Smaczne ciasteczka z wyraźną nutą kawy, szybkie do zrobienia, bo nie wymagają wycinania. Osobom lubiącym kawowe wypieki na pewno będą smakowały. Składniki: 270 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao łyżka sypkiej kawy (zwykłej, nie rozpuszczalnej) 2 żółtka 100 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkoJakiś czas temu upiekłam swoje pierwsze drożdżówki !!! Zainspirowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub
Jemy PijemyTurcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się bardzo smaczne. Dzisiaj przedstawiam recepturę na niesamowicie kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek kawy, kakao i orzechów był już moją inwencją :). Mam nadzieję, że będą smakować. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandrydawna chodził mi po głowie. Bo wiecie, weganizm weganizmem, je się ogólnie dobrze, ale - to jakieś smażone frytki, to chipsy z orzechówką, tu jakieś czekoladki, tam ciasteczka do drugiej, trzeciej kawy, dużo mąki, słodyczy, wegańskich ale niezdrowych przegryzek i człowiek czuje się nagle lekko przymulony. A tu wiosna idzie, nowe, świeże, zielone, kolorowe i pachnące, malowane słońcem... Jak to zwykle
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasteczka są nieodzownym towarzyszem kawy lub herbaty. Ta słodka przekąska z dodatkiem czekolady powoduje uśmiech i pozwala się na chwilkę zrelaksować…Składniki:1 kostka masła (200 g)1 szklanka cukru3 szklanki mąki1 jajko1 tabliczka mlecznej czekolady1/2 tabliczki czekolady deserowej1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliPrzygotowanie:Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę
Oryginalny smakPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki
Ze smakiem i z pasjąWczoraj miałam urodziny i z tej okazji wspólnie z moją Rodzicielką upiekłyśmy rozpływający się w ustach tort kawowy. Przepis dostałyśmy wieki temu od Cioci Ani ze
Przepisy AleksandryUwielbiamy w rodzinie kawowe ciasta. Latte macchiato okazało się przepyszne! Jest wilgotne, delikatne, a masa z mleka w proszku smakuje wprost nieziemsko. Na święta będzie idealne
Przepisy Aleksandryposmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. 5. Ciasteczka cytrynowo - malinowe Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem(...)wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasteczka idealnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub do swojej ulubionej herbatki. 18. Kwiatkowa branzoletka Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny
Ciastka - domowe słodkościwyobrażam sobie picia kawy bez jakiegoś słodkiego dodatku. Nie musi to być coś wyszukanego, skomplikowanego, czy pracochłonnego, ale musi być! Kiedyś, kiedy moja młodsza siostra była jeszcze mała, często robiłyśmy kruche ciasteczka. Lubiłyśmy wycinać różne ich kształty, dekorować je, a na końcu wcinać! Teraz, kiedy synek jest coraz większy i chętnie się garnie do pomocy, zaczynam wracać do starych przepisów(...)szczelnie zamkniętym pojemniku, wyjąć następnego dnia i wtedy są najlepsze! Kruchutkie, rozpływające się w ustach, w sam raz do kawy lub jako przekąska do pracy, a ładnie zapakowane sprawdzają się również jako słodki prezent. Składniki na kruche ciasteczka z jabłkiem , czyli uśmiechnięte ciasteczka 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki mąki poznańskiej (wrocławskiej) 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru
Rozpustne gotowanieNaszło mnie na robienie drobnych ciasteczek, które świetnie nadają się do kawy, lub dla naszych małych milusińskich. Tym razem mój wybór padł na półfrancuskie ciasteczka. Składniki: 35 dag mąki (11 łyżek) 1 kostka masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany szczypta proszku do pieczenia ( na czubku noża) Wykonanie: Mąkę wsypuję do misy malaksera, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól
Ciasteczkowy PotwórCantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje ulubione! Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatylko formowanie i pieczenie. Ciasteczka te są idealne na wiele okazji: dziecięce przyjęcia, piknik, do pracy/szkoły, czy też po prostu jako słodki dodatek do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty :) Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga „Moje Wypieki”, jednak zmieniłam w nim proporcje składników. Rodzince i znajomym bardzo smakowały :) Polecam! Składniki (na ok. 52 szt.): 500 g mąki pszennej
MyCookBook.pl