pudru 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej 1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaolejku) waniliowego, 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito. Ponadto: 100g gorzkiej czekolady, czereśnie w syropie ( koktajlowe). Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe lub jeszcze inne, według własnego pomysłu. Czereśnie pokroić na mniejsze kawałki(...)nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, zamoczyć kawałek każdego ciastka i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'. Smacznego
W kuchni u Monikitwardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany CIEMNE(...)formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Ciasteczka te nie są mocno słodkie, dlatego można oprószyć je cukrem pudrem lub lukrować, lub maczać brzegi w czekoladzie i dekorować np. wiórkami kokosowymi, albo drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową. W każdej
Rozpustne gotowaniesmak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g wiórków kokosowych 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 duże jajko 90 g białej czekolady posiekanej na kawałki spora szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp(...)stopni. W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy
MyCookBook.plSkładniki: 200 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka 400 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki,200 g masła, 1/2 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,150 g masy marcepanowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka
Aga w kuchniciasteczka można jeszcze ulepszyć i dodać rodzynki,lub musli z dodatkami Ciasteczka orzechowo owsiane SKŁADNIKI: orzechy włoskie -100 g płatki owsiane -2 szkl wiórki kokosowe -3/4 szkl cukier puder -3/4 szkl margaryna -3/4 kost cukier waniliowy -1 opak jajko -1 szt szczypta soli mąka -2 i 1/4 szkl soda -0,5 łyżeczki tłuszcz do wysmarowania PRZYGOTOWANIE: Orzechy(...)dodać cukier puder i cukier waniliowy,dobrze utrzeć robotem. Następnie dodać jajko,utrzeć do białości. Sodę wymieszać z mąką,dodać do masy,wymieszać. Płatki owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut
Kuchnia DanusiPrzepis na te ciasteczka pochodzi ze strony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia. Składniki: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 80 g czekoladowej posypki. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek
Aga w kuchniChciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka raczej nie przeżyły by tej podróży ;D ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki (u mnie chlebowa typ 750) niecała szklanka cukru purdu 250g masła łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki sezamu + sezam do posypania Miksujemy sezam i olej
Kuchenny Skrawek Niebacudownej konsystencji, którą starałam się uchwycić na zdjęciach, ale której fotografie w pełni nie oddadzą. Te ciasteczka idealnie pasują do jesiennej aury. Chętnie zaszyłabym się znów pod kocem w towarzystwie co najmniej kilku takich z nich, a także parującego kubka waniliowej herbaty albo jeszcze lepiej kakao. Do tego dobra książka i tak zaopatrzonej nawet zimowe wieczory nie będą mi straszne(...)polska jesień towarzyszyła nam jak najdłużej. Później niech się dzieje, co chce, a właściwie - co nieuniknione. Tymczasem zachęcam już teraz do wypróbowania przepisu na te niepozorne, a tak pyszne ciasteczka. Kto wie, może i dla Was staną się nieodłącznymi kompanami długich, deszczowych wieczorów, które pewnie w końcu nadejdą. Zapraszam na przepis! Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego porcja
Ratunku obiadmąki 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki. Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około
cookplnadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo się kruszą przy przygotowaniu. Ciasteczka można przechowywać w metalowym pudełku nawet przez kilka tygodni. Składniki: 200 g smalcu 250 g cukru szczypta soli 500 g mąki 1 cukier waniliowy ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Smalec rozetrzeć w misce aż nabierze kremowej konsystencji . Dodać cukier, sól(...)cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wyrobić ciasto. Z obu porcji ciasta uformować wałki i pokroić je w plastry. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez
Mama Gotujemąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wiedeńskie rogaliki waniliowe – są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. The post TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepłe, że musiałam schować kilka do zdjęcia ;) Najlepiej zróbcie podwójną porcję, gdyż z tej wyszło 25 ciasteczek, które rozeszły się w tempie błyskawicy. Polecam gdy przyjdzie Wam ochota na słodkie co nieco ;) 250 g mąki pszennej 120 g domowego cukru waniliowego 2 jajka 50 g rozpuszczonego masła szczypta soli Jajka zmiksować z cukrem, solą i mąką. Będzie to dosyć(...)kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, karmelem lub z bitą śmietaną . Ciasteczka najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Aby nie stwardniały przechowujcie je w szczelnym pojemniku
Smakołyki Asicukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze
La grande e la piccola cuoca