Kruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja. Ale to już raczej ostatnie, które w tym roku zagościły w kuchni, w końcu mamy już wrzesień. Dostały godną oprawę, prawda? To ciasto ma bardzo mało cukru. Dla niektórych z Was może być(...)płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenkarnawał, na Tłusty Czwartek, na niedzielę, albo całkowicie bez okazji Karnawałowe poduszki z truskawką sprawdzą się idealnie zawsze i wszędzie. Przepis pochodzi oczywiście ze starych zasobów. To wycinek z gazety „naj” z lat 90-tych. Ale nie mogło obyć się bez małych zmian i ulepszeń Dodałam truskawkę i zmieniłam postać poduszek, żeby nadać im powiewu świeżości. Składniki(...)oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość. Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego kółka smarujemy białkiem, na środku kładziemy truskawkę średniej wielkości i przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy po obwodzie. Olej wlewamy
Słodki sentymentłyżka kakao 1,5 - 2 kilogramów truskawek szczypta soli Przygotowanie: Mąkę pszenna, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, posolić - wymieszać. Dodać zimną margarynę i wysiekać. gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 1 jajko oraz 3 żółtka. Dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie(...)wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 1 / 2 godziny, następnie ciasto przykryć folią
Ciastka - domowe słodkościplacki , pomiędzy nakładamy cały krem, na krem układamy całe truskawki, przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowaną wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego
Różne smaki w kuchnidekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html - ciasto baza
Karola gotujepochodzi z niezawodnej książki Tarty i placki Carli Bardi. Nadzienie ma bardzo jesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie. Na wierzchu robimy uroczą dziurkę, przez którą uchodzi gorąca para wydostająca się z ciasta. Kawałeczek takiego deseru rozgrzeje w chłodne dni :) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 8 łyżek wody 1 łyżka octu jabłkowego(...)wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli W garnku
Chocolate Muffin Blogpomarańczowy do nasączenia biszkopta Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka waniliowego * 2 łyżki żelatyny * 2 galaretki poziomkowe * truskawki Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki(...)wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami. Wylać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 750ml wrzątku. U mnie niestety większa część galaretki spłynęła na dół biszkopta, co nie zmieniło smaku ciasta. Podawać zimne
Magiczne Życie MartyBrytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji. Składniki na 33 muffiny: - 3 i ¾ szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków(...)cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki z obu misek i nakładamy do silikonowych foremek. Jagody goji proponuję „ukryć” w cieście (pozostawione na zewnątrz po upieczeniu będą ciemne i gorzkie). Na wierzch dajemy truskawki. Moje były duże, więc dawałam po ¼ (najlepsze jednak by były małe). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 25 – 30 minut. Gotowe
mojewypiekiinietylkoTypowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku gdy robiłam je po raz pierwszy
Monia miesza i gotujeczasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić to znaczy, że jest już gotowe. Najładniejsze truskawki odkładamy do dekoracji, nie obcinamy ogonków. Resztę truskawek kroimy na kawałki – przełożymy nimi ciasto. Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Podobno dzięki temu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam(...)masę z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Nakładamy krem na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy warstwą truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem i trzecim – jeśli się na niego zdecydowaliście. Całe ciasto pokrywamy kremem – nie musi być równo :) Odpakowujemy kit-katy i łamiemy na kawałki, jeśli to konieczne można nieco je skrócić. Po przyklejeniu
CiastkozercyPrzepis na ciasto znam od swojej babci, resztę jak zwykle dodałam od siebie i wyszło to cudo. :) To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie(...)zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy
Cooking Monsterpół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki(...)łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę truskawek. Przykryć biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć biszkopt pozostałą galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem do góry. Podzielić ciasto na kawałki i udekorować pozostałą bitą śmietaną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko margaryna i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od jajek, mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone(...)podałam tyle , ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic ) Truskawki umyc , pozbyc się szypułek. Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej truskawce, łyżeczkę cukru i sklejac tak , aby powstała kulka. Gotowe knedle wrzucac
Słodkości i nie tylkoczuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy(...)delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka
Pełny talerzmisce mieszamy mąki, miód, ksylitol, proszek oraz mleko. Następnie dodajemy białka. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne dodajemy łyżkę mąki a jeśli zbyt zwarte, odrobinę mleka. Truskawki kroimy wedle uznania, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.com