żebym wrzuciła go na bloga, także proszę bardzo i mam nadzieję, że ciasteczka smakują równie bardzo jak i mnie:) W rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami(...)Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp. 180 stopni C przez około 8-12 minut na termoobiegu do uzyskania złotego
Smaczne ZdroweKruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani
Blondynka GotujeSkładniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki
KreatywnePinySmakowite ciasteczka z marmoladą to doskonały podwieczorek dla dużych i małych.Podane do popołudniowej kawy smakują wybornie , można je przygotować w błyskawicznym tempie. składniki na
Smakowite DaniaMaga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki
Pyry na GazPrzepyszne, niesamowicie chrupiące ciasteczka maślane. Z ciastem dobrze się pracuje - łatwo wyrabia, lekko wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic
Kto ugości moich gości?250g mąki pszennej 80g masła 1 jajko 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 50g
Z Kuchni Do Kuchni(Recipe in English) Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem
Przepisy AleksandryTakie ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama robiła je w maszynce do mielenia ze specjalnymi przystawkami, jak dobrze pamiętam to była jeszcze ręczna maszynka... z siostrami
Kulinarne InspiracjeSkładniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g
w mojej kuchniSkładniki: 2,5 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto
SMYKWKUCHNIOstatnio mało słodkości robię bo jakoś sama nie bardzo mam na nie ochotę. Ale zielone motylki latały za mną od ładnych kilku dni. Wymyśliłam je sobie
Smaczna PyzaCranberry Noël to klasyczne maślane ciasteczka z żurawiną, popularne początkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych kulek żurawiny, które jak nic innego kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Moja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie
Food SquarePewnie widzieliście na stronie Lady Kitchen na FB, jaka świetna jestem w produkcji kruchych ciasteczek. Kruche ciasteczka to moja zmora, przekleństwo i święty Graal. Za każdym cholernym razem próby pieczenia skutkowały ekscytacją drobiu, bo wszystkie „cudowności” były idealne do spożycia przez kury. Doszło do tego, że intensywność moich wypieków przywiodła mi na myśl wizję, jak to drób dzwoni do drzwi(...)pyta, czy będzie pieczone, czy mają iść grzebać po podwórku? Nie wiem, co te kruche ciasteczka mają w sobie, ale zdolność logicznego myślenia opuszczała mnie natychmiast po przeczytaniu przepisu. W wyniku zaćmień umysłowych drób spożył kruche ciasteczka w formie przesolonego (sic!) placka oraz w formie idealnej do lepienia wazonów. Hitem były kruche ciasteczka o formie i konsystencji kamyczków, gdzie drżałam
ladykitchen