ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:18/134)

Tort leśny mech z malinami i figami 255

mnie dzisiaj ciasto w jesiennym klimacie czyli w roli głównej Leśny mech.   Pyszne ciasto ze szpinakiem, dla większości znane. a kto nie zna niech koniecznie spróbuje, bo jest pyszne i jakby nie patrzeć zdrowe . Kolor jest obłędny,  kuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja(...)uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam  mu najpierw przestać noc w lodowce i dopiero do dzieła. Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;)  W każdym bądź razie efekt końcowy wyszedł zadowalający :) Składniki: 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach ) 1 i 1/3 szkl. cukru

W kuchennej krainie
Mini tarty z zielonym farszem 269

mąki pszennej125 g mąki pszennej pełnoziarnistej150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku250 g ricotty2 jajkasól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa Kamisolej lub masło do smażeniaPrzygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko(...)prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut

Monia miesza i gotuje
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 198

spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały  się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych):1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze)pęczek młodego, świeżego szpinaku1 duży ząbek(...)małe250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych)1/2 kostki sera typu feta3 jajka200 ml śmietanysólpieprzgałka muszkatołowa (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 40x30cm. Szpinak dokładnie umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście

Obiad za dychę
Szpinakowe babeczki - wiosenny leśny mech 255

pudru cukru do dekoracji: 2 połówki brzoskwiń z puszki  Liście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika

Kolorowa kuchnia Elki
Babka szpinakowa 206

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą.  No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną(...)Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny. 2. Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.  3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką

Kuchnia w czekoladzie
Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka 267

Makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie

Kuchnia Pełna Pasji
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 213

szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól(...)dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia  Sprawdzone suszone

Apetyczna babeczka
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 227

wykorzystać wiele warzyw.  Przyjmuje si ę ,  ż e do przygotowania ciasta na makaron na 1 jajko przypada 80-90 gram gotowego purèe z warzyw, dobrze odsączonego z wody. Zielony makaron  -  możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki(...)jest taka potrzeba. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.  Różowy makaron Składniki: 500 g maki  400 g świeżych pomidorów  3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów

La grande e la piccola cuoca
Obiad, który zrobi się sam – tarta serowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami koktajlowymi na cieście francuskim 218

Przepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne(...)szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku. Wlej masę serową. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące prosto z piekarnika : ) Składniki opakowanie ciasta francuskiego

Eat me! Fit me!
domowa pizza ze szpinakiem i fetą 186

kulkę, wkładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku(...)sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy i dokładnie osączamy. Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy liski szpinaku, pokrojoną w kostkę fetę, porwaną mozzarellę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy oregano. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 min. Przed podaniem skrapiamy oliwą

Domowy Smak Jedzenia
Leśny mech 142

Zawsze zastanawiałam się,  czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne.  Na zdjęciach - piękny, zielony kolor. A smak? Niesamowity, zaskakujący. Spróbujcie sami, zachęcam.   Składniki: 3 jajka  35 dag mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blenderem miksujemy(...)niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w kwadratowej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta  i kruszymy na talerzyku. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka

Pyszności Słodkości
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 176

pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę, czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem z zieleniny (może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka(...)oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie/. Myślę, że ciasto przygotowane przez nas ze szpinakiem, botwinką czy inną zieleniną również będzie bardzo zdrowe:) Uwagi do przepisu Przypuszczam, że gdy zajrzycie do przepisu, przygotowanie hortopity może wydać Wam się skomplikowane, ale jest prostsze niż przypuszczacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 203

nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas przygotowania:30 minut    Składniki:   450 g ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów),230 g Serka  Apetina Czosnek i Zioła,2-3 żółtka,2 bakłażany,250 g listków szpinaku,20 cienkich plastrów szynki Serrano,Pieprz do smaku,Zielenina do przybrania,Oliwa lub masło do posmarowania blachy(...)desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku

SzczyptaSmaQ
Zielona tarta 175

dawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)umyć, oderwać niepotrzebne łodygi, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka, śmietanę połączyć w jednej misce, dodać starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową, na wierzch poukładać gęsto przekrojoną brukselkę (wypukłą częścią do góry). Wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół

gutfut