Ponieważ moje bezmleczne dziecko najbardziej lubi ciasta/ciasteczka czekoladowe to szukamy i kombinujemy różne przepisy. Tym razem przerobiłam przepis ciasteczka owsiano kokosowe weganskie z jakiego korzystałam jakiś czas temu. Składniki: 200 g mąki pszennej, 80 g płatków owsianych drobnych (u mnie górskie), 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów), 100 g cukru, 60 ml oleju rzepakowego(...)blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. ciasto nakładamy 2 łyżkami na blachę, bo w ręku za bardzo się klei. Układamy je na blaszce w 2 cm odległości od siebie (ciasteczka urosną). Wstawiamy blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (mają być przyrumienione). Jak widać, miałam problem ze zrobieniem zdjęcia, bo już małe rączki pchały się żeby
Państwo Wojtczuk gotująmrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny(...)garnku do lodówki, mieszać co jakiś czas. Jak mus zacznie gęstnieć wylać na ciasteczkowy spód. Zostawić do stężenia w lodówce na cała noc. Wierzch można udekorować resztą ciasteczek i wiórkami kokosowymi
Moja Galeria Smakupiekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszkach do momentu wystudzenia się, ponieważ ciepłe będą się rozpadać i to nie jest oznaka niedopieczenia. :) Wystudzone ciasteczka przekładamy konfiturą kokosową i posypujemy cukrem pudrem. Wioleta Gargula
MamaOskarkamenu! Słodko-pikantna przekąska z ciecierzycy Roladki z ciasta francuskiego - a'la pizza Koreczki imprezowe Śledzie z papryką i ogórkiem Mozzarella z pomidorami i oliwkami - szybka przekąska , Ciasteczka owsiano- kokosowe z morelą Mini ptysie z krem budyniowym Ciasto francuskie z czekoladą Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem Sałatka "Król imprezy" Sałatka z porem, kukurydzą i ananasem Salatka warstwowa
Lena GotujePora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz, z czasem pewnie stwardnieją, ale podejrzewam, że u nas nie doczekają tego czasu... Z poniższych ilości wyszło
Smaczne Zdrowemnie na blogu również nie mogło ich zabraknąć. W tym roku zdecydowałam się na przepis Mistrza Cukiernictwa p. Pawła Małeckiego. Kruche Walentynkowe serduszka, to delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud. Składniki na kruche ciasto: 250 g masła
Świat CiastaEkstremalnie kokosowe ciacha. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Kokosowa poezja! KOKOSANKI źródło przepisu: Moje Wypieki // 15 dużych ciastek ~200g wiórków kokosowych
chili & sugarMożna dodać również kakao narutalnego. Otzrymamy wtedy lody bananowo-kakaowe. Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam orzechów i czekolady, ale fajnie sprawdzą się tu też np. wiórki kokosowe, kruszone ciasteczka owsiane, owoce czy roztopiona czekolada jako polewa
Zawsze głodna!się nie znudziły. Dzisiaj kokosanki o smaku kakaowym. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale uwierzcie mi na słowo, że są przepyszne. :-) Składniki na dwie duże blachy ciasteczek: 200 g wiórków kokosowych 50 g masła roztopionego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Sposób wykonania Białka ubić na sztywną masę razem z cukrem
Na słodko lub wytrawnieTen deser poprawi humor nawet najbardziej humorzastym osobnikom :) a czemu jest walentynkowy? bo zawiera procenty :-Pkrem:80 g miękkiego masła lub margaryny50 dag serka mascarpone4 łyżki
Bon Appetit Małgorzatyserowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić na piasek, najlepiej blenderem. Wymieszać z rozpuszczoną margaryną . Wysypać na dno foremki. Odstawić na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie składniki do masy serowej
Wypieki UliDziś słodko - ciastka od firmy PIAST Jakiś czas temu pisałam wam o kokosowych ciasteczka oraz o firmie, nie będę się powtarzać, więc zapraszam tu: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2012/09/wczorajszy-dzien-by-owocny.html Dziś wspomnę o pozostałych dwóch: szampanki i herbatniki cynamonowe. Herbatniki cynamonowe Piast Mój typ ! Ciasteczka o intensywnym smaku korzennym - cynamonowym. Dość twarde, przez co mocno chrupiące. Wyrazisty smak cynamonu oraz zapach
kolorowotorcikowozwykle ląduje w koszu, a powinna w ...piekarniku! Odpad z marchewki stanowi bowiem świetną bazę do ciasteczek. Gdy połączyć to z kolejnym "śmieciem", czyli pulpą po mleku kokosowym, to wychodzą smaczne, zdrowe ciasteczka. Mojej Jagódce i jej kolegom smakowały baaaardzo. Jakimś cudem uchowało się dla mnie jedno ciasteczko. Ooooj bardzo umiliło mój dzień. Pyszka!!! Polecam, bo są ekspresowe w wykonaniu(...)mleku kokosowym, 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, garść rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonwego, z agawy, cukru kokosowego, itp. (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka o średnicy 6-7 cm. Ukladamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiu