Lubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To
Kuchnia MagdaLenyLubię dostawać prezenty, kto nie lubi ;) Ale jeszcze bardziej lubię je robić. A jak są zrobione własnoręcznie to jeszcze lepiej. Jednym z takich pomysłów na własnoręcznie
Gotowanie z pasjąLubicie pierogi z truskawkami? Ja uwielbiam, i przynajmniej jeden raz muszę je przygotować w sezonie. Tym razem podałam je z pysznym musem z serka waniliowego i
IzabelawkuchniNadszedł czas na dietetyczny deser. Co można powiedzieć – pycha. Koniecznie spróbujcie. Nie będziecie zawiedzeni. Polecam. Składniki: / na 4 porcje ½ jabłka ( 82g ) 100 g borówek amerykańskich 100
Smaki EwyDzisiaj przepis na zdrowe i pyszne śniadanie. Jaglanka z uprażonymi na suchej patelni orzechami pekan i mielonym młodym jęczmieniem, zawierającym naturalne substancje przeciwutleniające, bogatym w witaminy
Oryginalny smakZazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZbliża się weekend, więc poczęstuję Was czymś na słodko ;) Łatwe do zrobienia, w miarę szybkie i przede wszystkim podzielne, bo każdy ma swoją "sztukę", a to
Kuchnia w czekoladziePraktycznie tylko raz w roku robię keks, ale warto czekać, bo zawsze smakuje wspaniale, wilgotny i dobrze nadziany! Dzisiaj zrealizowałam moją wizję i wykorzystałam lukier królewski
Moja smaczna kuchniaCzas na rozpustną ucztę!!! Wczoraj wieczorem rozmawiałam z siostrą o racuszkach z bananami i takiego smaku mi narobiła, że dziś od rana w
Rozpustne gotowanieDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i OliwaZobaczyłam porzeczki i musiałam je mieć. To kolejny smak dzieciństwa, ale wtedy mocno niedoceniony.A przecież porzeczki, agrest i maliny były w sadzie na wyciągnięcie ręki. Teraz
bistro mamaTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę
W kuchni Karmel-itkiDziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego. W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki . Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli(...)blachy i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki ( nie trzeba rozmrażać ) wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Gdy owoce się zupełnie rozmarzną zdjąć garnek z ognia i blenderem zmiksować truskawki na mus. Postawić ponownie na ogniu i podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Zgasić płomień pod garnkiem. Do garnka
kolorowotorcikowodoskonale. Taki tort lodowy przygotować możecie także na wiele innych okazji. To dobra propozycja na niebanalny tort urodzinowy lub inną wyjątkową okazję. Zamiast batonów Snickers śmiało możecie dodać letnie owoce, np. maliny. Jeśli zaś wolicie coś jeszcze bardziej owocowego, zamieńcie lody waniliowy/śmietankowe na lody owocowe. Z kolei, jeśli jesteście fanami mocnych smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS(...)kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. 2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut przed przekładaniem tortu. Batony pokroić w nieduże kawałki. 3. Pierwszy
kolorowotorcikowowanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad(...)zimną wodą, ods tawić na 24 godziny . W tym czas ie w odę nale ży zmien iać kilkakrotnie, czasem na skórkach widać biały osad czy li to, czym niestety owoce były pryskane. W celu pozbycia się tego wła ś nie namacza my skórkę. Nastę pnie skórkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, za lać wodą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadużej cytryny Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto wykładamy do brytfanny, wyścielonej papierem do pieczenia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Owoce: ok. 500 g świeżych truskawek Beza : 1 kisiel truskawkowy z cukrem 4 białka ½ szklanki cukru Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Gdy beza będzie lśniąca i gładka- wsypujemy
Domowe ciastapoczątek dnia ;) Na blogu znajdziecie wiele innych pomysłów na słodkie, zdrowe posiłki śniadaniowe. Moje ulubione propozycje: Omlet bananowy z patelni Pyszne gofry bez cukru Placuszki owsiane z makiem i owocami Budyń jaglany Owsiane babeczki ŚNIADANIOWE PLACKI BANANOWE Czas przygotowania 20-30 minut Z podanych składników wyszło 5 placków 1 jajko Łyżka mąki kokosowej 2 łyżki płatków owsianych Łyżka siemienia(...)masy jajeczno-bananowej dodać mąki, skórkę cytrynową oraz odrobinę sody Wymieszać i odstawić na 5 minut Po tym czasie dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Porcje ciasta wykładać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej) i smażyć na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem Ja podałam placki z serkiem wiejskim, wiśniami i bananem
HealthyCreationstylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim jednak opisy obyczajów związanych z biesiadowaniem tj. frycowe czy pępkowe w czasie(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiataneWitajcie:) Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii. Zapraszam :) Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka(...)podgrzać,wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami. Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja: forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji) 120 g mąki pszennej (11 0 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania
SzczyptaSmaQpakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli 500 ml wody ziarna/bakalie możecie dodawać dowolne, byle w sumie ich masa łączna nie przekraczała 200 g Wszystkie składniki(...)chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm. Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć). Wyjmij z piekarnika
greenscarfSuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 8-10 szt) 2 łyżki masła pół szklanki cukru pudru jajko szklanka tłustego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą. Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym
Pyry na Gazwęglowodany złożone. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w diecie chorych na cukrzycę. Dzisiejsze placki to alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Można podawać z serkiem, owocami, jogurtem, jak kto lubi. Do ich przygotowania starcządwa składniki (wody nie liczę). Plusem tego dania jest też łatwość przygotowania oraz niewielki koszt składników. Składniki: 300 g (2 kubki) płatków(...)powstał kleik Płatki, wodę i kleik lniany zmieszać razem i zmiksować na jednolitą masę Przy pomocy łyżki zmoczonej w ziemnej wodzie nakładać na patelnie (smażyć bez tłuszczu) niewielkie porcje ciasta, smażyć niewielkie placki z obydwu stron na złoty kolor Jeśli masa gęstnieje i ciężko ją nałożyć na patelnię można dodać trochę wody lub opcjonalnie łyżkę oleju kokosowego Smacznego
pyszne zdrowościszklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła(...)przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem Smacznego!!! Moje sugestie: Tak przygotowana kasza jaglana smakuje jakby czekoladowo! Można podkręcić jej smak dodatkowymi składnikami: bakaliami, orzechami, kremem czekoladowym lub świeżymi owocami- co tylko podsunie nam nasza fantazja
sierotka maRysia w kuchniszklanki cukru pudru 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać(...)testowania znakomitych przetworów owocowych marki Nasze Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej puszyste niż takie przygotowane z samej mąki. Przyznam szczerze, że smakują nawet z samym jogurtem, ale wersja na bogato jest bardzo kusząca :) W przepisie pojawia się kolejny, egzotyczny owoc - melon. Wybierając go należy pamiętać, aby był mocno żółty, a dla pewności pozostawić go na kilka dni w słonecznym miejscu. Niewykorzystany miąższ można mrozić :) Smacznego! Składniki: 3 łyżki mąki(...)miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogsezonie na truskawki nie może zabraknąć pierogów z truskawkami. Mimo, że ich zrobienie wymaga trochę czasu, to i tak naprawdę warto. Ja podaje pierogi z owocami po prostu posypane cukrem, ale można również polać je jogurtem naturalnym albo zmiksowanymi truskawkami. Składniki: 350g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki), posypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest
Mama Gotujeciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie, chodzi o to by ciasto nie lepiło się do rąk, a miało ładną gładką konsystencję. Następnie urywamy po kawałku ciasta i ręcznie formujemy kluseczki, które układamy na papier pergamin i pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski wkładamy do specjalnego garnka do parowania klusek lub do sokownika. Ja zazwyczaj robię(...)sporych odstępów na wyrośnięcie. Parowanie klusek trwa około 12 - 15 minut od zawrzenia wody. Gotowe kluski polewamy rozpuszczonym masłem i podajemy z dodatkiem: dżemu, marmolady, powideł, miodu, czekolady, zmiksowanych owoców z cukrem, cynamonu lub, czego tylko chcecie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Rajmija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam. Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 2 zółtka 1 łyżka masła szczypta soli gorąca przegotowana woda 250 g jagód 3 łyżki(...)połaczyć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać zółtka, cukier, sól i łyżkę miękkiego masła. Rozetrzeć ze soba składniki, a następnie wolnym strumieniem wlewać goracą wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować
Gosia gotujeKolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.Składniki; 2 gruszki(...)łyżki sezamu Po przyprawy zapraszam do SKWORCU. Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie;Sezam uprażymy.Jabłka i gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu
Anioły w kuchniNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis(...)łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie:1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę
Kulinarny Pamiętnik