masła Ciasteczka z masłem zmiksować na drobniutki piasek. Obręcze położyć na papierze do pieczenia wysmarować dookoła masłem. Ciasteczkami wysypać spód -docisnąć, wyrównać i schłodzić. Masa 400 g twarogu mielonego (użyłam 0% quark) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny. Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić aby napęczniała. Następnie podgrzać, ale nie gotować
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz teorii - posmakowali trochę tego, o czym mowa :) SKŁADNIKI (na około 60 ciasteczek) 200 g miękkiego masła 90 g cukru pudru 280 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 tabliczka czekolady deserowej PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada Wykonanie Przygotowujemy spód. Ciasteczka z chałwą rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z kakao, i olejem. Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki tortownicy (26cm) wyłożonej papierem
Raj dla Podniebieniausmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy i zrobić z niego lemoniadę fiołek – zobacz przepis na cukier fiołkowy, który podobnie jak waniliowy aromatyzuje nasze wypieki i na ocet fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę jaśminową lawenda – zobacz przepis na ciasteczka z cukrem lawendowym , lemoniadę o smaku lawendy i ocet do sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie
Ugotowane pozamiatanePyszne , szybkie w wykonaniu ciasteczka francuskie z serem i truskawką. W sam raz dla niespodziewanych gości. Zapraszam :) Składniki: 2 opakowani ciasta francuskiego miseczka mała truskawek 500 g sera białego 1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy
Sama słodycz i szczypta chilidesce wyłożonej papierem do pieczenia lub małą tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasteczkowy, kruchy spód: 8-10 herbatników 50 gram ciasteczek w białek czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Mango PapajaTaki który zrobimy w domy na pewno będzie waniliowy, wszystkie kupowane to cukry wanilinowe- nie mające nic wspólnego z prawdziwą wanilią. Zróbmy własny w domu i
Z Majeczką w kuchniSkładniki: Ciasto: 260g mąki pszennej, 1 jajko, 16g cukru waniliowego, 70g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g zimnego niesolonego masła. Ponadto: 620g już
W kuchni u Monikizapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo
W kuchni u MonikiUwielbiam te ciasteczka, więc czym prędzej dzielę się przepisem (zdobyty dzięki poczcie pantoflowej). Składniki na 40 szt.: 200 g masła 120 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy (dobrze jest to zrobić(...)bardzo się nie rozpuści), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5-1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wykrawamy ciasteczka. Gdyby ciasto przylepiało się do wałka trzeba je podsypywać mąką. Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka: góra dół) ok. 12-14 minut, ciasteczka lepiej obserwować już od 11-tej minuty
Domowa Cookierenka Agipowiecie na szybkie ciasteczka z dużą ilością wanilii?, laski wanilii od Piątnica.net pachną w całej kuchni, możecie użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to już nie to. Małe drobne rogaliki z budyniową nutą, obficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag 1 szklanka cukru kryształu 2 laski
Apetyczna babeczkaSkładniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta filo wycinamy
Luźna KuchniaMiałam słoiczek mrożonych białek w zamrażarce, więc zrobiłam popularne ciasteczka z kokosem. Składniki: 6-7 białek szczypta soli 300 g wiórków kokosowych 280 g cukru 1 cukier waniliowy kilka kropel aromatu migdałowego szczypta cynamonu Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wsypujemy partiami cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masa powinna być sztywna
Kuchnia domowa AniSkładniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie
Świat CiastaSkładniki na 10 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki rodzynek 15 dag konfitur morelowych Rodzynki namoczyć a następnie dobrze je odsączyć
Świat CiastaKokosanki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2
Sama słodycz i szczypta chilicukru, lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka (ok 8 cm średnicy) po dwa na każdego mazurka. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze
Kulinarne InspiracjeDziś 1 czerwca, czyli święto wszystkich Dzieci, z tej okazji zapraszam Was na pyszne ciasteczka. A wszystkim Dzieciom życzę, aby ich dzieciństwo było jak najlepsze i trwało jak najdłużej!!! SKŁADNIKI: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 10 dag sera białego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury(...)cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części. W jednej części krążków robię na środku małe kółka. Ciasteczka układam
Tradycyjna kuchnia Kasiteraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z dyni : 200 g pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy) 1 łyżka oleju kokosowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka proszku(...)szklanka wiórki czekoladowe 250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko ze sobą łączymy. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20 minut Smacznego
Niezły MłynekKiedy nadchodzi jesień mamy zwiększony apetyt na przeróżne słodkości. Dzisiaj polecam przepis na obłędne ptysie z kremem waniliowym. Smak wanilii wzbogacił przepyszny likier waniliowy Dalkowski . Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250ml wody, 100g masła, 200g mąki, 6 jajek, ½ łyżeczki soli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę
Tradycyjna kuchnia KasiWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek
Mała CukierenkaWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek
Mała Cukierenkaszybkie – czyli takie ciasteczka idealne! Koniecznie wypróbujcie! Ps. ciasteczka budyniowe śmiało można tak jak ja ozdrobić stempelkowym wzorem – wtedy są też świetnym pomysłem na prezent! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 30 sztuk ) * miękke masło – 125 g * cukier puder – 50 g * mąka tortowa – 120 g * budyń waniliowy lub śmietankowy – 40 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy
Ostra na Słodkopiec. Nie umiem usiedzieć na jednym miejscu , bo zawsze coś muszę robić. Taka ze mnie bestia :) Do ciasteczek wykorzystałam nutellę domowej roboty, którą Wam również polecam. Ciasto 4 jajka 250 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g + 4 łyżki mąki pszennej Jajka z cukrem ubić(...)zmiksować na gładko. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Ręce natrzeć mąką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka w sporych odstepach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane. Po wystudzeniu z każdego ciastka od spodu wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie
O kuchni z uczuciemlepszego od domowych wypieków! Gdy tworzysz małe smakołyki samemu, a następnie je zjadasz z cichą rozkoszą. Taak.. Nie ma nic lepszego :) Szczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane(...)pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy do góry nogami.Pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościKruche ciasteczka "Guziczki" Bardzo kruche ciasteczka, smakiem przypominające te z dzieciństwa ale zupełnie innym kształcie który na pewno zachwyci dzieci. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 150 gram miękkiego masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 225 gram mąki pszennej aromat waniliowy Do ciemnej wersji odjęłam łyżkę mąki a w zamian dodałam łyżkę kakao i dodałam trochę mniej(...)aromatu waniliowego. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok 3 mm, wycinamy szklanką koła, wewnątrz mniejszą szklanką, lub kieliszkiem zaznaczamy delikatnie okrąg, dziurki natomiast wycinamy słomką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 200 st.C do delikatnego zarumienienia się boków ciasteczek
Słodka Kraina Wypiekówwykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka! Składniki: 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko
Kuchnia Ellie