proszku dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy(...)jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy
Niezły Młynekmąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. To stary przepis mojej mamy. Na każde jajko przypada łyżka cukru i łyżka mąki. Ważne, by dobrze ubić same białka, co zapewni puszystość ciastu. Mój biszkopt był dość wysoki,myślę iż wystarczyłby taki z 5 jaj, choć on jest tak pyszny, że może być i taki wysoki... Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 37x24cm(...)dopiero później reszta. Najlepiej uchwycić ten moment, że już prawie prawie galaretka tężeje, ale jeszcze daje radę się rozlać, wówczas na zimnych owocach od razu zastyga i nic nie spłynie przez ewentualne szparki pod ciasto... Ciasto z galaretką schładzamy kilka godzin w lodówce. Ja przygotowuję moje galaretki w dużo mniejszej ilości wody niż zalecane na opakowaniu, wówczas
Smaczne Zdroweprzełożyć na dobrze schłodzone ciasto w blaszce i wyrównać. Znów ciasto wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny (można wstawić na całą noc). Polewa: 6. Gotowe, bardzo dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli blaszkę wyłożyliśmy tylko papierem od pieczenia, tylko dno, ciasto odstawiamy na chwilkę, aby się rozmroziło i nożem oddzielamy ciasto od brzegów blaszki) i położyć(...)bardzo dobrze podgrzać, ale nie gotować (tak żeby miało około 70-80C). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. 8. Wierzch ciasta udekorować owocami i na koniec polać polewą (polewa będzie szybko tężeć na zmrożonym cieście). Nasze Ciasto Wegańskie „Owocowo – Orzechowa Pycha” Na Zimno jest już gotowe, jeśli stało całą
Mała CukierenkaŚwięta zawsze spędzam z najbliższym, jednak wielokrotnie okres ten kojarzy mi się z odwiedzinami ciotek, wujków, kuzynostwa czy przyjaciół i zauważyłam, że u każdego
Niezły MłynekZdradzę Wam przepis na najlepsze ciasto na pizze. Mówię, serio! Kocham pizze i ostatnio byłam podekscytowana festiwalem pizzy w San Lorenzo. Wracam do domu, a mój
Niezły MłynekZa kilka dni mamy tłusty czwartek, na całe szczęście jeszcze zostaną ostatki dlatego będziemy mogli sobie popuścić z wszystkimi dietami. No bo kto w końcu nie
Niezły MłynekDziś mam kolejną porcję słodkich wypieków Świątecznych. Tym razem to nie piernik ale chlebek Świąteczny z bakaliami i na piwie. Chlebek możemy jeść jak ciasto albo
Niezły MłynekCoraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja.
Niezły MłynekDziś cały dzień robiłam soki porzeczkowe, a na sam koniec stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka. I wyszło bardzo kruche szaleństwo
Niezły MłynekKochani z okazji Światowego Dnia Pieczenia, który zbliża się wielkimi krokami, bo już 21 maja, wspólnie z kostką do pieczenia Kasia przygotowaliśmy dla Was coś słodkiego
Niezły MłynekWielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Jak dla mnie czas zaczął tak szybko lecieć, że żyję od Świąt do Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak
Niezły MłynekZa miesiąc mamy kolejne Święta i już powoli rozglądamy się za nowymi przepisami. Jak wiadomo większość zaserwuje swoje sprawdzone i popisowe dania, jednak u mnie w
Niezły MłynekChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe
Niezły MłynekTrochę zatęskniłam za mamusiową kuchnią i za jej wypiekami. Właśnie dzisiaj naszła mnie chęć na trochę tradycji. Taki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego
Niezły MłynekDzień Mamy zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałam dla Ciebie świetny prezent w postaci tortu kokosowego z rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień
Niezły MłynekDziś tak eksperymentowałam z kawą, że stworzyłam ciasto idealne. Przypadnie do smaku wszystkim kawoszom, którzy tak jak Ja potrzebują do kawy czegoś słodkiego. Nie
Niezły MłynekNie będę się rozpisywała - to ciasto dla osób, które muszą zrobić coś na jutro, a jutro nie będą mieli czasu. Lepiej tego nie mogłam ująć.
Niezły MłynekW waszym koszyku Wielkanocnym jest babka? To jest bardzo fajna propozycja do Święconki. Zróbcie takie babeczki i zabierzcie z sobą :) porcja na 10 babeczek Składniki
Niezły MłynekOoo dzisiaj coś co podbiło moje serce. Ciasto bezikowe, proste, słodkie ale bez przesady i do kawy idealne. A jak weźmiecie do ust pierwszy kęs to
Niezły MłynekŚwięta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak
Niezły MłynekDzisiaj bardziej tradycyjnie, to ulubione ciasto mojej mamy. Trochę je urozmaiciliśmy i wyszło rewelacyjnie. W brew pozorom ciasto robi się łatwo i dość szybko. Nie ma
Niezły MłynekWiem, że wielu z Was przygotowuje podobne rurki i jak macie sprawdzony przepis to nie chcecie szukać innego. Jednak zachęcam Was do spróbowania samego ciasta na
Niezły Młynek