C o prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki
Okiem Blondynki by McBlondiProsta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na
Oryginalny smakgrubości ~7mm. Piec 10-12 minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkojuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych(...)wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki
Kulinarne przygody GatityCiastka, ciasteczka, kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 25 sztuk ciasteczek (złożonych) foremki o dwóch wielkościach tego samego kształtu 200 g mąki pszennej (typ do 550) 50 g mąki ziemniaczane 80 g cukru pudru 130 g masła o temperaturze(...)pokojowej 2 żółtka (jajka L) 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia konfitura (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka świąteczne Przygotowanie: Na blat wysypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki). Następnie dodaję żółtka i zagniatam
Uwaga Babcia GotujeChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów
Niezły Młynekwina, nie ma ochoty wynurzać się z tej świątecznej atmosfery. Oplata ona niczym najgęściejsza mgła; mimo, że teoretycznie się z niej wyplątało, pasma pozostają na skórze, włosach i ubraniu. I nie dają o sobie zapomnieć. Po powrocie do domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów
Niezły Młynekhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com To chyba najpyszniejsze pierniczki, które dotychczas jadłam. Nadmienię, że nigdy nie przepadałam za piernikami. Te na pewno
Di gotujeTrzask ognia w kominku, zapach choinki, magia przypraw – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa… aromat piernika to klimat, na który czekamy cały rok. Czekamy, hmmmm właściwie to nie
mojewypiekiinietylkoJeden z ulubionych, kolejny wypiek kojarzący mi się z dzieciństwem. Sernik z brzoskwiniami to taki sernik , który Mama zawsze piekła na Święta, stanowił on taką aurę
dom-agi.plBrak w domu świątecznych foremek na ciastka? To w sumie żaden problem Wielkanocne zające możesz przygotować bez foremki. Wszystkiego, co potrzebujesz, to dwa różnej wielkości kółka, jedna kuleczka i dwa wałeczki ciasta. Składniki na około 20 zajęcy: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka, możesz dodać mniej cukru, lub wcale) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka
Słodki sentymentPyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!