jeść pierwszy raz. Przyznam szczerze, że posmakowało mi :) Świetnie sprawdza się jako przekąska, nie koniecznie posmarowana czymś słodkim, jak miód, krem czekoladowy czy dżem. Ja chrupię ją do kawy - zamiast ciasteczka. Dietetycznie i pysznie :D Polecam A miodoczekoada? Urzekła mnie swym smakiem. Lubię miodek,czekoladę również :) Dlatego to połączenie tak mi przypadło do gustu. Zachęcam każdego do spróbowania
kolorowotorcikowoCoś mnie naszło na jakieś ciasteczka do kawy i nie miałam na nic pomysłu. Nie korzystałam też z przepisów z rozdania bo dopiero po jego zakończeniu mam zamiar upiec te które mnie interesują. Nie chciałam też piec dużej blachy ciasta bo niestety w domu musiałabym zjeść całą sama. Padło na oponki. Przepis od mamy oczywiście. Część będzie dla Madzi
Magiczne Życie Martyponownie do zabawy! A teraz przechodzimy do podsumowania w zdjęciach belgijska czekolada - idealna na jesień - pyszna ! pyszne limonki w syropie z alkoholem :) dla mnie nowość z Lidla - pyszne ciasteczko do kawy parę drobiazgów każdej kobiety - nowe C-thru drinki z colą niedzielne śniadanko moja nowa blaszka na muffinki - wiem już że będę potrzebowała drugiej takiej samej - całe 8zł
Magiczne Życie MartyPyszne migdałowe włoskie ciasteczka to propozycja na długie wieczory przy kubku ulubionej herbaty, kawy lub wina. Cantuccini są stosunkowo twarde dlatego ja lubię je maczać w ulubionym napoju:) Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować oryginalnych włoskich cantuccini polecam Wam ten przepis. Składniki/12-15 szt: – 250 g mąki pszennej – 150 g cukru trzcinowego – 5 g proszku do pieczenia(...)termoobiegiem) lub 170 -180 stopni C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. To wszystko włoskie cantuccini gotowe :).Można je jeść, maczając w kawie lub winie :). Artykuł Cantuccini pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZa oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym
Cztery Fajerycoś słodkiego Dziś wykorzystałam oba sposoby, jednak mogę podzielić się przepisem tylko na jeden z nich Zapraszam Was na kolejne proste ciasteczka, tym razem z rodzynkami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne do ulubionej kawy lub herbaty lub po prostu od tak w ramach słodkiej „zachciewajki”. Takie proste ciasteczka z rodzynkami są dobre na wszystko Mała ilość składników(...)może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek – u mnie trawa to około 25 minut. Spód i brzegi ciasteczek muszą być wyraźnie rumiane. Ciasteczka zostawiamy do przestudzenia. Podajemy do ulubionej kawy lub herbaty, albo po prostu jemy same w ramach słodkiej „zachciewajki” Smacznego Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław
Słodkie okruszkiRyżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery Fajeryochotę na kawę z domowym ciasteczkiem?, może pozwolicie sobie na krótką chwileczkę zapomnienia... Domowe oreo polecają się na leniwy podwieczorek!. Składniki: - 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 5 łyżeczek naturalnego kakao - 1/2 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: - 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Apetyczna babeczkaCiasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym Zamiast ciasta do kawy, upiekłam sobie ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym. Bardzo chrupiące i smaczne. Przepis z zagranicznej strony Żródło Składniki : Ciasto; mąka - 450 g + podsypka pod ciasto masło lub margaryna -200 g jajka - 1 szt sól - szczypta cynamon - 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier -190 g Dodatkowo; krokant orzechowy
Kuchnia Danusisamym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują. Wybór tej opcji pozostawiam dla Was. Ostatnio do czekolady dodałam odrobinę kawy o moim ulubionym, miodowym aromacie i przyznam, że ciasteczka spoooro zyskały na smaku. Pychota! Spróbujecie? (około 30 sztuk) 100g płatków owsianych błyskawicznych (*) 25g sezamu 100g mąki pszennej 70g cukru trzcinowego 100g masła 1 łyżeczka(...)pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i opcjonalnie wymieszać z kawą, a następnie posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach. Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy. (*) Można też użyć górskich . Wedy polecam je bardziej rozdrobnić
Di gotujeTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść(...)ubitych żółtek dodajemy mascarpone i ubijamy, aby nie było grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao. Chłodzimy
Kuchnia Łukaszazwiększyć wartości odżywcze naszych ciasteczek. Zamiast gruszek można dodać np. jabłka lub ananasa 🍍 Jeżeli nie możesz wyobrazić sobie popołudniowej kawy bez słodkiej przyjemności musisz wypróbować ten przepis! Ciasteczka idealnie pasują do kawy lub herbaty. Składniki: 4-5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych 1 gruszka 3-4 łyżki mąki (u mnie: mąka orkiszowa
Kuchnia MagdaLenyDziś przepis z cyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w szafce mleka w proszku. Zaletą ciasta jest bardzo dobra struktura utrzymująca swój pierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis
vaniliowoczekoladowasłodkie. Wychodzą też bardziej suche. Oryginalne ciasteczka owsiane z bananem są w 100 proc. wegańskie. Nowa wersja sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. resztki po przygotowywaniu mleka owsiano-daktylowego (szklanka płatków zmielona z 8 daktylami) 4 łyżki płatków owsianych górskich 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko garść rodzynek łyżka kawy zbożowej Rodzynki siekamy nożem na mniejsze
Dieta bez mlekaKruche serduszka z nadzieniem kawowym to moja propozycja na nadchodzące walentynki, ale nie tylko - ciasteczka są pyszne i można je przygotowywać przez cały rok, również w innych kształtach. Ciasteczka ze względu na nadzienie należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, dzięki temu zachowają świeżość i smak. Można je jeść od razu po wyjęciu z lodówki lub odczekać(...)minut - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, serduszka piec 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka ostudzić, od razu przełożyć kremem lub przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym, niezbyt ściśle poukładane (są dość kruche) NADZIENIE KAWOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, ostudzić - do miski przełożyć masło, białą czekoladę i napar kawowy, podgrzewać
Smakołyki Bereniki