Ciemno. Pada. Śnieg? Deszcz? I jedno, i drugie. W sumie najlepsza pogoda do pieczenia ciasteczek. Ale skoro nawet kawa nie stawia dziś na nogi to wolę nie ryzykować katastrofy cukierniczej :P Zapowiada się leniwe po południe... Chociaż nie - młoda pewnie zapewni mi setki atrakcji byle bym tylko nie usiadła na tyłek :P Czas ucieka niemiłosiernie jak tykająca bomba zegarowa. Dopiero
My simple kitchenPączki można smażyć nie tylko z okazji karnawału. Mogą być również z okazji weekendu jako ciasteczko do herbaty czy kawy. Dzisiaj mam dla Was takie małe co nieco czyli kasztanki. Małe pączki na jeden kęs. A jakie smaczne... Może się skusicie i usmażycie. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie, czy smakowały. Troszkę pracy jest, ale warto. Żródło mojewypieki.com 500 g mąki
O kuchni z uczuciempyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl
słodki bratekBardzo proste ciasteczka do herbaty lub kawy, choć wymagają trochę wysiłku przy wyciskaniu serduszek. Przepis znalazłam na blogu In my coffee kitchen . Polecam, choć ja dodałabym jeszcze może mielonych orzechów. Składniki: 150 g masła roślinnego 1 cukier waniliowy 10 dag cukru 25 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy Miękkie masło dokładnie utrzeć
Ewusiowe SmakiZapach cynamonu, świeżo zmielona kawa, do tego chrupiące ciasteczko korzenne to idealne połączenie na rozpoczęcie wspaniałego weekendu! Czytaj więcej
Ana Mari's worldZapach cynamonu, świeżo zmielona kawa, do tego chrupiące ciasteczko korzenne to idealne połączenie na rozpoczęcie wspaniałego weekendu! Czytaj więcej
Ana Mari's worldPodaję wam przepis na pyszne ciasteczko, na zimno! Do kawy idealne i na włoską nutkę! Składniki na biszkopt -5 jaj od szczęśliwych kurek -3/4 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao lub karobu -3/4 szklanki cukru Na krem miętowy z czekoladą -3 budynie waniliowe -1 l mleka -300 g miętowych landrynek -3 łyżki cukru
Z Kuchni Do KuchniSmaczne ciasteczka z wyraźną nutą kawy, szybkie do zrobienia, bo nie wymagają wycinania. Osobom lubiącym kawowe wypieki na pewno będą smakowały. Składniki: 270 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao łyżka sypkiej kawy (zwykłej, nie rozpuszczalnej) 2 żółtka 100 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkoJakiś czas temu upiekłam swoje pierwsze drożdżówki !!! Zainspirowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub
Jemy Pijemymiarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto
Zakątek rozkoszy kulinarnychTurcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się bardzo smaczne. Dzisiaj przedstawiam recepturę na niesamowicie kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek kawy, kakao i orzechów był już moją inwencją :). Mam nadzieję, że będą smakować. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandrydawna chodził mi po głowie. Bo wiecie, weganizm weganizmem, je się ogólnie dobrze, ale - to jakieś smażone frytki, to chipsy z orzechówką, tu jakieś czekoladki, tam ciasteczka do drugiej, trzeciej kawy, dużo mąki, słodyczy, wegańskich ale niezdrowych przegryzek i człowiek czuje się nagle lekko przymulony. A tu wiosna idzie, nowe, świeże, zielone, kolorowe i pachnące, malowane słońcem... Jak to zwykle
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasteczka są nieodzownym towarzyszem kawy lub herbaty. Ta słodka przekąska z dodatkiem czekolady powoduje uśmiech i pozwala się na chwilkę zrelaksować…Składniki:1 kostka masła (200 g)1 szklanka cukru3 szklanki mąki1 jajko1 tabliczka mlecznej czekolady1/2 tabliczki czekolady deserowej1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliPrzygotowanie:Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę
Oryginalny smakPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki
Ze smakiem i z pasją