Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów(...)gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Kwas
Kuchnia MagdaLenyCiecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów(...)gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Kwas
Kuchnia MagdaLenygałki muszkatołowej 2 łyżki melasy/syropu z agawy/klonowego lu b cukru trzcinowego Przygotowanie: Daktyle zalej 100 ml gorącej wody o odstaw na 15-30 minut, po czym zblenduj z masłem orzechowym i melasą. Płatki owsiane zblenduj dosyć drobno, połącz z papką daktylową i pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto schłodź przez chwilkę (15 minut w lodówce) Porcje ciasta odmierzaj dużą łyżką (taką(...)grubsze niż 5 mm Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut na środkowej półce piekarnika. Smacznego! ps. Ciacha spokojnie wytrzymają tydzień i dłużej. Artykuł Owsianka w formie ciasteczek wegańskich pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfgustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł(...)waniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi
Mania GotowaniaSmaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa
Oryginalny smakskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 200 g cukru 250 g miodu 60 ml mleka 2 jajka 40 g przyprawy do piernika
Domowy Smak Jedzeniadziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe, i mniejsze, wolą małe słodkości niż tort, jak piękny i dobry by nie był (jeszcze nie wiem(...)zimno najlepiej. Ok, niech będzie i tak... Myślałam długo, czym by tych jego współpracowników uraczyć. Najpierw wpadła mi do głowy nutella, później orzechy. Ale jak tu zrobić warstwę orzechową, żeby była kremowa i pyszna? Trzeba by je zmielić... A wtedy wyjdzie co? Masło orzechowe przecież! Połączyłam więc to wszystko w jedno, i wyszedł mi całkiem zgrabny serniczek. Jak smakowała całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki na ciasto kruche: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 4 żółtka 3/4 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaJeśli wypróbowaliście już przepis na domowy karmel i jakimś cudem nie został jeszcze w całości zjedzony z lodami ;) możecie wykorzystać go w tym przepisie. Pyszne bananowe
Ciastkozercyposmarować żółtkiem jajka lub też tłustym mlekiem. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut(...)również możemy pozbyć się skórek. Warto tez orzechy oprószyć mąką, nie utoną w cieście. W cieście z orzechami warto 2 łyżki masła czy margaryny zastąpić 2 łyżkami masła orzechowego – ciasto będzie bardziej aromatyczne! Kto tu bije pianę? Ubita piana z białek to nieodłączna część wielu wypieków i podstawa biszkoptu. Ubija się ja w prostym celu – aby dodać ciastu lekkości
Pyry na GazNa każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać
CiastkozercyChrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne... Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 6 łyżek mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki zmielonych orzechów 100 g masła 5 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Dopiero gdy wystygną, zdjąć
wyzwania kuchennePiekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem(...)rzeczywistym. Tort wyszedł gdzieś dwa razy większy niż zamierzałam, (no trudno lepiej w tę niż w druga stronę). Biszkopt orzechowy wyszedł mi tak duży, ze uzyskałam z niego 6 całkiem sporych krążków. Do tego zrobiłam kawową masę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch i brzegi tortu. Wszystko było gotowe, nie zajęło mi to dużo czasu
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietankowym 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej, chłodnej wody Masa orzechowa z mascarpone: 250 gram mascarpone 150 gram białej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka mielonych (grubo) orzechów włoskich Masa kawowa: 4 łyżki przygotowanej ( powyższej ) masy orzechowej 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 gram białej czekolady Masa śmietanowa(...)mielonych orzechów i mieszamy szpatułką. Cztery pełne łyżki masy odkładamy do mniejszej miseczki, resztę wykładamy na przygotowany w tortownicy, naponczowany spód biszkoptowy. Masa kawowa: Do odłożonej masy orzechowej dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy i łączymy z kremem, który następnie równą warstwą wykładamy na masę serową. Wygładzamy powierzchnię
Kronika PiekarnikaSkładniki masło orzechowe, 6 łyżek kopiastych mąka pszenna, 1 szkl cukier, 3/4 szkl czekolada gorzka lub mleczna, 100g jajka, 2 szt aromat waniliowy, kilka kropel cukier, kilka łyżek do obtoczenia Przygotowanie Czekoladę drobno siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dokładnie, ręcznie wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą kulkę w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)temperaturze 170st z termoobiegiem około 12-15 minut. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciasteczek
Gotowanie moimi oczamirisotto. Można go dodawać do zup, które z powodzeniem zagęści. Sposób gotowania: Kubek ryżu wsypać do 1,5 kubka wody. Ryż jest bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały. Jest dobrym dodatkiem do farszów. Słonecznik łuskany 250 g BIOOAZA: "Ekologiczne ziarna(...)oraz niacyny (witaminy PP), a także składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura: 250 g Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna
Różowa kuchniaGotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu CUKIETERIA
Z Majeczką w kuchniDziś sobota, może zdążycie jeszcze przygotować na jutro. Ciasto jest pyszne a krakersy bardzo fajnie chrupią pod zębami... Zapraszam! Składniki; 7 jajek 3/4 szkl. cukru 1
Radość kipiąca uśmiechem.