Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 209Składniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z białym serem 228taką słodką chwilę przyjemności?"Składniki:2 szklanki mąki1 jajko1/2 szklanki ciepłej wodyDodatkowo:500 g białego sera typu włoski2 żółtka5 łyżek cukru z prawdziwą waniliąśmietana 18% + cukier z wanilią (wg uznania)Sposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita
Słodkie Przyjemności
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 224kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek) 100 g dowolnych oliwek płaska łyżeczka soli (lub mniej) pół łyżeczki pieprzu płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2-3 ząbki świeżego) Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić
greenscarf
Pierogi ruskie 177przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję, że również Wy spróbujecie je wykonać.Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy(...)dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć
upichcic
Truskawkowa tarta na serowym spodzie 186Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 200g sera białego w kostce 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: około 300g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody fruktoza lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy wykładamy ciasto na formę do tart lub (tak jak ja) na tortownicę wyłożoną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 259spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest czosnek niedżwiedzi przemycić do menu(...)wymieszać w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać startym twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie pomidorym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z roszpunką i bakłażanem 212tylko na romantyczną kolację we dwoje. Składniki: roszponka bakłażan owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron(...)Bakłażan pokroić na centymetrowe plastry a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać
Mama Gotuje
Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym 218słodki obiad dla dbających o linie :) Składniki ( na około 10 naleśników) : - 1 jajko -2 szklanki mleka 1,5% - mąka żytnia razowa typ 200 - 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych - ser twarogowy chudy - 2 łyżeczki cukru waniliowego - wiórki kokosowe -szczypta soli Owoce: - kilka borówek amerykańskich -pół banana - pół kiwi Przygotowanie: 1. Do garnka/ miski wbijamy jedno całe jajko i rozbijamy trzepaczką(...)ostrożnie, tak by ciasto naleśnikowe nie było zbyt gęste ponieważ naleśniki będą pękać. 3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. Twaróg przekładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki wiórek kokosowych i 1 łyżeczkę cukru waniliowego (lub stewii dla dbających o linie) i odrobinę mleka i mieszamy, wyrabiając na gładką masę. Ja dodaje jeszcze żółtko jaja przez co ser nabiera pięknego koloru
Zdrowo kolorowo lifestylowo
Sernik na zimno z mascarpone i kremówką 506syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe Do ciasta można użyć ulubionych owoców, jeśli robimy ciasto poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki. Ciasta na zimno mają dwie jak dla mnie zasadnicze wady. Szybko znikają… ale to wiadomo. A drugą wadą jest konieczność przechowywania ich w lodówce, w której wiecznie nie mam miejsca(...)sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik. Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości. Dodatkowe informacje ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień
Mieszam w Garnku
Smaki Włoch 230jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem
Atlas Smaków
Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem 229pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sernik z ricottą i mascarpone 190składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę
Gosia gotuje
Ciastka serowo-cebulowe 236łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera Do mąki dodajemy sól, ser, cebulę i paprykę i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.Do miski z mąką dodajemy masło, 2 żółtka i jajko oraz śmietanę z drożdżami.Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut
Maminek kulinarny
Sernik gotowany 263cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie
Kuchnia domowa Ani
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34091wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy
Z Majeczką w kuchni