jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g
CookYourselfkonfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli
Kuchnia na wzgórzurodzynek", nie może być za cienkie, bo zamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką, albo foremkami. Można też zrobić z ciasta dość gruby wałeczek i pokroić go na plasterki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Cztery FajeryBardzo polecam te ciasteczka, są proste i szybkie w wykonaniu i dodam, że nawet niedrogie. Idealne do pochrupania i takie maślane. Można przygotować je na podwieczorek czy na piknik, można zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Upieczcie koniecznie, udadzą się na pewno. Zapraszam :) Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak(...)nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 20 dag masła bez laktozy Wykonanie
IzabelawkuchniCzas czytania: 2 min Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier(...)zostawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z woreczka, rozwałkować na cienki ( 3 mm ) placek, wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, zapełnioną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 12 minut Wystudzić na kratce. Kiedy ciastka będą już wystudzone można przystąpić do lukrowania. Smacznego! Artykuł Pierniczki
SprawdzonaKuchnia.plBez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOrzechowiec to ciasto wyjątkowo smaczne, z rozpływającym się kremem w ustach i lekkim karmelu z chrupiącymi orzechami. Smaczne i efektowne. Świetne prezentuje się na świątecznym stole
Olcia gotuje!Święta będą, na pewno będą :) Może będzie mniej świątecznie, ale tym bardziej warto postarać się o piękny stół i smaczne menu. Ta kolorowa propozycja będzie na pewno zaskoczeniem dla domowników, a może trafi do nas niespodziewany gość i jego też zaskoczymy :) Składniki na spód: 50 g roztopionego masła 150 g ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive Przygotowanie spodu: Ciastka i rozpuszczone masło
Proste PotrawyC o prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki
Okiem Blondynki by McBlondiProsta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na
Oryginalny smakgrubości ~7mm. Piec 10-12 minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkojuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych(...)wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki
Kulinarne przygody GatityCiastka, ciasteczka, kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 25 sztuk ciasteczek (złożonych) foremki o dwóch wielkościach tego samego kształtu 200 g mąki pszennej (typ do 550) 50 g mąki ziemniaczane 80 g cukru pudru 130 g masła o temperaturze(...)pokojowej 2 żółtka (jajka L) 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia konfitura (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka świąteczne Przygotowanie: Na blat wysypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki). Następnie dodaję żółtka i zagniatam
Uwaga Babcia Gotuje