mandarynek 2 łyżki soku z ananasa Obłożenie tortu: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g słodkich paluszków ptysiowych ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (grzałka góra-dół). Jeśli jajka wyciągamy prosto z lodówki ogrzewamy(...)opadła. Całość przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy go na 3 blaty (np. za pomocą dużego noża
Trzeci talerzkończyły, ciągle mąż donosi mi nowe wiaderka zerwanych owoców do przerobienia. Padła więc decyzja, na deser będzie coś z wiśniami. Miały być rogaliki ale na blogu Gotuj z cukiereczkiem zachwyciły mnie urocze ciasteczka z wiśnią. Proporcje składników dziewczyny mają takie same, różnią się wykonaniem więc tak oto moja wersja - ciasto krucho-drożdżowe powstało poprzez posiekanie składników jak przy cieście
Kocham..lubię..gotuję..Kolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki(...)połączyć z wystudzoną galaretką. Do masy dodać przygotowane owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, ładnie wyrównać aby zakryła szczelnie wszelkie szczeliny między blaszką a biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody odstawić do wsytudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujePrzygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości
I LOVE LIFEPrzygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości
I LOVE LIFEWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu dodać ulubione owoce
wyzwania kuchenneprzełóż papierem do pieczenia uciętym w paski. Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietanką, sokiem z cytryny i żółtkiem. Dodaj do masy połowę owoców i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką- będzie się przyklejać. Wycinaj kółka o większej średnicy niż forma( o ok. 3cm większe). Przełóż ciasto do wysmarowanej formy na paski papieru(...)pieczenia( ułatwi to późniejsze wyjęcie tart). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Rozłóż masę w foremkach, a na wierzch rozłóżyć pozostałe owoce. Tartaletki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 min. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Mini tarty z cytrynowym nadzieniem pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzatopić w każdej muffince inne owoce lub łyżeczkę marmolady. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 nieduże jabłka Cukier puder do posypania Wszystkie składniki ciasta oprócz jabłek krótko zmiksować - do połączenia
Praktyczna plSkładniki : 5 żółtek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g margaryny Kasi, ewentualnie masło Przygotowanie : Margarynę posiekać ze wszystkim składnikami
Proste PotrawyStartujemy! Po wielu przejściach z łączem internetowym, domeną, serwerami, zatokami witam Was w końcu na stronie przepisem. :) Z okazji niedzieli zapraszam Was na pachnące wanilią kruche
U FiolkiNo cóż ... lato nas w tym roku nie rozpieszcza ... jeszcze nie zdążyliśmy nacieszyć się słońcem i ciepłem , a już wieje chłodem. Powoli
Malinowa KawiarenkaPiaskowe babeczki z borówkami Lekkie i delikatne babeczki piaskowe z borówkami to świetna propozycja do kawy na letni weekend! Przygotowuje się je zaskakująco szybko, ciasto na
Moje Qulinariakilka kropel aromatu waniliowego świeże maliny (owoce mogą być dowolne) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnym pojemniku wymieszać jajka z maślanką. Mokre składniki przelać do suchych i połączyć. Przelać do blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Maliny ułożyć na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach
Prosto i Smacznie z AnetąGdy za oknem deszcz nie ustaje i wiatr hula w kominie, przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i
mojewypiekiinietylkoOstatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że
Zdrowa Kuchnia Sowy