gorzka czekolada z wiórkami kokosowymi – 4 kostki biała czekolada – 4 kostki ciastka maślane – 2 sztuki lody – 2 gałki – smak dowolny masło – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE : Nożem wyciąć górną część skórki z banana. Łyżeczką wydrążyć wierzch banana i przełożyć do szklanki. Czekolady połamać na pół i upchać po bokach banana. Na górę dodać pół łyżeczki masła. Pokruszyć ciasteczka, dodać na wierzch. Resztę
kuchniabellissima.wordpress.combułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki na ok.10-12 sztuk: - 200g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka roślinnego - 2 szczypty soli - 2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić cukrem) - 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (ja zwykle daję
Smaczne ZdroweDelikatne i puszyste muffinki na bazie cukinii i kokosu, czas idealny, bo sezon cukiniowy trwa nadal. Składniki na ok. 15-17 sztuk w zależności od
Apetyczna babeczkaDziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego
kuchnia doskiUwielbiam małe słodkości, takie na jeden gryz. Takie są właśnie moje ukochane kokosanki na białkach. Odkąd je pierwszy raz spróbowałam goszczą u mnie w domu bardzo
Słodkie okruszkideserów … tortów , ciasteczek , naleśników, a nawet pankejków! Smak ten , no i zapach przywodzi na myśl najpiękniejsze wakacje i choć na chwilę zabiera nas myślami na rajską plażę ;) Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych ( a zarazem najlepszych ) pancakes – racuszków. Niesamowicie delikatne , puszyste i rozpływające się w ustach. Przyrządzone na mleku kokosowym i wypełnione po brzegi
Ostra na Słodkomiodu. Ciasteczka z powodzeniem mogą zastąpić poranną owsiankę, sprawdzą się też jako drugie śniadanie do pracy, deser lub przekąska. Porcje: 12 Czas przygotowania: 30 minut / 20 minut z thermomixem Składniki: 260 g dojrzałych bananów bez skóry 100 g migdałów 60 g płatków owsianych 50 g jabłek 20 g sezamu 20 g wiórków kokosowych
SzczyptaSmaQpieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Formujemy ciasteczka za pomocą dwóch łyżek
Pelusiowa KuchniaKolejna prosta letnia przekąska, która nie wymaga pieczenia, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut to banany z masłem orzechowym oblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze
CiastkozercyDziś miałam naprawdę dziwny dzień.. który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchwilowego odstawienia wypieków, ciastek, ciasteczek, tortów, serników... Ojej! Aż strach się bać! Ale na szczęście, w miarę wdrażania się w nowy styl życia, uczę się także kombinować i piec zdrowe, a zarazem bezpieczne i odpowiednie dla mnie produkty. KOKOSANKI JAGLANE /własny;/ 4 jajka (osobno żółto, osobno białko) 1/3 szklanki ksylitolu 2 szklanki uprażonych wiórków kokosowych* 1 szklanka mąki jaglanej
W kuchni Karmel-itkiOstatnio ochotę na coś słodkiego mam prawie zawsze, dlatego staram się wybrnąć z tego tematu jak najbardziej obronną ręką. I muszę powiedzieć, że nawet
Mango PapajaPrzepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostawiłam porcję ok. 500g ciasta pierogowego. Jeśli zostanie Wam ciasto, zróbcie chruściki z ciasta na pierogi. Składniki: - ok. 500g gotowego ciasta na pierogi ( z tego przepisu ) - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki skrobi kukurydzianej Dodatkowo: - olej do głębokiego smażenia - cukier puder do oprószenia Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ja niepotrzebnie rozwałkowałam całość, dlatego później przekroiłam na pół. Każdą porcję(...)niż 3 sztuki. Ciasto opadnie na dno, gdy będzie wypływało na powierzchnię delikatnie zatapiamy je płaską łyżką cedzakową i przytrzymujemy ze 2 sekundy. Robimy tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymujemy ciastko) rozchylamy warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószamy cukrem pudrem. Ważne
mojewypiekiinietylko