Wychodzę zwykle z założenia, że jeżeli można zrobić coś w domu ze składników, które lubimy, to nie oglądam się za gotowcami. Ciasteczka przyjemnie chrupią, nawet na następny dzień, co jest dla mnie ogromną zaletą. Potrzebujemy: 125 g oleju kokosowego Olejowe Smaki 90 g cukru kokosowego 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 80 g płatków kukurydzianych(...)dłońmi, do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy około 15 okrągłych, lekko spłaszczonych ciasteczek. Pieczemy je przez 20 minut w 175 stopniach C. Do przygotowania ciasteczek użyłam tłoczonego na zimno oleju kokosowego od Olejowe Smaki, które w swojej ofercie posiadają jeszcze kilka innych smaków olejów tłoczonych na zimno. Oleje dostępne są tutaj . Wioleta Gargula
MamaOskarkaciemna część: 4 łyżki kakao ½ szkl. wody ½ szkl. zwykłego cukru 50 g masła 300 g ciasteczek – herbatników jasna część: 150 g masła ½ szkl. cukru pudru 100 g wiórków kokosowych ciemna część: Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub tłuczkiem na drobne kawałeczki lub do postaci małych okruszków. Kakao, wodę, cukier i masło włożyć do rondelka i zagotować. Wystudzić i wymieszać z ciasteczkami. jasna
Posadzone i zjedzoneduże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe i krowie), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości kaszy(...)upodobań. Jeśli lubicie bardziej gładkie w strukturze desery, wtedy można tak ugotowaną kaszę zmiksować blenderem. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklanek, salaterek lub pucharków. Na ciastka wylać ugotowaną kaszę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi deser. Podawać na ciepło lub na zimno. Kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennateż zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods ;) Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 65 g oleju kokosowego 80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej(...)łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto
FitKotPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy(...)obranych truskawek - galaretka truskawkowa + szklanka wody - 3 białka - 3 łyżki cukru - 3 g gęstego jogurtu - sok z 1/2 cytryny dekoracja - truskawki - starta czekolada - wiórki kokosowe co tylko dusza zapragnie... ;)) Przygotowanie: Spód: ciasteczka rozkruszyć na piasek i połączyć w misce z roztopionym masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki
Kuchnia EllieKokosanki. Sympatyczne, rewelacyjne ciasteczka, które poprawią nastrój, spędzą ochotę na coś słodkiego. My je uwielbiamy bo kochamy kokosa ;).Prosty przepis, olśniewający smak. Składniki:100 g masła u mnie Polskie z Mlekovity 3/4 szkl cukru4 łyżki mleka400 g wiórek kokosowych4 białka 4 łyżki budyniu waniliowegoWykonanie:W garnku rozpuszczamy(...)masło z cukrem, następnie dodajemy mleko i kokos. Wszystko dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając budyń i mieszamy delikatnie.Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi. Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru.Polecam bo są pyszne
Malinowe Pocałunkiamarantusie, proponuję namoczyć ziarna na kilka godzin, następnie wysuszyć, zmielić i przygotować ciastka na bazie takiej mąki. Składniki na 40-50 ciasteczek: 1 szklanka mąki amarantusowej, 1 szklanka mąki z bezglutenowych płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 100 ml zimnej wody, 3 łyżki cukru kokosowego (lub więcej, jeśli lubimy słodki smak), 2 łyżki zmielonego siemienia(...)ciasteczka o grubości 0.5cm. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut. Jedną łyżkę karobu i kakao mieszamy z dwiema łyżkami oleju kokosowego. Polewą dekorujemy ciasteczka i układamy na nich suszone maliny. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuKeksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu...... Zobacz również tutaj Składniki / 6 małych keksików/ 1 szklanka wiórek kokosowych 5 fig suszonych 2 jaja
Zakamarki mojej kuchniwykrawać foremką. Ja podzieliłam masę na pół i do jednej części dodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej mąki, bez cukru. Chyba ideał? ;) Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru 120g płatków jaglanych 20g wiórek kokosowych 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu ok.100ml wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 20g oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie
FitKotDziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym . Kruche, proste w przygotowaniu, nie za słodkie, takie na jeden gryz Idealne do herbaty lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Spróbujcie. Składniki: (na 1 blaszkę) 150 g mąki pszennej 1 żółtko jajka klasy L 100 g masła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie(...)zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty, efektowny i lekki. Jeżeli chcecie aby deser był w 100 % bezmleczny upieczcie biszkopt, zamiast spodu ciasteczkowego. Pomysł autorski. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 200 g maślanych ciasteczek lub innych 40 g roztopionego masła Spód tortownicy(...)Przechowywać w lodówce. Smacznego! Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g maślanych ciasteczek lub innych 40 g roztopionego masła Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe 1/3 szklanki wrzątku 1 kg umytych i odszypułkowanych truskawek Mus kokosowy
moj przepis namogłam... Ubija się znakomicie, trzyma fason pierwszorzędnie, a przy tym jest bardzo lekka i niesamowicie intensywna w smaku. Z pewnością jeszcze z nią poeksperymentuję. Kokosową monotonię przełamałam dużą ilością świeżych truskawek i chrupiącymi ciasteczkami amaretti, które przypadkowo wpadły mi w ręce. Całość wyszła lekka, obłędnie kokosowa i idealnie letnia za sprawą truskawek. Idealny wakacyjny tort. Smakował wszystkim. Nikt(...)krem: 130 ml mleka kokosowego 100 g cukru 4 żółtka 2 listki żelatyny 120 g miękkiego masła 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 70 g ciasteczek amaretti 300 g truskawek wierzch: 175 g śmietanki kokosowej 1 łyżeczka cukru pudru truskawki chipsy kokosowe Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 18 Składniki Ciasteczka 160 g mąka owsiana 90 g wiórki kokosowe 30 g olej kokosowy 40 g miód lub syrop klonowy lub melasa 1-2 łyżeczka kakao opcjonalnie Polewa 100 g czekolada 70% kakao 1 garść płatki(...)kokosowe mogą być wiórki Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasteczka ugnieść w zwarte ciasto. Wyłożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na ok. pól centymetra. Wyciąć kółka, pozostałą część zagnieść i znowu rozwałkować. Powtarzać do czasu, aż wykonamy ciasteczka z całego ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Płatki kokosowe
KucharzycaDzisiaj takie oto ciasteczka, bardzo smaczne, kokosowe. Powstały przypadkiem, bo zostało nam trochę masy krówkowej, reszta składników była w domu. Przepis pochodzi z ulotki orange. Trochę został zmodyfikowany, bo dodaliśmy płatki owsiane, figi i morele suszone. Ciasteczek wyszło około 30 sztuk, ale to i tak okazało się mało, bo zniknęły bardzo szybko ;)) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 300 g masy(...)połówki (do dekoracji) 4 łyżki płatków owsianych 3 figi 3 morele suszone Masę krówkową wymieszać z wiórkami kokosowymi, płatkami, pokrojonymi na drobno figami i morelami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy porcje masy (zachowujemy ok. 4 cm odległości między ciasteczkami) i formujemy ciasteczka. Pieczemy je 15 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Wciskamy
kruche babeczkiSzybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło lub olej roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć
Chocolate Muffin Blog