Od razu na wstępie przyznam się, że nie byłam pewna, czy ten wpis powinien się ukazać. Głównym powodem mojego dylematu było to, że ciasto nie wyszło
Arabeska waniliowaPorę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną. Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania :). Kruche ciasto samo w
Różne smaki w kuchniPrzepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie
Słodka Strefakażdy. Dlaczego ? Ponieważ robi się je w mgnieniu oka, a smakuje każdemu. W sezonie warto zrobić kefirowe ciasto z truskawkam i. Doskonale sprawdzają się też inne owoce, jak jagody, borówki, maliny. Przygotowanie ciasta to zmieszanie kilku składników. Do przygotowania ciasta nie potrzebny Wam mikser, wystarczy trzepaczka lub nawet zwykła łyżka do zupy. RADA : zamiast kefiru możecie dodać jogurt naturalny
kolorowotorcikowopianką to smakołyk rozpływający się w ustach. Ciasto jest niezwykle kruche, a waliniowa pianka idealnie łączy owoce z ciastem.Z powodzeniem rabarbar można zastąpić innymi owocami np. truskawkami czy jagodami. Uwielbiam ciasta na kruchych spodach, w moim przekonaniu tu nic nie może pójść nie tak. Jeśli nie jesteś biegły/a w kulinariach to właśnie tego typu ciasta
Rusty Forkoknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła
Mała Cukierenkaoknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego
Mała CukierenkaKońcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas. Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem. Składniki: Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm) -125g cukru kryształ -80g mąki tortowej -40g kakao(...)delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone w plastry, o grubości 2 cm. plastry i delikatnie mieszamy. Karmelizujemy owoce na średnim ogniu, aż bedą miękkie
Smakuj życie!Popularny "pleśniak", kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno
sierotka maRysia w kuchnidzięki temu powstało ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 6 łyżek* ksylitolu lub cukru - 7 łyżek* mąki
Smaczne Zdrowepieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany 1- 2 łyżki masła 1 jajko sól świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Pokroiłam
potrawyregionalneMiałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami
Słodkości i nie tylkoumyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek. Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Sto kolorów kuchniKolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić
Polska ZupaTegoroczne upały idealnie spasowały naszym jeżynom, które obrodziły jak nigdy. Część z nich pomroziłam a drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisaj jest to maślankowe ciasto wypełnione
Zainspirowana w kuchniNo tak, mamy sierpień a moje rabarbalove love nadal trwa. Dopóki rabarbar na straganach to moja miłość się nie skończy. Tym razem ciasto nazwane krajanką rabarbarową
Moje Małe Czarowanieprostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku(...)Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i przy pomocy łyżeczki tworzymy z niej esy floresy na naszej tarcie (Jeśli białą czekolada
DefinicjaSmakuCzęsto zostają mi same surowe białka, z którymi nie zawsze wiem co zrobić:) Tym razem, zamiast je zamrozić, przygotowałam smaczne i bardzo łatwe ciasto, a raczej
Z miłości do słodkościśrednicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania. 2. Masa jogurtowo-owocowa: Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie galaretkę wlać(...)dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do miseczek z owocami i dokładnie wymieszać. 3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo-malinową i posypać rozkruszonym ciastem. Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać
Szalona Kuchnia Ewelinykosze pięknych, soczystych i słodkich jak miód truskawek zobowiązują do działania i to konkretnego – pyszna, puszysta kakaowa rolada z truskawkami w roli głównej będzie idealnym uhonorowaniem tych wspaniałych owoców. Rolada jest prosta do wykonania, nie różni się niczym od zwykłego biszkoptu, oprócz tego że trzeba ją na ciepło zawijać. Prezentuje się wspaniale, ale jeszcze lepiej smakuje – prosty(...)obrotach miksera. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy suche składniki do jajek i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i wstawiamy do upieczenia na 12 minut. W międzyczasie na blacie kuchennym rozkładamy dużą, bawełnianą ścierkę, oprószamy ją cukrem pudrem – po upieczeniu w nią
Smaczna Stronadość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka drobnego cukru(...)dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min Ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewymoimi modyfikacjami :)Składniki na babeczki : 25 dag mąki 8 łyżek cukru pudru 2 jajka 15 dag masła do babeczek potrzebna jeszcze śmietana i owoce do przybrania, niekoniecznie świeże - mogą być kandyzowane. Przygotowanie : Składniki na ciasto połączyć wpierw siekając masło z mąką i cukrem Potem wbić jajka i mokrymi rękoma szybko zagnieść ciasto (można dodać szczyptę soli) Ciasto w formie(...)ciasto przylegało do foremki Piec przez w temp. 180 stopni C przez 15 min. do zarumienienia Gdy babeczki ostygną napełniać ubitą śmietaną , dekorować owocami :) Dla mnie najlepsze następnego dnia , bo ciasto skruszeje . Jeśli kupimy gotowe babeczki to zrobimy to jeszcze szybciej...Szczególnie, gdy nie mamy czasu na własne wypieki. a teraz jest jeszcze ostatni "dzwonek
Proste PotrawyCeny owoców są wysokie i nie mogę sobie np. na domowe przetwory czy choćby jedzenie ich w takiej ilości jak w Polsce. I jak tu się poczuć jak w domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiamy bułeczki z owocami, ale z jagodami robiłam je po raz pierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto:400ml mleka, 130g cukru,80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli
Z miłości do słodkościelastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Nadzienie: Gdy ciasto odpoczywa, w misce mieszamy jagody z kaszą manną (pochłonie nadmiar soku z owoców) i opcjonalnie cukrem. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm (można je podzielić na dwie części i wałkować etapami, by się nie zeschło). Z ciasta wycinamy krążki o średnicy około
Kolorowy Przepisownikciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki . Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta(...)mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań . Smacznego
Mój SmakLeśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie tylko ładne, ale też smaczne. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnewrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw. Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając gdzieniegdzie brzegi aby utworzyło ładną obręcz. Posmaruj owoce przygotowanym dżemem, posmaruj brzegi ciasta śmietanką i posyp od serca cukrem. Włóż tartę do nagrzanego do 180 oC i piecz przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Strawberry and nectarine
karmelowyUwielbiam ten przepis - głównie za jego wszechstronność. Bo tak naprawdę tylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu mozemy przygotować ciasto czekoladowe, kawowe, możemy dodać owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki wina musującego i białą czekoladę. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki) - kostkę masła - 3/4 szklanki cukru - 1 proszek do pieczenia
Szybko Tanio SmacznieDziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką
Mania Gotowaniadelikatnie rozwijam "roladę" pozbywam się ściereczki. W ten "środek" ciasta wkładam zimny krem. Ciasto musi być zimne, żeby było można położyć krem., można dołożyć jeszcze miękkie owoce. Gdy krem jest w cieście to zgrabnie je zawijam i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Ciasto Gotowe
Proste Potrawy