Witam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy(...)stężenia. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, do wrzącego wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masę studzimy, a następnie rozsmarowujemy na biszkopcie. Układamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego
Cynamonowe szczęścieurealnić. Tak było i tym razem, gdy zobaczyłam sernik z jagodami u dorotuś , musiałam go spróbować. Troszkę zmodyfikowałam przepis na kruche ciasto, ale idea wykonania była taka sama. Uwielbiam ciężkie serniki z dodatkiem kwaskowych owoców, które uzupełniają smak i sprawiają, że nie jest on przesłodzony i taki ciężki, a że miałam w domu borówki, żal było z nich(...)skorzystać. Zuzię korciło, żeby wyjadać same borówki, a następnie sernik, kruche ciasto może nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z borówkami jest pyszny. Składniki: Kruche ciasto: - 200g miękkiego masła – 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy – szczypta soli – szczypta proszku do pieczenia – 1 i 1/4 szkl
dom-agi.pltrochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt(...)soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka krowiego bez żadnych problemów jedzą masło klarowane. Jeśli jednak chcecie je pominąć możecie wykorzystać margarynę
Dieta bez mlekanekrowca 2 łyżki syropu z agawy 5 dkg chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1 łyżka soku z cytryny 2 dkg oleju kokosowego 1 owoc persymona 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Przygotowanie. Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać
mecooksswoim gościom. Jakie było jej zdumienie, jak ciasto bardzo im posmakowało. Nie wiem ile prawdy w tej historii :) Ale ja uwielbiam to ciasto ! Jest tak słodkie, że zawsze podaje je w towarzystwie kwaśnych owoców, dla przełamania tej słodyczy. Składniki: 4 czekolady gorzkie min. 60% kakao (ok. 80 gram każda) 1 kostka masła 1 szklanka mąki(...)małym ogniu, dodając 3 czekolady podzielone na kostki (ciągle mieszając). W międzyczasie utrzeć cukry z jajkami, dodać roztopioną czekoladę z masłem, szczyptę soli i mąkę. Miksować do połączania składników. Ciasto wlać na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch zetrzeć jedną czekoladę. Piec 30-35 minut w temperaturze 160 stC. * Dodatkowo dodałam do ciasta wiśnie marki Stovit (ułożyłam
Tradycyjna KuchniaCiasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie(...)składniki są surowe więc możemy cieszyć się pełnią witamin. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony www.mynewroots.org. Czas podany w przepisie nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta przed podaniem
Milion SmakówBrandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka(...)ulubione sezonowe owoce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM CZEKOLADOWY: Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ). Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy z czekoladą
Ostra na Słodkoświeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionego masła Dodatki: 1 białko do posmarowania wierzchu ulubione owoce / bakalie cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozkruszamy, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)ciasto. Do przesianej mąki dodajemy żółtka utarte z cukrem, wyrośnięty zaczyn oraz ciepłe mleko (nie gorące). Wszystko powoli mieszamy. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Odpowiednio wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze drożdżówki. Kolejno nakładamy je za pomocą zwilżonej drewnianej łyżki. Wierzch smarujemy białkiem, układamy ulubione owoce
wege i kropkaschłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić- do twarogu dodać białko, cukier oraz(...)dodatkiem pozostałego kremu z truskawek Mini serniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można
Smakołyki BerenikiTort jogurtowy z bitą śmietaną Chyba każdy z nas lubi torty, a szczególnie te lżejsze wersje z owocami i dużą ilością bitej śmietany. Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj , o średnicy(...)całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu w kształcie wachlarza. Udekorowany tort wkładamy
Miód i pieprzciasto ucierane z truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki(...)miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę (ok. 21 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej
Kuchnia MagdaLenyEGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE.(przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna)1/2 kg mąkicukier waniliowyszklanka mleka50 g drożdży4 jajka1/3 kostki masła2/3 szklanki cukrupół szklanki cukru100g masła150g mąkiew. 1 jajko kiwinektarynkiDrożdże roztarłam z łyżką cukru. Dodałam łyżeczkę mąki, wymieszałam z letnimmlekiem. Odstawiłam rozczyn w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.Masło rozpuściłam i ostudziłam. Owoce obrałam, pokroiłam w plastry(...)kiwi, a w ósemkinektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn.Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam dopodwojenia jego objętości w ciepłe miejsce.Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę.Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłamją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca.Piekłam ok. 1 godziny
W kuchni Karmel-itkiLemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka
Wrzosowa Polanaminut , aż stanie się gładkie, miękkie, spójne i elastyczne. Nie wolno skracać czasu zagniatania – mąka musi wytworzyć silne wiązania glutenowe. Ciasto finalnie będzie lekkie i bardzo puszyste, mocno wyrośnięte. Na małej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kandyzowane owoce i dokładnie odcedzone z płynu miękkie rodzynki mieszamy z roztopionym masłem, następnie oprószamy łyżeczką mąki. Dokładnie je w niej obtaczamy(...)dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. CIASTO PANETTONE dzień 1, wyrastanie przez noc Ciasto zostawiamy w dużej misce, przykryte folią lub wilgotną ściereczką w zamkniętym, nienagrzanym piekarniku do czasu, aż trzykrotnie zwiększy ono swoją objętość. Przy tej ilości drożdży potrwa to od 12 do 15 godzin. Dlatego wstawiamy ciasto do piekarnika – z założenia jest on szczelny i utrzymuje stałą temperaturę
Karo in the Kitchenwyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem 2 cm odstępu pieczemy w temp 180*C przez około 30 minut Podajemy oprószone cukrem pudrem:) SMACZNEGO! P.S dżem możemy zastąpić owocami świeżymi lub mrożonymi, musimy tylko
Luźna Kuchnia