 Liebster Blog Award 208
Liebster Blog Award 208czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego.6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście
mojewypiekiinietylko Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 255
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 255byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami
Mała Cukierenka Banoffee pie 346
Banoffee pie 346Obłędnie słodki deser dla leniuchów:)) Banoffee pie... jedna z moich ulubionych bomb kalorycznych... Kruche ciasteczka, pokaźna porcja pysznego kajmaku, słodkie banany i bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko
Słodko-Słony Świat Ilony Cukier waniliowy czy wanilinowy? 171
Cukier waniliowy czy wanilinowy? 171jest to właśnie taki cukier. Polecam i zachęcam do zamiany waniliny na wanilię :)p.s. jeśli przygotujecie w taki sam sposób brązowy cukier, to będzie on wspaniałą posypką do kruchych ciasteczek na przykład :)Wpis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodzienna Amoniaczki 207
Amoniaczki 207Amoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy
Maminek kulinarny Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 202
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 202byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami
Mała Cukierenka Większa sprawa - tort 199
Większa sprawa - tort 199natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam książki i gazety w poszukiwaniu inspiracji, powoli tworzę listę świątecznych przysmaków. Pierwsza Wigilia z dala od Domu - trochę mi smutno, ale szukam
Pożeraczka, czyli raz adobrze Kærnemælkkoldskål 173
Kærnemælkkoldskål 173polskie sucharki, które znam. Myślę jednak, że nie będzie to stanowić aż tak wielkiej różnicy. Można też spróbować wrzucić do zupy... Biscotti. Myślę, że pasowałyby idealnie. Zwykłe kruche ciasteczka za szybko rozmiękną i wyjdzie nam nieapetyczna breja. Oczywiście - wersji tej zupy są setki, podejrzewam, że każda pani domu robi ją po swojemu. Ja patrzyłam, jak przygotowywał
Pożeraczka, czyli raz adobrze Cantucci z żurawiną 229
Cantucci z żurawiną 229Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala.Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.Czas przygotowania:60 minut Składniki:2,5 szklanki mąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki miękkiego masła
SzczyptaSmaQ Kruche ciastka bez cukru 227
Kruche ciastka bez cukru 227Cała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram masła
Szefowa kuchni Ciastka z maszynki 187
Ciastka z maszynki 187Szybkie, kruche ciasteczka :) Składniki: 1,2 kg mąki 5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. śmietany1 kostka smalcu1 margaryna20 dag cukru pudruWszystkie składniki razem zagniatamy i gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione wkładamy do specjalnej maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią.* Ja ciasto podzieliłam na 3 części
charlotte gotuje Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 220
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 220posiadłam sekret jego przygotowywania w czasie lekcji gotowania i teraz mogę dowoli cieszyć się jego smakiem w domu :)Kolejną słodkością, która szczególnie przypadła nam do gustu, były kruche ciasteczka z migdałami, cantucci. Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek
Chilli Czosnek i Oliwa Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 273
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 273bliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Przygotowanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy
Taste Of My Day Imbir kandyzowany. 232
Imbir kandyzowany. 232przechować kilka miesięcy. Otrzymany syrop mieszamy z pozostawionym przesączem i wykorzystujemy jako poranny dodatek do herbaty ,mleka lub ciepłej wody. Bardzo korzystne jest dodanie 1 łyżeczki do kawy. Kruche ciasteczka imbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku
Kulinarny karnet Christophera Kocie oczy według przepisu babci 185
Kocie oczy według przepisu babci 185Ostatnio nie mam czasu na pieczenie a ochota na coś dobrego wcale nie maleje. Tym razem postanowiłam sięgnąć do przepisów mojej babci zrobić moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko.Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby
ciastkarnia na kruchym spodzie