Dzisiaj zapraszam na niesamowicie kruche, czekoladowe ciasteczka z subtelną kokosową nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru(...)ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Serduszka pieczemy krótko, by się nie zarumieniły, czyli 10-12 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanieKokosowe trufle jaglane inspirowane pralinkami „Rafaello” robiłam już dawno temu, ale jakoś nie złożyło mi się, żebym wrzuciła je na bloga. A warto je
Poezja smakumamy lato. Niech trwa jak najdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema(...)wersji tortowej. Przepis właściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki: 2 galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady
Kuchnia u Krysidekoracji Sposób wykonania: W misce ugniatamy razem mielone orzechy włoskie, cukier puder, jajko i rum. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy, aż ciasteczka lekko obeschną. Smacznego! Przepis na koniczynki ze zdjęcia znajdziecie tutaj
Kuchnia Pani Wiosnypora na kolejny post w ramach współpracy z De Care. Tym razem postanowiłam wykorzystać olej kokosowy. Wiele czytałam na temat jego właściwości i byłam bardzo ciekawa tego specyfiku. Olej kokosowy ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Poniżej spis kilku jego właściwości: - zmniejsza otyłość(...)szkodliwych bakterii odpowiedzialnych m.in. za próchnicę i infekcje w jamie ustnej) Jako, że olej można wykorzystać zarówno do gotowania jak i pieczenia, zdecydowałam, że wykorzystam go do upieczenia ciasteczek owsianych. Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi
My simple kitchenIdealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe(...)Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wariant
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamalinami i orzechami – Składniki 250 g płatków owsianych 150 g świeżych lub mrożonych malin Garść ulubionych orzechów – pistacji, orzechów włoskich, nerkowców Garść suszonej żurawiny Łyżka oleju kokosowego 2 łyżki miodu Ciasteczka owsiane z malinami i orzechami – przygotowanie W dużym naczyniu, przy użyciu drewnianej łyżki, mieszamy płatki owsiane z malinami. Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców, musimy je wcześniej pozostawić do odmrożenia(...)Następnie do naczynia dodajemy drobno pokrojone orzechy, żurawinę, olej kokosowy oraz miód. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z uzyskanej masy formujemy ciastka (aby uzyskać ładnejszy kształt możemy skorzystać z pokrywki od słoika) i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka owsianie z malinami i orzechami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut. Ciasteczka owsiane
helloforest.plzblendowaniu wlewamy powoli rozpuszczoną białą czekoladę i delikatnie łączymy z całością. spód ciasteczkowy 120g ciasteczek z czekoladą 1-2 łyżki naturalnego kakao 1-2 łyżki oleju kokosowego 1 żółtko odrobina mleka Ciasteczka wkładamy do woreczka i dokładnie rozkruszamy na "pył". Przesypujemy do większej miski, dodajemy kakao, rozpuszczony olej kokosowy i żółtko, mieszamy ze sobą. W razie gdyby masa była
Kuchnia ElliePewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś(...)szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre. Piernikowe ciasteczka owsiane 100g płatków owsianych pełnoziarnistych 100g wiórków kokosowych 50 ml rozpuszczonego masła i oleju kokosowego (pół na pół) 1 małe jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej
FitKotpieczenia (gorąco polecam Ci wypróbowanie Dyniowego tofurnika z czekoladowym spodem oraz Czekoladowego tofurnika ). Ten przepis możecie traktować jako bazę: możecie dołożyć do niego spód, np. taki z ciasteczek i oleju kokosowego, możecie wierzch udekorować np. gruszką lub jabłkiem. Eksperymentujcie i dajcie znać jak Wam smakowało 8 składnikowy sernik dyniowy Składniki: 300 g puree z dyni hokkaido kostka tofu jajko
365 dni dookoła kuchniWafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci. Wafle są bardzo podzielne i świetnie sprawdzają się jako deser na imprezach
Gotuj w domuDziś na przekąskę polecają się sycące ciasteczka z mąki kokosowej i tahini - bezglutenowe, z małą ilością cukru. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, dlatego potraktowałam je czekoladą :) Polecam! Składniki (na ok. 25 szt.): 3/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki pasty sezamowej
Domowa Cookierenka AgiSłodkie ciasteczka z masą kokosową, chrupkie na zewnątrz , mięciutkie w środku, idealne do herbaty. Kokosanki można polać roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych sok z połowy cytryny ( opcjonalnie) Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną
Kukuleczkimleko skondensowane. Wsypać wiórki kokosowe, granolę i suszone owoce. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Nakładać po łyżce masy kokosowej, formując niewielkie ciasteczka. Zostawiać oczywiście niewielkie odstępy. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Najlepiej użyć papieru do pieczenia lub specjalnej blachy do ciasteczek. Za pierwszym razem piekłam kokosanki na folii
kuchniabellissima.wordpress.comCienkie, okrągłe, maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i kawałkami białej czekolady. Przygotowane z niewielkiej ilości podstawowych składników smakują zawsze każdemu. Robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo. Trzeba jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajko z lodówki. Ważne jest także dokładnie rozmiksowanie masła z cukrem. W momencie dodawania mąki masa maślana powinna zwiększyć objętość, być jasna
cool and mintyczerwonej papryki i pora Magdalena Naleśniki cynamonowe nadziane ananasem i twarożkiem Magdalena Owsiano-ryżowy omlet z owo cami Marzena Ciasteczka z cukrem kokosowym A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie MartyKokosanki – dobrze znane i lubiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Składniki na około 25 sztuk: 200 g wiórków kokosowych 80 g masła 2 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru szczypta soli 3 łyżki marmolady Masło rozpuszczamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy do niego 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka
Trzeci talerzPyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru
Maślane ciasteczkołasuchów, małych i dużych, tych wzorowych i niekoniecznie, z nosami w piegach lub jeszcze nie, dla tych rozpoczynających dzisiaj wypoczynek albo czekających na urlop z niecierpliwością... mam ciasteczka. Słodkie, wilgotne, kokosowe i bardzo proste w przygotowaniu. Poza masłem wszystko odmierzamy szklankową miarą, moja szklanica miała 300 ml. Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj 250 ml mąki pszennej
Dzieje kuchennej Wiewióry