Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości(...)długo dodać ubitą pianę, wsypać kisiel i na małych obrotach wmieszać wszystko w ciasto keksówka 25 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne do rozpuszczania czekolady dodaję śmietanę gęstą, polewa jest wtedy
W Mojej Kuchni Lubięgodzin. Lody truskawkowe O czym warto pamiętać przygotowując lody. Jak widać po przepisie nie dodałam do lodów cukru. Osobiście nie jestem fanem przesłodzonych deserów. Tyczy się to ciast, ciasteczek, lodów. Truskawki, których użyłam były bardzo słodkie same w sobie. Dodanie cukru zaburzyłoby tę naturalną słodycz owoców. Lody wykonane w ten sposób są zdecydowanie bardziej smaczne i naturalne w smaku. Użyłam
mecooksczęściej sięga po chłodne smakołyki i napoje. Pogoda nas rozpieszcza, nie pamiętam już kiedy tak długo było ciągle słońce. Początek czerwca to pełnia sezonu na truskawki, zdecydowanym numerem jeden w moim domu obecnie to ciasta na zimno. Potocznie zwane sernikami na zimno, obligatoryjnie z truskawką, to niewątpliwie mój numer jeden. Ale ubóstwiam też banany, szczególnie te bardzo dojrzałe i słodkie(...)Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny sernik na zimno, dwukolorowy i o podwójnym smaku, bananowo - truskawkowym! Ciasto jest banalne w wykonaniu na pewno dasz radę zrobić! Zapraszam! SKŁADNIKI: MASA TRUSKAWKOWA: - 500 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek - 60 g cukru bądź stewi ( wersja fit) - 150 ml mleka kokosowego (możesz w zastępstwie użyć krowiego) - 15 g żelatyny Żelatynę zalej wrzątkiem ( około
SMYKWKUCHNImasę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody ok. 5 szt. średniej wielkości świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę(...)następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą na drobnych oczkach czekoladę i miksujemy. Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki następnie krem śmietanowy i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz
Domowy Smak JedzeniaSezon na truskawki w pełni. Same czy w deserach - zjadajcie je tak jak lubicie najbardziej bo za chwilę już ich nie będzie a na następne wiele
Smaczna Pyzamasa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry(...)paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam truskawki i zalałam resztą masy].Całość posypać np.pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić
Moje domowe kucharzenietaka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre truskawki. Dzisiejsze babeczki z powodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie łatwiej je podzielić między siebie siedząc na kocu na trawie :) Podane proporcje wystarczą(...)odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: miękkie masło zagniatamy z resztą składników. Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Rozkładamy ciasto do foremek nakładając do każdej trochę płatków migdałowych. Foremki wypełniamy ciastem tylko do połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Nakładamy kawałki truskawek i kruszonkę i wstawiamy
Ciastkozercycytuję na tortownicę 26-28 cm. Składniki: (cytuję za Kasią na tortownicę 26-28 cm) Ciasto: * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego masła * 2/3 szklanki cukru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej śmietany 18% Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej * 50 g mąki(...)spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej. Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek). Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około
dom-agi.plSezon na truskawki trwa :) Tym razem zwykłe, proste ciasto. Robi się je szybko, a znika jeszcze szybciej :) Polecam Wam ten przepis, bo nie jest pracochłonny, a ciasto jest pyszne, nie zależnie od tego jakie owoce do niego dodacie. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny 2/3 szklanki cukru 4 jajka 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)cukru waniliowego Dodatkowo truskawki lub inne owoce. Wykonanie: Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i na koniec mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą. Na wierzch poukładać truskawki. Moje truskawki były dość duże więc pokroiłam je na 4 części. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie
Agusiowe smakołykiczekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek Składniki na kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g drobnego cukru 300 g mąki 200 g masła ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy(...)Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki na tartinki. Gotowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy, gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, sok i masło - mieszamy. Na upieczone spody nakładamy po truskawce a następnie wylewamy masę truskawkowo
Słodkie Przyjemnościszklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy(...)Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie. Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa
Domowa Cookierenka Aginawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy bounty - jest zwarta(...)ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw ponownie do lodówki na kilkanaście minut, aby polewa nieco stężała. Truskawki umyj, obierz z szypułek i lekko osusz. Pokrój w niezbyt grube plasterki, boczne plasterki odłóż. Zostaw 1 truskawkę w całości. Udekoruj
Anioszek w kuchnimięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się w małą linię
moj przepis namięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się w małą linię
moj przepis naNadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Truskawki przekroić
Praktyczna pl