Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of CookingKobieta wzięła ostrożnie choinkę w ręce i choć była dla niej za ciężka, nie pozwoliła sobie pomóc. – Dziękuję! O takiej zawsze marzyłam! – Szczęścia dla pani w tę świętą noc! – zawołał jeszcze za nią sprzedawca, chowając zwitek banknotów za pazuchę. – Dziękuję! – odkrzyknęła, odwracając jeszcze ku niemu twarz. – Już je mam! Wysunął się z równego ogonka klientów(...)jeszcze, jak zeskakuje zgrabnie z parkowego murka, a rudy warkocz wysuwa się zza zimowego płaszcza… Co będzie potrzebne? Składniki (na małą tortownicę 16-18cm) spód 80 g ciasteczek Oreo 4 łyżki stopionego masła masa 600 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki śmietany 36% 2 jajka 6 – 7 łyżek miodu ( użyłam wielokwiatowego i lipowego) do ulubionej słodkości ziarenka
Raj dla Podniebienianajbardziej lubimy przygotowania. Bo to właśnie podczas tych długich chwil spędzanych w kuchni, kiedy w radio grają świąteczne piosenki, a za oknem pada śnieg, skupia się cała kwintesencja świąt. Przy okazji pieczenia i gotowania, toczymy długie rozmowy, zarówno na poważne, jak i luźne tematy. Dzięki temu mamy czas dla siebie, którego na co dzień po prostu nam brakuje(...)uczulonych na gluten. Wystarczy zrezygnować ze spodu. Babeczki doskonale zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi ok. 40 muffinek. SPÓD: MASA SEROWA: 200 g ciasteczek korzennych 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii* DEKORACJA: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g śmietanki 4 duże jajka
Kuchnia od dwojgamatka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk(...)pozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :). Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej. Składniki: 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 50 ml mleka 2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy
Food SquareSkładniki na 25 szt.: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych (lub 3-5 g drożdży suchych) 75 g cukru 250 ml
Świat Ciastaprzepychałyśmy się jak szalone, by tylko dostrzec to, co udało się dostrzec Dziadkowi. Jednak najlepszy, kluczowy moment każdej "wyprawy" to dźwięk dzwonka dochodzący z domu. Tego samego, który Święty Mikołaj ma przytwierdzony do swojej długiej laski. Wtedy już wiedziałyśmy, że Mikołaj nas przechytrzył i podczas naszej nieobecności, wślizgnął się przez komin do babcinego domu i podłożył prezenty pod choinką. Ciągle(...)czasie niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie
Gotowanie to kochanieJuż trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie(...)cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku. 1/4 mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę
Kuchnia co dniaKażdemu z nas potrzebny jest czasami solidny zastrzyk energii. Na drugie śniadanie, na podwieczorek, przed treningiem, po treningu lub kiedy zwyczajnie mamy ochotę na przekąskę. Mnie
Ratunku obiadmoich najbliższych. W pieczenie zawsze wkładam całe moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się(...)Składniki: Biszkopty x 4: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy według uznania Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Bezy: 2 białka pół szklanki cukru zielony barwnik spożywczy według uznania Krem: 330 ml śmietanki
IzabelawkuchniWuzetka to królowa PRL’owskich kawiarni. Słynne warszawskie ciastko było za mojego dzieciństwa bardzo modne. Kto tylko wspominał, że będzie robił wuzetkę, wywoływał efekt „
Poezja smakusięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk małych pierniczków) 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 1/2 szklanki brązowego cukru lub cukru muscovado 1/3 szklanki miodu 80g masła 1 płaska łyżeczka sody(...)lodówki aby nabrało zwartej konsystencji na ok. 1-2 h (można na całą noc). Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy pierniczki. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec od 8 do 12 minut w zależności od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone
DefinicjaSmakuDziś "Dzień Walentynek" jedni kochają to święto jedni nienawidzą. Mam dwa najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym. SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy(...)Owinąć folią i pozostawić do schłodzenia w lodówce na ok 1 godzinę. - po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, - rozwałkujemy ciasto na ok 3-4 milimetry i wycinamy ciasteczka, ja dodatkowo zrobiłam stempelkiem wzorek na każdym serduszku - wykładamy na blachę wyłożonym papierem do pieczenia - pieczemy ok 10-14 minut zależy to od naszego piekarnika - przechowywać w szczelnym zamkniętym pojemniku
Basia w kuchniDziś polecam Wam na osłodę szybki deser orzechowy (z mascarpone). Wspaniale sprawdzi się dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a później można się już
Słodkie okruszkiProblem choinki dalej nie jest rozwiązany. Poczekam na dzień wolny to może coś sensownego wymyślę… a na razie muszę opracować sobie plan co i kiedy
UgotujmyTo.pl