ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:728/1556)

Szarlotka na kruchym cieście 226

boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki). Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych(...)jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem

ladykitchen
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 217

inne owoce, ilość wg upodobań   Wszystkie ciastka zmielić czy zblendować, grunt, by stały się sypkie jak piasek. Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można(...)lodówce. Plus jesiennego szykowania tego letniego ciasta jest taki, że teraz temperatury są sprzymierzeńcem w utrwalaniu pożądanej konsystencji sernika. Po kilku godzinach, ewentualnie po nocy w lodówce, delikatnie nożem oddzielam rant tortownicy o ciasta i zsuwam całość na paterę równocześnie wyciągając spod  ciastek papier, najlepiej przedzierając go na dwie części. Kiedy owoców jest tak dużo galaretka z porcji

I tu będę miała takie te
Kuchnia włoska usystematyzowana. 210

inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy(...)ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi produktami. W owocach jak obrać, przygotować

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik truskawkowy - na zimno 337

połączyć ją z masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna - według gustu) pokroić na połówki. Owoce ułożyć na stężonej masie sernikowej. Na sam koniec całość zalać lekko tężejącą galaretką (3 szklankami). Sernik ponownie schować do lodówki. Kroić(...)drugi dzień. Podawać mocno schłodzony.  Od lewej strony: truskawki przed zmiksowaniem i ostateczny wygląd masy sernikowej Składanie ciasta: biszkopty, masa sernikowa, truskawki i galaretka   Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami 184

Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze

Magiczny Garnek
Omlet Cesarski 194

dużo było tego masła do smażenia 😊 Potrzebujemy: 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mleka 3 jajka 2 łyżki cukru Szczyptę soli 1 łyżkę masła cukier puder owoce sezonowe serek homogenizowany / jogurt Mąkę i mleko mieszamy w misce aż powstanie jednolita masa. Dokładamy cukier oraz żółtka – białka będziemy ubijać na sztywną pianę w osobnej misce. Kiedy mamy ładnie(...)obracać po kawałku odrywając mniejsze części. Jak już mamy całość przekręconą to wystarczą 2 minuty, aby ścięło się ciasto. Wykładamy omlet na talerze – ta porcja wystarcza spokojnie dla dwóch osób 😊    Posypujemy cukrem pudrem i podajmy z owocami sezonowymi. Można go również zjeść z serkiem homogenizowanym lub jogurtem – co kto lubi. Smacznego :) PS. Trzymajcie kciuki by kolejny post

Emskie Smaki
Gruszki w cieście z Nutellą 258

równie pysznej wersji!) z masłem orzechowym w środku, wtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych

Ciastkozercy
Sezamowy torcik z truskawkami 175

jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka składników). Na przepis natknęłam się(...)maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut.  Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie wystudzić

Roślinna - blog wegański
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 160

przygotowania z dziećmi Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe jest chyba jednym z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych. Puszyste, delikatne ciasto jogurtowe, tak samo dobrze smakuje z dodatkiem bakalii, kandyzowanej skórki pomarańczowej czy płatków czekolady, jak i ze świeżymi owocami. Można je oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Zawsze będzie idealne, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do popołudniowej kawy(...)Kubeczkowe ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, wprost przeciwnie - korzystając z miksera możemy zepsuć cały efekt. Ciasto z jogurtu z kubeczka wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą, a jego przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu. Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 247

Dziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ

Gotuję Testuję
Tarta z malinami i borówkami 236

Przepis na tę tartę dostałam od szwagierki. Skserowała mi fragment gazety, nie potrafię zatem powiedzieć Wam skąd go wzięła :) W przepisie na ciasto były jeszcze mielone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku 222

mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć...  Składniki :  Na ciasto uniwersalne :  1 jajko (L) 375 ml źródlanej wody gazowanej(...)Dodać szczyptę soli i cukier jeśli robimy słodkie ciasto. Dodajemy naprzemiennie mleko i wodę gazowaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ma być lejące i gładkie. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.  2. Truskawki na sos umieścić na patelnie i zasypać cukrem. Gotować aż puszczą sok ok kilka minut. Delikatnie zgnieść miękkie owoce pozostawiając większe cząstki. Chyba że wolicie całkiem

vaniliowoczekoladowa
Kruche ciasto ze śliwkami 168

100g jajko, 1 duża szt proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki Składniki na kruszonkę margaryna, 50g mąka pszenna, 60g cukier, 90g Owoce śliwki, 500-600g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania