCYMI PESTKAMI Składniki: (na ok. 20 sztuk) 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki cukru 1/2 kg mąki 1 jajko + 1 żółtko 125 g miękkiego masła 1/2 opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g pestek dyni + 2łyżki
Bon appetit mon amieTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku nie będę miała czasu na wielkie smażenie pączków , faworków czy gniazdek . Ale małe pączusie na serku waniliowym
Magiczne Życie Martyzawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem korzennych przypraw, masła i miodu :) Składniki : 250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej taki prawdziwy z ziarnami wanilii jest przepyszny
zdrowa vege kuchniaskładniki: 380 g mąki 100 g cukru pudru 220 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka to kolejna rzecz którą bardzo lubie robić. Bardzo mnie cieszy wykrawanie, wałkowanie, wycinanie i te wszystkie czynności z tym związane. Po prostu uwielbiam! A więc zapraszam! Składniki; 20 dag miękkiego masła 10 dag cukru 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego 25 dag mąki 10 dag pistacji (niesolonych
Radość kipiąca uśmiechem.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki . Następnie posmarować ciasto powidłami . Na powidła wyłożyć ubitą pianę . Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta lub je rozwałkować i foremką wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie i ułożyć na pianie. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chili