ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:124/1556)

Placek z jabłkami 275

Placek z jabłkami to ciasto, które zaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że

Smakołyki Bereniki
Murzynek z truskawkami i galaretką 184

Bardzo dobre ciasto, mocno czekoladowe. Wszystkim bardo smakowało, jestem pewna, że zrobię je jeszcze ponownie. Ciasto – masło utrzeć z cukrem. jajka rozbić, oddzielić białka od

Kuchnia Pokoleń
Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem 295

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem. Tak, z rozmarynowym Dla niektórych może wydawać się to dziwne

Marta Gotuje
Sernik szwarcwaldzki 1815

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z

Marta Gotuje
Ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką 375

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką, masą z bitej śmietany i mascarpone. To jest mój

Marta Gotuje
Leśny mech z cytrynową nutą 342

chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem

Pyry na Gaz
Lekki pasiak galaretkowy z granatem 218

Szybki deser? no może nie taki szybki bo trzeba czekać na wychłodzenie ale jak już stężeje będzie pyszny i do tego bardzo efektowny. Delikatna śmietana z

Moje Małe Czarowanie
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 315

Ciągły brak czasu, więc idę na łatwiznę i wstawiam zaległe przepisy. Ciasto robiłam ze świeżymi owocami ale można użyć też i mrożonych . Uwielbiam ciasta z kruszonką  dlatego zawsze robię jej trochę więcej.  Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z  dodatkiem truskawek.  Przepis wzięłam z   TEJ  strony

Na słodko lub wytrawnie
Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą 264

Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle

Ostra na Słodko
Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem 149

najbliższych miesiącach na blogu będzie bardziej kolorowo i truskawkowo, w końcu zbliża się lato i sezon na świeże owoce. Dziś przepis na przepyszny chlebek bananowy z mnóstwem truskawek, wzbogacony o kokos i nasiona chia. Chlebek nie zawiera cukru, ani żadnych niezdrowych dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy(...)Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam. Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen . Składniki: 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej

Healthy food explorer
Brzoskwiniowa chmurka 332

minut. Nakłuć spód widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec spód ciasta przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Lekko tężejącą galaretkę wylać ją na kruchy(...)łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście z galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej

Kulinarne Przeboje
Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) 214

ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość dna formy, wyłożyć dno formy. Moje ciasto było bardzo sypkie, więc posypałam ciastem dno formy, następnie małym wałeczkiem wałkowałam ciasto(...)mikserem, bardzo krótko, tak aby ją lekko napowietrzyć, (uwaga nie miksować za długo, bo może się zwarzyć). Ubitą śmietankę delikatnie wmieszać do ubitych białek. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, wysypać owoce. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce, posypać owoce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (bez termoobiegu). Piec w rozgrzanym piekarniku 40 -45 min. Wyjąć

moj przepis na
szarlotka z budyniową pianką 175

grubych oczkach. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec dodaję proszek budyniowy i dokładnie miksuję. Gotową pianę wykładam na owoce. Na wierzch ścieram (na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta. Całość wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 458

ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor.Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.Kruszonka:Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut(...)owoce zmiękną. Sok truskawkowy(u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę

Smaczne Zdrowe
Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 175

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej(...)taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno

Healthy food explorer