resztę dnia! Domowe batoniki musli PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami PRZEPIS TUTAJ Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Nocna owsianka z owocami PRZEPIS TUTAJ Domowe słodycze – jeżeli chcemy dać dziecku do szkoły coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane w domu, a najlepiej przy pomocy(...)przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami PRZEPIS TUTAJ Kanapki – są najpopularniejszym i najszybszym w przygotowaniu pomysłem na drugie śniadanie dla ucznia. I oczywiście nie ma w tym nic złego
Blog z Apetytemtorcik robiony był w lecie, ale idealnie nada się również teraz na Walentynki czy Tłusty czwartek, można użyć następujących owoców: granat, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananas, mango, liczi, banany (koniecznie skropione sokiem z cytryny). Torcik posmakuje każdemu kto lubi ciasta wilgotne, jest bardzo, bardzo prosty w wykonaniu. Źródło przepisu Moje Wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki(...)składników. Do składników mokrych przesiać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały
moj przepis naminut. 5. Jabłka zetrzyj na tarce i odsącz. U mnie z 500g jabłek po odciśnięciu z soku zostało 400g. Owoce wymieszaj z cynamonem. 6. Wyjmij tarte z piekarnika, dodaj jabłka, na wierzch pokrusz pozostałe ciasto i piecz kolejne 30 minut. SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 1280 kcal B43 W195
fitolarun.blogspot.comDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję Testujęróżnymi dodatkami - klasyka to lawenda lub rozmaryn. I właśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać. Kupiłam koszyczek dojrzałych owoców, i za radą Marty zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkoro już mamy środek sezonu na świeżą cukinię, pamiętajcie, że jadalne są nie tylko owoce tej rośliny (tak, cukinia jest warzywem, ale to, co zwykle jemu, jest jej owocem). Równie, a może nawet bardziej smaczne, są kwiaty cukinii. Na początek parę wyjaśnień. Cukinia jest rośliną jednopienną, rozdzielnopłciową. Oznacza to, że na jednym egzemplarzu powstają dwa rodzaje kwiatów - męskie(...)więcej takiej konsystencji, jaką powinno mieć ciasto naleśnikowe. Kwiaty cukinii obtoczyć w cieście i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż ciasto będzie mieć złoty kolor. Podawać od razu po przygotowaniu. Żeńskie kwiaty cukinii - poniżej znajduje się młody owoc
W SMAKtłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu(...)patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 2 łyżki twarożku półtłustego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki zmiksować lub wymieszać widelcem. Wyłożyć na omleta. Podawać z dowolnymi owocami np. kiwi, banan, jabłko. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmalin, brzoskwiń lub czereśni, aby były tylko soczyste. Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki: (na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wysokości(...)łyżek wiórków kokosowych 6 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić truskawki zapiekane z kokosem? Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Owoce przekroić na 4 części i ułożyć ciasno na dnie kokilek. Truskawki posypać cukrem i mąką kokosową, a na niej ułożyć śmietanę lub wiórki masła. Mąki kokosowej zbyt dużo nie dodawać
Kuchcik gotujeszybkie i łatwe ciasto. Przepis na ciasto ucierane pochodzi z domowych zapisków, dodatek rabarbaru to moja wariacja- przecież to jego sezon. Ciasto ucierane to taki pewniak, zawsze się udaję. Można go dowolnie komponować z owocami, powidłami czy też z samą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji. Serdecznie polecam;) Składniki: 200 gram masła 180 g mąki pszennej(...)rabarbaru 4 łyżeczki brązowego cukru Kruszonka: 50 gram masła 30 gram cukru drobnego do wypieków 70 gram mąki Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć. Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy
Krakowskie smaki Aniorzechy z cukrem przełożyć do miski, dodać mąkę, kawałki zimnego masła oraz jajko, składniki dokładnie posiekać ze sobą, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić - daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty mus - mus daktylowy przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, ekstrakt(...)wanilii oraz opcjonalnie miód, składniki wymieszać i krótko podgrzać - schłodzonym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto piec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut - upieczone ciasto ostudzić - na ostudzony spód wyłożyć powidła daktylowe (mogą być ciepłe), wyrównać - czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku z parującą wodą) - gotową polewę lekko
Smakołyki Berenikijaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie, a galaretka dodana do owoców sprawia, że całość jest stabilna i warstwy nie rozjeżdżają się. Warto czasem wrócić do tradycji i prostych smaków. Polecam :) Jeśli obawiacie się amoniaku(...)Smaki Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Trzeci talerzubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami
Życie zaczyna się w kuchniBeza Pavlova to królowa wszystkich ciast. Kojarzy mi się z elegancją, wykwintnością i ekskluzywnością. Chrupiąca na zewnątrz, a w środku miękka i delikatna - prawdziwa poezja! Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością bitej śmietany oraz owocami. Jej wykonanie nie jest trudne bo wystarczy tylko prawidłowo ubić pianę z białek, ale najważniejsze jest dobrze ją upiec - co jest czasochłonne 😉 Warto(...)jednak poczekać bo efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenykońca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z masła orzechowego.SKŁADNIKIciasto na tarte:25 dag mąki130 g masła zimnego1/3 szkl cukruopakowanie cukru waniliowegojajkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaJak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem
SMYKWKUCHNIPonieważ temperatury za oknem ciągle są bardzo wysokie i nie za bardzo mamy ochotę stać przy gorących piekarnikach, dlatego dziś przygotowałam dla Was zbiór 10 najlepszych
Kulinarne przygody Gatity